A felfedezett régi-új klasszikus

2017-10-07 17:42:49 | Módosítva: 2017-10-07 17:47:57

Napjaink új építésű lakóházai estén többféle szerkezeti konstrukció közül választhatunk. Minden rendszernek – pl. könnyűszerkezetes, monolit stb. – megvan a maga épületfizikai sajátossága. Ez a falazati rendszerekről is elmondható, ahol szintén eltérő anyagokat találunk olyan tulajdonságokkal, mint (nyomószilárdság, hőszigetelés, hangszigetelés, akusztika stb.).


A Silka elemekkel épített falazatok sokrétű elvárásokat teljesítenek. Ilyen a magas nyomószilárdság, amely karcsú falszerkezet építését teszi lehetővé, és különösen előnyös a helyiségméretek szempontjából. A nagy testsűrűségből adódóan a falazat kiváló hőkapacitással rendelkezik – azaz hőtároló tömegként funkciónál – ami különösen fontos a nyári túlmelegedés elleni védekezésben. Szintén a testsűrűségből adódóan fokozott akusztikai igények esetén is megfelelő teljesítménnyel rendelkezik; a falazóelemmel készült fal a legjobb hanggátló. A legszigorúbb előírásokat is teljesíti. Számított, mért eredményekkel bizonyítható, hogy nagy tömegéből adódóan kiválóan hangszigetel, mely növeli a lakókomfortot, akár épületen belüli, akár környezeti zajterhelésről van szó. Hosszú évek beépítési tapasztalatai alapján a lehető legjobb választás társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetek valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez. A fózolt élű termékek alkalmazásával vakolatlan (látszó felületű) válaszfalak is készíthetők.

A természetben is megtalálható kőzetekhez hasonlóan, a Silka téglának sincs semmilyen káros környezetre gyakorolt hatása. Alapanyagai (mész + homok + víz) szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatók a természetben, kitermelésük minimális mértékben befolyásolja környezetünk alakulását. A környezetbarát falazóelem napjainkban ismét fénykorát éli. A mészhomoktégla társasházaknál elsősorban az akusztikai tulajdonsága miatt tölt be jelentős szerepet, de budapesti beépítése több mint 100 éves múltra tekint vissza.


Felhasználási terület

Elsősorban magas akusztikai (léghangszigetelés), nyomószilárdsági követelmények estén ajánljuk teherhordó és vázkitöltő falazatok építésére. Családi házak teherhordó falaihoz, társasházak lakáselválasztó falaihoz, pincékhez, valamint egyéb közösségi, ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági épületekhez.

Megmunkálás

A méretpontos Silka elemek rendkívül gyors és gazdaságos alkalmazást tesznek lehetővé. A vékonyágyazatú falazó habarccsal történő építkezés takarékos anyagfelhasználást biztosít. A kész felület pontos felülete miatt vékonyabb rétegű vakolat is alkalmazható. Az elemek nútféderes és megfogóhornyos kialakítása egyedülálló építéstechnikai előnyöket biztosít a felhasználó számára. Nútféderes elemek beépítése esetén az állóhézagok illesztése habarcskitöltés nélkül is készülhet. A megfogóhorony praktikus és kényelmesebb anyagmozgatást biztosít.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vályog

A vályogból készült tégla a világ egyik legrégebbi építőanyaga, amit még ma is használnak. Ezt az alapanyag viszonylag könnyű elérhetőségének, a vályogtéglák egyszerű felhasználhatóságának és...


A tető hajlásszöge

Drámai, csaknem 50 százalékos árkülönbség is lehet két azonos méretű családi ház tetőszerkezete között, ha a tulajdonos nem elég körültekintően hoz meg egy, akár mellékesnek tűnő döntést. Nem...