Lánc nélküli bicikli

2017-12-11 14:26:38 | Módosítva: 2017-12-11 14:28:49

A padovai nemzetközi kerékpárvásár egyik figyelemre méltó újdonsága volt a Csepelen készült Stringbike. Ötletgazdája Kohlheb Róbert és eddig csak egy tízdarabos előszéria készült belőle. A fejlesztés kiváltó oka, hogy a lánchajtás magában rejt néhány hibát, ami a hozzászokás miatt talán nem is érzékelhető.


Kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtás

Ezért a fejlesztők valami új megoldással álltak elő: a kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtással, amelyek a hajtott kereket két oldalon kis kábeldobokra csavarodva mozgatják. A pedálok a lengőkar segítségével egy félkör alatt feltekerik, majd kihúzzák a bovden szálakat. Mivel ez a mozgás a két oldalon egymást váltja, folyamatos előrehaladást biztosít a biciklinek. A pedálok és a huzalok összekötését ellipszis alakú lengőkarral oldották meg, amely meg is határozza a bicikli karakterisztikáját. Előnye, hogy a hajtásérzet teljesen más, mint a lánccal hajtott bicikliknél, könnyebb az alsó és felső holtpontokon túlhajtani a hajtókarokat, és álló helyzetben is válthatók a gép sebességfokozatai.Az új bringa további különlegessége, hogy a huzalokat nem szükséges kenni, és hogy hátrafelé tekerve is – kisebb hatásfokkal ugyan – előre hajtják a kerékpárt. A kötéldobokban elhelyezett rugó, mindig vízszintes helyzetbe állítja a pedálokat, megkönnyítve ezzel a kerékpár elindítását.

Most még elég drága egy Stringbike, de a sorozatgyártás bizonyára jelentősen csökkenti majd az árát.

Forrás: origo

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyors defektjavító kerékpárosoknak

A kerékpárosok rémálma a defekt. Elég egy rajzszeg, de sokszor egy keményebb tüske is, és máris leereszt a kerék – ráadásul mindig a legrosszabb helyen. De van megoldás!


Csomagszállítás kerékpárral

A kerékpáros csomagszállításról elsőre valószínűleg abringás futárok és a túrakerékpárosok jutnak eszünkbe, de munkába járáshoz vagy kisebb tárgyak szállításához is számos lehetőség áll...