Optimális teremakusztika a Gödörben

2017-10-07 17:02:54 | Módosítva: 2017-10-07 17:11:55

Budapesten, a Central Passage-ban található új helyén már évek óta működik a kedvelt zenés szórakozóhely a Gödör Klub. Az üzemeltető a koncertteremben a zenei produkciók alatt saját elmondása szerint „csörgést” tapasztalt, amely rontotta a terem akusztikai paramétereit. Az akusztikai probléma feltárására és megszüntetésére az Arató Akusztikai Kft. szakértőit kérte fel. A tervezési feladat első lépéseként teremakusztikai méréseket kellett végezniük, hogy kimutathassák a hallgatóságot zavaró problémák okait, majd a mérési eredmények alapján megoldási javaslatokat dolgozzanak ki a hangminőség javítására.


Teremakusztika

A teremakusztikai vizsgálat során látható volt az impulzusválaszokból, hogy a direkthangot erős intenzitású, de változó erősségű reflexiók követik. Ez a visszaverő felületek (pl. simított betonpadló, sima falfelületek) magas arányát jelenti, és azt, hogy a tér nem eléggé diffúz. A mérési eredmények alátámasztották, hogy a teremben mért magas utózengési idő közepes értéke Tm = 1,05 sec – oka a visszaverő felületek nagy aránya.

A teremakusztikai tervezési cél emiatt az utózengési idő általános csökkentése volt, de a vizsgálatok értékelése alapján az is kitűnt, hogy emellett a 250 Hz alatti tartományban célzott hangelnyelésre is szükség lesz. A tervezett beavatkozásokkal csökkenthető a visszavert hangok intenzitása, egyenletesebbé tehető az utózengési idő frekvenciamenete.

A tervezők olyan akusztikai burkolatok alkalmazását javasolták, amelyek széles frekvenciasávban működnek, kiegészítve őket célzottan a mélyebb frekvenciatartományokban működő hatékony elnyelővel. A tervek szerint az utózengési idő közepes értéke az átalakítás után Tm = 0,84 sec-re csökken.A tervezést és az akusztikai burkolatok kiosztását jelentősen megnehezítette a mennyezeten található rengeteg gépészeti és elektromos vezeték, légcsatorna. Ezek között kellett megtalálni azokat a helyeket, amelyeken a terem méreteihez képest viszonylag kis felületű, mégis hatékony akusztikai elemeket elhelyezhetik.

A végleges terv szerint a mennyezeten és a falfelület felső részén speciálisan mélyfrekvenciára hangolt membránokat helyeztek el, amelyekbe szálas szigetelőanyag, környezetbarát Ecose kötőanyagú ásványgyapot került.

A falak alsó szakaszára szélessávú hangelnyelő felületként – a gyakori rendezvények és a várhatóan nagy létszámú közönség miatt a szilárdsági és ütésállósági tulajdonságokat is figyelembe véve – Heraklith-C 50 mm vastag lapokat szereltek, a hangelnyelés növelése céljából 50 mm-es lécvázra rögzítve, a váz között 50 mm vastag, közepes sűrűségű, szintén Ecose kötőanyagú ásványgyapot szálas szigetelőanyaggal.


A Heraklith-C esetében mechanikai tulajdonságai mellett belsőépítészetileg külön előnyt jelent, hogy a RAL színskála szerint gyárilag festetten és élletöréssel (fózolással) is rendelhető, így esztétikus megjelenést lehet biztosítani a felületnek anélkül, hogy az anyag hangelnyelését rontanánk.


Bővebb információ: www.knaufinsulation.hu
info.hu@knaufinsulation.com
Telefon: (+36-23) 889-844

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8106/Optimalis_teremakusztika_a_Godorben