Veszélyes a fürdőszoba és a konyha

2017-11-10 07:47:50 | Módosítva: 2017-11-10 07:54:43

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az események 48%-ában az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata során halmozódott fel a gyilkos gáz.


CO mérgezés

Magyarországon 2016-ban ismét emelkedett a halálos kimenetelű mérgezéses balesetek száma, de ott, ahol volt szén-monoxid-mérő, legfeljebb rosszulléttől szenvedtek a lakók. A 2016-os adatok szerint a halálos szén-monoxid-mérgezéssel járó baleseteknél tizenhárom esetben tizenhét ember halt meg. Tizenkét esetben nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék, egy esetben a szén-monoxid-érzékelő készülék nem üzemelt.

Az országos adatok feldolgozása alapján fürdőszobát követően a konyha a következő helyiség. A nappaliban vagy a többi helyiségben elenyésző esetszámot mutatnak a statisztikák.

A fűtési szezon befejezésével sem szűnik meg a szén-monoxid-mérgezés veszélye! A fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, az elmaradt szellőztetés mind gondot okozhat.


Ügyeljünk a lakás szellőztetésére, a szén-monoxid-érzékelők helyes használatára, és figyeljünk a jelekre: émelygés, fejfájás, szapora légzés, kipirult arc, eszméletvesztés lehet a jele a szén-monoxid-mérgezésnek. Aki ilyet tapasztal, azonnal hagyja el a helyiséget, szellőztessen és tárcsázza a 112-es segélyhívót. Csak bevizsgált CO vészjelzőben bízzunk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Veszélyeket rejtő gyógynövények

A téli időszakban megnövekedik az elfogyasztott gyógynövényes készítmények, gyógyteák mennyisége, ami alapból örvendetes. Akad azonban néhány olyan gyógynövény, melyek hatóanyagaik miatt...


Civakodó elszívók

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással...