Tetőfedő anyagok

2017-10-02 09:04:28 | Módosítva: 2017-10-02 09:22:01

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen bőséges, és mindegyiknek vannak előnyös és bizonyos mértékben hátrányos tulajdonságaik. E mellett mindig lényeges a tetők esztétikai megjelenése, ami jelentősen meghatározza az egész épület összképét. Az alábbi összeállításunk talán segít a megfelelő tetőfedő anyagok közül kiválasztani a célnak és ízlésünknek leginkább megfelelő változatot.


Bőséges választék

Nem árt néhány alapvető szempontot figyelembe venni a tetőfedő anyagok kiválasztásakor. Többek között nem mindegy a tető hajlásszögének a mértéke, mert ez meghatározó tényező a csapadék elvezetés szempontjából. A tervezés előtt érdemes informálódni a település építési osztályán a helyi építési szabályokban előírt tető hajlásszögre vonatkozó szabályokról. A heves viharokra már a tervezéskor érdemes gondolni, mert pl. az alacsony hajlásszögű tető esetében a szél könnyebben megbonthatja a tető burkolatát, a nagyobb hajlásszög esetén pedig a szél az ellenkező oldalon szívó, a széloldalon nyomó hatást fejt ki. Az épületek használati funkciói is lényegesek, mert pl. egy garázs vagy tároló épület tetejét felesleges túl drága és igényes tetőszéket igénylő burkolattal ellátni, míg egy lakóház tetőfedésénél más az igény. E néhány szempont után lássuk, hogy milyen tetőfedő anyagok közül lehet választani, természetesen a tervezővel egyetértésben.


Égetett agyagcserepek

Nálunk a háztetők többségét hagyományos kerámia cserepekkel fedik le. Természetes agyagból készülnek, amit vízzel keverve különféle alakra formálás, szárítás után kiégetnek. A változatos cserépformákból kialakítható tetők összhatása nagyon szép, az égetett cserép időtállósága miatt kedvelt tetőfedő anyag. Nem tesz kárt benne az eső, a fagy vagy a nagy hőingadozás. Ahhoz hogy a nagy viharoknak is ellenálljon, nagy méretpontosság vízzáró hornyok, esetleg dupla fedés és gondos kivitelezés szükséges. A kerámiacserepek kapilláris szerkezetük miatt fagyállók, ám a kezeletlen felületű változataiknak jelentős a vízfelvétele, amit a tetőszék kialakításakor már eleve figyelembe kell venni. A vízfelvételük azonban a gyárilag impregnált, ún. „többgenerációs” változatoknál már nem jellemző. Számos formában és színben szerezhetők be. Gyártanak már nagyméretű cserepeket is, amelyekből 9-10 darab kell 1 m2-nyi tető lefedéséhez. A cseréptetők átszellőznek és jó hőszigetelők is, e mellett az ép régi darabok felújításoknál is újra felhasználhatók.


Betoncserép

Finom kvarchomokból és cementből, színezőanyagok hozzákeverésével sablonba préselt, nagy tömörségű tetőfedő anyagok. A gyártás automatizált, ami garantálja a méretpontosságot és az elemek jó illeszkedését. Kiváló az időjárás-állóságuk, a vízfelvételük mindössze 5-7%, ezért a víz fagyása és olvadása során a jég térfogatváltozása nem károsítja a cserepeket. Magas a törő szilárdságuk, színtartók és nagyon nagy a teherbírásuk. Egyes gyártmányok felülete nem kezelt, mások viszont a felületükön víztaszító anyaggal impregnáltak vagy festéssel felületkezeltek. Nagyon tartós tetőfedő anyagok, ellenben jelentős önsúlyuk miatt masszív tetőszék szerkezetet igényelnek. Minden tető-kiegészítő elem és tartozék beszerezhető a különféle betoncserepet gyártó cégek választékához, ám ezek csak egy adott gyártmány-rendszerhez alkalmazhatók, azaz nem csereszabatosak egymással.


Pala

A természetes kőzetanyagból hasítással előállított pala – kellő alakra formálása után – esztétikailag egyedi hatású, nagyon tartós tetőfedő anyag. A csapadékvizet kiválóan elvezetik, és kis súlyuk miatt kellően változatos tetőhéjalások kialakítására alkalmasak, nem is igényelnek különösen nagy teherbírású tetőszék szerkezetet. A természetes pala tetőfedőanyag élettartama akár száz év is lehet. Az ilyen tetőfedések kialakítását csak gyakorlott szakember képes minőségileg megfelelően elkészíteni, különös tekintettel a különféle négyzet, téglalap és rombusz alakú lapokból – az ideális és esztétikus fedéskép kialakítása miatt. Műemlék jellegű épületek tetőfedéséhez és magánházak tetőfedő anyagént is gyakran alkalmazzák.

