A hűtőgép elhelyezése, használata
A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, Naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1 °C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7 °C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18 °C. Rendszeresen ellenőrizzük a hűtőgép ajtajának záródását és a szellőzőnyílás tisztaságát. Időnként olvasszuk le a hűtőt, az ajtót pedig ne tartsuk sokáig nyitva, mert ezzel meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe. A hűtést nem igénylő élelmiszereket felesleges a hűtőben tárolni. Ne tegyünk a hűtőszekrénybe meleg ételt, mert lehűtése pluszenergiát igényel.
Így használjuk a mosogatógépet
A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, alacsony 30 °C hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.
Felejtsük el a stand-by üzemmódot!
A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – tanácsos egy kapcsolós hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.
Ne felejtse el a töltőket!
A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorukat merítenénk.
Cseréljük le a hagyományos villanykörtéket
Az energiatakarékos, főleg a LED- izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár ezek ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a hagyományos izzóké.
Trükkök az energiatakarékos világításhoz
Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni – ez ugyanis rövidíti az élettartamukat –, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. A portalanítás épp ilyen fontos, a kosz ugyanis akár ötven százalékkal blokkolhatja a fénykibocsátást. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.
Sütés-főzés-vasalás
– Csak akkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, ha már végeztünk az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra.
– A helyiség melegítésére ne használjuk a tűzhelyet vagy a sütőt.
– Villanytűzhelyen síkfenekű edényben főzzünk, de a kuktafazék is praktikus, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt.
– Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.
– Elektromos készülék esetében használjunk a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt.
– Főzés közben fedjük le az ételt, a forráspont elérése után pedig állítsuk takarékra a tűzhelyet.
– Ha kisebb mennyiségű vízre van szükség, inkább használjunk vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző. Kisebb mennyiségek esetében választhatjuk a mikrohullámú sütőt is.
– Sütés előtt vegyük ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizzük, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsuk tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.
– Ha több ételt szeretnénk elkészíteni, célszerű egyszerre vagy egymás után megsütni azokat.
– 5-10 perccel hamarabb kapcsoljuk ki a sütőt, mielőtt teljesen elkészül az étel, legtöbbször az utóhő (maradékhő, hulladékhő) is elegendő a készre sütéshez.
– A meleget kiolvasztásra is használhatjuk, de a sütőajtót ne nyitogassuk feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.
– Ha ruhaszárítót használunk és hamarabb vesszük ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel.
– Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljunk, és válogassuk ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot ne használjunk.
Vízhasználat
– Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárjuk el a csapokat, illetve javíttassuk meg, amelyik elromlott.
– Zuhanyozáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mint egy teleengedett kádban fürdéshez.
– Hosszútávon jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitjuk meg a vízcsapot, ha tényleg szükség van a vízre.
– A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát, vagy az egyre gyakrabban használt sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez a vízcsapra szerelhető eszköz a kiáramló vízsugarat levegő-gyöngyökkel (pearl) dúsítja fel, ami több víz látszatát kelti és erősebb vízsugarat eredményez. A perlátor a levegőt a környezetből nyeri, így működtetése nem igényel pluszenergiát.
– WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.
– Csak annyi vizet forraljunk vízforralóban, amennyire szükség van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.
– Mielőtt új háztartási gépet vásárolunk, érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.
Forrás: