Hasznos tippek

Villamos energia

2017-10-11 13:30:32 | Módosítva: 2017-10-11 14:04:28

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan működnek, mint például a hűtőszekrény. Ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a konnektorból.


A hűtőgép elhelyezése, használata

A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, Naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1 °C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7 °C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18 °C. Rendszeresen ellenőrizzük a hűtőgép ajtajának záródását és a szellőzőnyílás tisztaságát. Időnként olvasszuk le a hűtőt, az ajtót pedig ne tartsuk sokáig nyitva, mert ezzel meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe. A hűtést nem igénylő élelmiszereket felesleges a hűtőben tárolni. Ne tegyünk a hűtőszekrénybe meleg ételt, mert lehűtése pluszenergiát igényel.

Így használjuk a mosogatógépet


A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, alacsony 30 °C hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Felejtsük el a stand-by üzemmódot!


A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – tanácsos egy kapcsolós hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.

Ne felejtse el a töltőket!


A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorukat merítenénk.

Cseréljük le a hagyományos villanykörtéket


Az energiatakarékos, főleg a LED- izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár ezek ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk is sokkal hosszabb, mint a hagyományos izzóké.

Trükkök az energiatakarékos világításhoz


Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni – ez ugyanis rövidíti az élettartamukat –, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. A portalanítás épp ilyen fontos, a kosz ugyanis akár ötven százalékkal blokkolhatja a fénykibocsátást. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Sütés-főzés-vasalás

 

– Csak akkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, ha már végeztünk az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra.

– A helyiség melegítésére ne használjuk a tűzhelyet vagy a sütőt.

– Villanytűzhelyen síkfenekű edényben főzzünk, de a kuktafazék is praktikus, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt.

– Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.

– Elektromos készülék esetében használjunk a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt.

– Főzés közben fedjük le az ételt, a forráspont elérése után pedig állítsuk takarékra a tűzhelyet.

– Ha kisebb mennyiségű vízre van szükség, inkább használjunk vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző. Kisebb mennyiségek esetében választhatjuk a mikrohullámú sütőt is.


– Sütés előtt vegyük ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizzük, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsuk tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.

– Ha több ételt szeretnénk elkészíteni, célszerű egyszerre vagy egymás után megsütni azokat.

– 5-10 perccel hamarabb kapcsoljuk ki a sütőt, mielőtt teljesen elkészül az étel, legtöbbször az utóhő (maradékhő, hulladékhő) is elegendő a készre sütéshez.– A meleget kiolvasztásra is használhatjuk, de a sütőajtót ne nyitogassuk feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

– Ha ruhaszárítót használunk és hamarabb vesszük ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel.

– Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljunk, és válogassuk ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot ne használjunk.


Vízhasználat


– Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárjuk el a csapokat, illetve javíttassuk meg, amelyik elromlott.

– Zuhanyozáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mint egy teleengedett kádban fürdéshez.

– Hosszútávon jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitjuk meg a vízcsapot, ha tényleg szükség van a vízre.

– A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát, vagy az egyre gyakrabban használt sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez a vízcsapra szerelhető eszköz a kiáramló vízsugarat levegő-gyöngyökkel (pearl) dúsítja fel, ami több víz látszatát kelti és erősebb vízsugarat eredményez. A perlátor a levegőt a környezetből nyeri, így működtetése nem igényel pluszenergiát.


– WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

– Csak annyi vizet forraljunk vízforralóban, amennyire szükség van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.

– Mielőtt új háztartási gépet vásárolunk, érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.


Forrás

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosogatógép helyes használata

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb,...


Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...