Veszélyes a fürdőszoba és a konyha

2017-11-10 07:47:50 | Módosítva: 2017-11-10 07:54:43

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az események 48%-ában az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata során halmozódott fel a gyilkos gáz.


CO mérgezés

Magyarországon 2016-ban ismét emelkedett a halálos kimenetelű mérgezéses balesetek száma, de ott, ahol volt szén-monoxid-mérő, legfeljebb rosszulléttől szenvedtek a lakók. A 2016-os adatok szerint a halálos szén-monoxid-mérgezéssel járó baleseteknél tizenhárom esetben tizenhét ember halt meg. Tizenkét esetben nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék, egy esetben a szén-monoxid-érzékelő készülék nem üzemelt.

Az országos adatok feldolgozása alapján fürdőszobát követően a konyha a következő helyiség. A nappaliban vagy a többi helyiségben elenyésző esetszámot mutatnak a statisztikák.

A fűtési szezon befejezésével sem szűnik meg a szén-monoxid-mérgezés veszélye! A fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, az elmaradt szellőztetés mind gondot okozhat.


Ügyeljünk a lakás szellőztetésére, a szén-monoxid-érzékelők helyes használatára, és figyeljünk a jelekre: émelygés, fejfájás, szapora légzés, kipirult arc, eszméletvesztés lehet a jele a szén-monoxid-mérgezésnek. Aki ilyet tapasztal, azonnal hagyja el a helyiséget, szellőztessen és tárcsázza a 112-es segélyhívót. Csak bevizsgált CO vészjelzőben bízzunk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Azbeszt a környezetünkben

Az elmúlt két évtizedben sok mindent olvashattunk, hallhattunk az azbesztről, annak veszélyességéről. Súlyos élettani hatásairól mi is többször írtunk már az Ezermesterben, arról viszont...


Veszélyes fák: a fák jogai és kötelességei

Az elsőre viccesnek tűnő címnek van valóságalapja: jogszabály védi a fákat – tehát vannak jogaik. Ám nem lehetnek veszélyesek, így ha e kötelességüknek nem tesznek eleget, a törvény szigora és a...