Vigyázat! SMS-átverés

2017-11-20 07:46:42 | Módosítva: 2017-11-20 07:47:01

Az utóbbi időben a telefonon online felugró ablakokkal hirdetnek a csalók. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt kéri a mobilhasználóktól, hogy ne küldjön senki ismeretlen 06-90-es, 06-91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövidszámra üzenetet.


A csalás lényege

Ezek a reklámok egyetlen kattintással vagy gombnyomással elindítanak egy folyamatot, amelynek végén az óvatlan telefontulajdonos olyan emelt díjas szolgáltatás előfizetője lesz, amire szándékán kívül iratkozott fel. A szövegekben azt állítják, hogy a telefon vírussal fertőzött, és rögtön, felkínálják a megoldást is, „vírusirtás” elindítását javasolják. Elhallgatják, vagy szinte észrevehetetlenül elrejtik, hogy az ajánlat valójában SMS küldését jelenti. Ezek után naponta vagy hetente érkeznek üzenetek, amelyek fogadásáért egyenként akár több ezer forint kifizetésére is kötelezzük magunkat. Ezeket a magyarországi emelt díjas számról küldött, de általában külföldi székhelyű szolgáltatásokat nem, vagy csak nagyon nehezen lehet lemondani. Az NMHH mindent megtesz a csalások visszaszorításáért, a visszaélések miatt jelenleg is tart az eljárás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról hónapra a kertben - február

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a...


Megszűnhet a nyugdíjasok átverése

Kötelező ügyfélszolgálat fenntartása, az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámjának tilalma, a megvételre kerülő árucikkek kapcsán betiltott fogyasztói hitelezés – ilyen módosításokat...