Vigyázat! SMS-átverés

2017-11-20 07:46:42 | Módosítva: 2017-11-20 07:47:01

Az utóbbi időben a telefonon online felugró ablakokkal hirdetnek a csalók. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt kéri a mobilhasználóktól, hogy ne küldjön senki ismeretlen 06-90-es, 06-91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövidszámra üzenetet.


A csalás lényege

Ezek a reklámok egyetlen kattintással vagy gombnyomással elindítanak egy folyamatot, amelynek végén az óvatlan telefontulajdonos olyan emelt díjas szolgáltatás előfizetője lesz, amire szándékán kívül iratkozott fel. A szövegekben azt állítják, hogy a telefon vírussal fertőzött, és rögtön, felkínálják a megoldást is, „vírusirtás” elindítását javasolják. Elhallgatják, vagy szinte észrevehetetlenül elrejtik, hogy az ajánlat valójában SMS küldését jelenti. Ezek után naponta vagy hetente érkeznek üzenetek, amelyek fogadásáért egyenként akár több ezer forint kifizetésére is kötelezzük magunkat. Ezeket a magyarországi emelt díjas számról küldött, de általában külföldi székhelyű szolgáltatásokat nem, vagy csak nagyon nehezen lehet lemondani. Az NMHH mindent megtesz a csalások visszaszorításáért, a visszaélések miatt jelenleg is tart az eljárás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Trükkös feltételek, apró betűk, több tízezres bukások

Örök igazság, hogy minden szerződést – legyen szó egyszerű áruvásárlásról, szolgáltatás igénybevételéről, vagy akár speciális, egyedi fogyasztói jogviszonyra kiterjedő kontraktusról – aláírása...


Szobanövények teleltetése

A téli időszak a növények számára nem túl produktív évszak. Akerti növényeink célja ennek azidőszaknak a túlélése csupán. Alombhullatókon levél sincs ekkor, de az örökzöldek is csak vegetálnak. A...