Készház, gyorsház, könnyűszerkezetes ház

2017-11-27 09:01:22 | Módosítva: 2017-11-27 09:05:38

A hazai építési viszonyok között a könnyűszerkezetes házak egyre ismertebbek és előnyeik miatt nő irántuk a kereslet. Az épülő családi házak között már 11 százalékos a részarányuk. Igaz, még mindig elmarad a nyugat-európai átlagtól, ahol az összes épített lakáson belüli arányuk 20-40 százalék között mozog, de mégis biztató – vallják a technológia hívei. Az ilyen szerkezetű lakóépületek iránti növekvő érdeklődést főként a viszonylagosan alacsony ár és gyors megépíthetőségük mellett a kiváló hőszigetelő képességük is kedvezően befolyásolja.


A minősített kész- vagy gyorsház

Fő erénye még, hogy az épületet akár kulcsra kész állapotban veheti át a megrendelő. A különféle vállalkozások általában egyedi-, vagy saját típustervek alapján készítik el az ilyen épületeket. A lényeg az, hogy az ilyen lakóépületek igen rövid idő alatt felépíthetők, hőhídmentesek és jól szigetelt az egész épület, így a fűtési költség minimálisra csökkenthető. A különféle vállalkozások technológiái azonban eltérőek az elemek vázszerkezetét és szigetelési anyagát illetően. Az alábbiakban néhány készház építő technológiát szeretnénk bemutatni az olcsón és gyorsan felépíttethető házak iránt érdeklődőknek.

A házak általában vagy acélvázas, vagy hossztoldott, rovarkártevők ellen kezelt faanyagú vázelemekből összeállított szerkezetűek. Az acélvázas, épületváltozatok általában A+ energia osztályúak, és ÉMI alkalmassági vizsgával rendelkeznek. A szárazépítési technológiának köszönhetően a falak vastagsága 14 cm-rel kevesebbek a szokásos téglaépületeknél, viszont hőszigetelésük sok esetben meghaladja azokét. Akár ívelt falak kialakítására is mód van.
Először az épület acél vagy a fa vázát állítják össze az előre elkészült betonalapra, majd e vázra kerül fel az OSB lapokból álló külső borítás, amit valamilyen nemesvakolat rendszer borít. A belső szigetelés kőzetgyapot, vagy más – jó szigetelő, de nem éghető – szigetelő anyag. A fő- és válaszfalak belül gipszkarton borításúak, és a nyílászárók is kiváló szigetelő minőségűek. A házak viharállóak, és legalább 50 év garanciát adnak az ilyen technológiával épült házakra. Szerkezetkész, félkész és kulcsra kész állapotban is megrendelhetők.

Ezen kívül léteznek még előre gyártott könnyűszerkezetes nagy –, illetve közép és kispaneles elemekből összeszerelhető típusházak is. Az ilyen épületek elemeit a tervek alapján, üzemen belül készítik el, és beépítésre készen szállítják a helyszínre, ahol rendkívül gyorsan összeépíthető és tető alá hozható maga az épület. A végső összeszerelést a vállalkozó cég szakemberei végzik el, és igény szerint akár kulcsra készen adják át a kész házat. Esetenként még a szilárd és teherbíró alap elkészítését is vállalják, vagy szakavatott munkavezetőt is biztosítanak a saját kezűleg történő alapozó munkákhoz.

Az előre gyártott fő- és válaszfal elemek általában erős, rugalmas, favédelemmel ellátott favázból és kőzetgyapot szigetelésből állnak, belül, illetve két oldalról pedig 19 mm vastag gipszkarton borításúak. Az elemek lécváza 60x160 mm-es lucfenyőből készül. Kívülről pedig a cellulóz alapú szigetelő lemezre lélegző vakolat rendszer kerül az ilyen épületekre. A könnyűszerkezetes házak személyre szabott, egyedi tervek alapján valósulnak meg. A kivitelezők már a tervezési stádiumtól végigkövetik az építkező igényeit. Megbeszélik a család szokásait, és annak megfelelően alakítják ki a külső és belső környezetet. Egy jó minőségű készház ára általában olcsóbb a téglából építettnél. Kiváló hőszigetelésűek, élettartamuk is vetekszik a téglából készültekével. A viszonylagos olcsóságukat az átgondolt tervezés, és a gyors építési lehetőségek adják.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készházak: robbanásszerűen nő építésük üteme

Egy megfelelően szigetelt könnyűszerkezetes, szerelt technológiás készház olcsóbb, környezettudatosabb, gyorsabb és zöldebb. Talán ez is az oka annak, hogy több mint ötszörösére nőtt az újonnan...


Készházak: fogalmak

Az elnevezés mögött némileg eltérő fogalmak vannak. Mást ért készházon a köznyelv, mást az építész szakma, és megint mást olykor a marketing. Hiszen hívhatjuk készháznak a kulcsrakészen...