Miért rossz az FM vétel?

2017-10-07 18:20:25 | Módosítva: 2017-10-07 18:21:14

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy FM adásra hangolt rádiónk vétele bizonytalan lakáson belül. Még olyan helyen is – pl. Budapest területén –, ahol nemigen lehet térerő probléma. A rossz vételt nagy eséllyel a lakásunkban működő egyéb eszközök okozhatják, melyek olyan rádiófrekvenciás jeleket bocsáthatnak ki, amik interferálhatnak az FM adás jelével.


Elsőként ellenőrizzük, hogy vannak-e interferenciát okozó források. Nézzük meg, hogy vannak-e az antenna 1 méteres körzetében más elektronikus vagy elektromos eszközök; például televízió, dekóder, wifis router, fényerőszabályzós kapcsoló, fluoreszkáló vagy energiatakarékos lámpák, villogólámpák, mikrohullámú sütő vagy más készülékek. Próbaként húzzuk ki az antenna közelében lévő eszközöket, hogy ne okozhassanak interferenciát.

Próbáljuk meg áthelyezni az antennát

Ha ezzel a probléma megoldódik, akkor tartsuk a lehető legtávolabb a többi eszköztől és azok tápkábeleitől (legalább 1 méterre). Azt is megpróbálhatjuk, hogy csak kissé mozdítjuk el az antennát. Ha a vétel javul, mozdítsuk tovább az adott irányba. Amikor a vétel romlani kezd, enyhén mozdítsuk az antennát az ellenkező irányba.


Egyes esetekben az áramforráshoz való csatlakozás is lehet az interferencia oka. Megoldást nyújthat, ha a tápkábelt átcsatlakoztatjuk egy másik aljzatba, amelyik nem ugyanarra a hálózati körre csatlakozik, mint a fenti világítótestek vagy elektronikus készülékek. Próbáljunk ki egy másik elektromos elosztót. Előfordulhat, hogy az elosztó maga interferenciát okoz, zúg, vagy akadozó, nem egyenletes feszültséget biztosít.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról hónapra a kertben - február

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a...


Használtautó-vétel

A használtautó-kereskedelemben részt vevők között se szeri se száma a kilométeróra állítgatásáról, ­tekergetésekről szóló történeteknek. Van, aki saját, többszörösen összetört kocsijával találkozik...