A műpala elemek hasonló hatásúak a természetes palalemezekhez, ám ezek rostcement műszálak és cement keverékből sajtolt, vagy hengerelt, tetőfedő anyagok. A régebben használt azbesztcement helyett ma már korszerű, környezetbarát szálerősítőket használnak a gyártásukhoz. Különféle elemeik sík, vagy egyéb formára alakítottak, némelyek anyagukban vagy külső felületükön színezettek, esetleg felületkezeltek, így nagyon esztétikus és változatos tetőfedések kialakításra alkalmasak. A hullámpalával gyorsan megoldhatók a régi hullámpala fedésű tetők felújítása is. Akkor is alkalmazható, ha járható tetőre van szükség. Gondos kivitelezéssel a viharoknak és a jégnek is ellenáll. Viszonylag olcsó, kedvelt tetőfedő anyag, amely bő szín- és méretválasztékban szerezhető be.


Fémlemezes tetőfedő anyagok

Ezek a különféle alakú, horgany, illetve horganyzott acél, vagy alumínium lemezből készült tetőfedő anyagok igen változatos profil kialakításban készülnek. Ennek oka, hogy általában a régi cserépfedések alakját követik, a súlyuk viszont csak 1/10-e a hagyományos cserépfedő anyagokénak, emiatt a szokásosnál könnyebb fedélszék is megfelel a felerősítésükhöz. Tetőfelújítások esetén megtartható a régi tetőszerkezet, esetenként még a régi tetőfedő anyagot sem kell eltávolítani, ha ezekre külön tartóvázat erősítenek fel. Különösen cserepes lemezekkel felújított tetőknél előnyös ez a tulajdonságuk.

A különféle fémlemezes fedőanyagok korszerű bevonatrendszere miatt a tartósságuk és színállóságuk kiváló. A nagyobb felületű fémlemezes tetőfedéseket természetesen csak szakemberek képesek minőségileg kifogástalanul elvégezni. Az ilyen tetőfedések teljesen karbantartás-mentesek, viharállók és évtizedeken keresztül tartósan védik az épületek faszerkezeteit. Az alumínium vagy előprofilírozott, cink lemezes tetőfedő rendszerek 3%-os lejtésű tetőknél is használhatók, kettős korcolásuk miatt ki vannak emelve a vízfolyás síkjából. Könnyű tetőszerkezetet igényelnek, és még a különleges ívelésű tetők fedésére is alkalmasak. Speciálisan képzett szakembert igényel az ilyen tetőfedések kialakítása. Az élettartamuk több évtized, és semmiféle kezelést nem igényelnek.


Bitumenes zsindely

Üvegfátyol vagy cellulóz betétanyagú, bitumennel átitatott és felső felületükön különféle felületképző őrleménnyel bevont tetőfedő lemezek, könnyen kezelhetők és jól formálhatók. A magyar piacon legalább húsz féle különböző gyártmányú bitumenes zsindely vásárolható meg, különféle formákban és nagyon bő színválasztékban. A bitumenes lemezekkel – az anyaguk hajlíthatósága, rugalmassága révén – még az igen tagolt, bonyolult formájú tetők esetén is könnyű a munka. A gerincek, hajlatok, íves tetőablakok és falszegélyek is könnyen, segédanyagok és bádogos munka nélkül alakíthatók ki.

Hordozórétegükre mindkét oldalról forró, speciális bitumenréteget hordanak fel. A lemez felső oldalát hidrofóbizált palazúzalék szórással látják el, amit a lemezekbe hengerelnek. Alsó oldalát finomhomok hintés alkotja, a zsindely egyes rétegeinek kapcsolódását öntapadó ragasztópontok biztosítják, de szegezéssel is könnyen a tetőfelületre rögzíthetők. Ehhez a tetőszék teljes felületét OSB lemezekkel, vagy hajópadlóval kell borítani, amelyre azután bármilyen gyártmányú bitumenes zsindely felerősíthető 15-80 fokos tetőhajlás között.


Bitumenes hullámlemez

Szerkezetük többrétegű, hullámos felületi kialakításuk miatt nagyon rugalmas tetőfedő anyagok. Csekély a térfogatsúlyuk és törések, repedések nélkül darabolhatók, méretre szabhatók. Egyes gyártmányokon az alsó oldalukon hosszirányú elasztikus ragasztócsík is segíti a rögzítésüket. A táblaméreteik elég változatosak, kis önsúlyuk miatt akár utólagos tetőfelújításokhoz is jól használhatók. Kisebb épületeknél saját kezűleg is a tetővázra erősíthetők. Kedvező az áruk is, élettartamuk pedig akár több évtized is lehet. Könnyű tetőszéket igényelnek, ezért főként nyaralók, kerti pavilonok, melléképületek tetőfedéséhez, sőt még azok oldalfal burkolatként is előszeretettel használják. Könnyű a táblák felerősítése. Több színben is árusítják, táblaméretük tág határok között változhat, fényáteresztő változatok is beszerezhetők. A tetők hajlás szöge 7-90 fok közötti lehet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8100/Tetofedo_anyagok