Milyen a jó kémény?

2017-10-02 09:24:51 | Módosítva: 2017-10-02 09:32:53

Összegyűjtöttük az ismérveket.


 

Nedvességtűrő

1 kg fa elégetésekor akár 1 liter; 1 m3 gáz elégetésekor 1,5 liter víz is keletkezhet. A kéményekben az égés során nemcsak víz, hanem kondenzátum is megjelenhet. A kéményben keletkező nedvesség és a savak miatt, hosszútávon ellenálló kéményekre van szükség.

Hőszigetelt

A kémény az épületben végighaladva kapcsolatot tart a külső környezettel. Egy szigeteletlen kémény átlagos 4  m2-nyi külső köpenyfelülete télen kb. 7,25 °C-ra hűl le (szobahőmérséklet: 21 °C, külső levegő hőmérséklete: -10 °C esetén). A hideg és meleg zónák váltakozása miatti hatásokat a hőszigetelt kéményrendszer beépítésével védhetjük ki.

Kiégés-biztos

A fűtés során fellépő hőhatások kiégés-biztos kéményt követelnek meg. A kémény lelke a béléscső. Nagyon fontos, hogy jó minőségű béléscsövet válasszunk!

Energiahatékony

A tüzelőberendezéshez pontosan kiválasztott és szakszerűen megépített kéményrendszer elősegíti a kazán/kályha energiahatékony működését. Gondos tervezéssel hosszú távú, energiatakarékos üzemelést érhetünk el.

Biztosítja az égési levegőt

A légtömör épületekbe úgy válasszunk kéményt, hogy az lehetőséget adjon az égési levegő biztosításához is, pl. szellőzőkürtő segítségével. A kémény szellőzőkürtője szerelőcsatornaként használható más berendezések gépészetéhez is!

Tartós és nem fagy le

A szélsőséges időjárás károsíthatja a kéményt. A tető mozgásai is átadódnak a szerkezetre. A hó-és szélnyomás, heves esők, fagyok ellen hatékonyan védekezhetünk, ha biztosítjuk a kémény megerősítését, megtámasztását, illetve az épületen kívüli szakaszt szigeteljük vagy burkoljuk.

Esztétikus

Az épület stílusához, a tetőszerkezethez, az épület külső burkolatához, színeihez igazodó kémény szép. A kémény tetőn kívüli szakasza egyedi kivitelezéssel a kőművesmesterség egyik jól látható, könnyen beazonosítható, időtálló és esztétikus portékája.


A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: Miért kell kémény? A válaszok egyszerűek.

– A családi házak kéményeket igényelnek, mert egy kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a hidegben szembesülni a hiányával.

– Az áramszünet, az elektromos berendezések hibája vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kandallója, cserép- vagy szobakályhája van.

– A modern épületek gázkazánjai kéményeket igényelnek, mert a kémény nem fagy le, nem befolyásolja nagy hidegben sem a kazán (vagy a hőszivattyú) hatásfokát, és minden hőmérsékleten biztonságosan vezeti el az égésterméket.

– A lefagyott kazáncső vagy a túl alacsony hőmérsékleten nem működtethető levegő-levegő hőszivattyú miatt télen sem marad fűtés nélkül az, akinek kéményes fűtési rendszere van.

– A kazáncsere vagy kandalló beépítése során a kéményt is célszerű felújítani vagy kicserélni, mert a kéményt a kazánhoz/kályhához igazítva biztonságosabb és hatékonyabb fűtést érhetünk el.

– Egy univerzális kémény az ingatlan értékét is emeli.


A Schiedel 70 éves szakgyártói tapasztalata a kéménytechnika területén egyedülálló. A Schiedel kéményrendszerek minden fűtéstechnikai kihívásnak megfelelnek: hagyományos fűtési rendszerű, és a modern épületekben egyaránt alkalmazhatók akár ipari méretekben is.

Minden kémény szeretne egy kicsit Schiedel lenni…


Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
Telefon: (+36-88) 576-700
Fax: (+36-88) 576-704
E-mail: info@schiedel.hu
www.schiedel.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kéménygondok helyett

Itt az esős évszak, hamarosan indul a fűtési szezon! És a kéménygondok: salétromos falak, átázott és kátrányszagú kémények… – ez az, amit minden háztulajdonos szeretne elkerülni. Az utóbbi évek...


Fűtőkészülékek légellátása

Semmiképpen nem szeretnénk olvasóinkat arra bíztatni, hogy maguk állapítsák meg; megfelelő-e fűtőkészüléküknek a légellátása, biztonságos-e a berendezés működése. A gázkészülék legalább éves...