Öt dolog, amire érdemes figyelni, ha már építkezünk

2017-11-20 07:38:00 | Módosítva: 2017-11-20 07:41:18

A házépítés életünk egyik legmeghatározóbb eseménye: mindannyian ábrándozunk arról, hogy egyszer majd beköltözünk álmaink házába. Az idáig vezető út azonban gyakran hosszú és fáradságos, melyen számos buktatóval is számolnunk kell. Az alábbi szempontokat szem előtt tartva biztosan elégedettek lehetünk a végeredménnyel!


Megfelelő tervezés és alapanyag-választás

Az első és talán legfontosabb feladat, hogy olyan építészt válasszunk, aki valódi szakértelemmel segít elképzeléseink megvalósításában, a műszaki, környezeti, energetikai és esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe véve. A tervezés egyik alappillére, hogy a ház megfelelő alapanyagokból épüljön. Napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ám a kerámia építőanyagokat máig a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb megoldásként tartják számon. Ennek köszönhetően a téglaházakat magasabb piaci áron lehet értékesíteni.

Egészséges lakókörnyezet

Köztudott, hogy a falra ragasztott hőszigetelés a jó hőtartó képesség mellett számos hátránnyal is járhat hibás tervezés és kivitelezés esetén: a ház nem „lélegzik”, a falak könnyen penészesednek, melynek komoly egészségkárosító hatásai lehetnek. A kerámia építőanyagok páraáteresztő szerkezetének köszönhetően viszont a fal és a tető a belső párát átengedi, míg a külső hatásokkal szemben védelmet nyújt, hozzájárulva az életminőség javulásához.

Energiatakarékosság

Spórolni nem csak az építkezés során lehet, sőt: ideális esetben évtizedeket fogunk eltölteni új otthonunkban, ezidő alatt pedig jelentős összeget költünk a ház fűtésére és hűtésére. Érdemes tehát olyan építőanyagok – például az okostéglák- mellett döntenünk, melyek bár drágábbak az egyszerű megoldásoknál, ez az egyszeri pluszköltség a későbbiekben többszörösen megtérül!

Esztétikum

Vannak a háznak olyan meghatározó eleme, mint pld. a tetőcserép színe és formája, a külső vakolat színe stb., amiben nem érdemes mára hagyatkoznunk, csak egyéni igényeinkre. Az egyetlen tanács, amivel szolgálhatunk: hallgasson a szívére és a megérzéseire! Az ízlés egyénenként változik, de fontos, hogy a ház tükrözze a benne lakók személyiségét, igazodjon azok életmódjához, hiszen csak így fogják benne igazán otthon érezni magukat. A tetőcserép formájában és színében nem kell kompromisszumot kötni, hiszen a legtöbb gyártó már rengeteg színt és formát kínál elérhető áron. Természetesen érdemes a minőségre is odafigyelni, különösen a tetőcserép kiválasztásakor. A speciális technológiával készült kerámia tetőcserepek esetén nem a tetőfedő anyag felületére utólagosan felvitt, idővel eltűnő védőréteg biztosítja a tartósságot, hanem a védelem már a kiégetés során eggyé válik az cseréppel.

Költségek

Valljuk be őszintén, legtöbbünknek a kiadási oldal a legfontosabb szempont. Készítsünk költségkalkulációt, tájékozódjunk alaposan az elérhető kedvezményekről és konstrukciókról, figyeljünk oda minden részletre, mert számos ponton elszállhatnak a költségek. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a falakat később már nem lehet kicserélni: a téglafal mindössze 3-5%-át teszi ki a teljes költségnek, így nem érdemes spórolni rajta.


További információ: www.wienerberger.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szeglemezes tetőszerkezetek

Akár új építésű családi házról, akár komolyabb házfelújításról legyen szó, a tetőszerkezet kialakításakor feltétlenül érdemes számolni a szeglemezes tetővel. Ez egy nagyon korszerű és gyorsan...


Nyerjünk energiát!

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz...