Civakodó elszívók

2017-12-15 05:57:54 | Módosítva: 2017-12-15 06:06:13

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással vannak ezek egymásra?


Légtömör ablakok és az elszívók

Ha egy modern lakásnál azt feltételezzük, hogy a nyílászárók légtömören zárnak, és még a bejárati ajtó is szinte légmentesen, akkor érdekes jelenségek alakulhatnak ki a különböző elszívók egymásra hatásaként. A panellakások általánosságban nem mondhatók korszerűnek, de szinte egységesen központi elszívóval történik az alapszellőztetésük. Az elszívó csonkja ugyan a fürdőszobában és a konyhában van, de ezek az egész lakás légáramlási irányát meghatározzák, az ablakoktól (ablakrésektől) az elszívók irányába áramlik a levegő.

Ha az ablakok már több ponton záródó, légtömör ablakra vannak cserélve, és az ajtó is jól tömít, akkor ez a folyamat szinte megáll egy idő után, a légtérben addig csökken a nyomás, amíg a központi elszívó már nem képes hatásosan működni, és a légáramlás leáll. A helyzeten segít, ha a lakásban van légbevezető. Sok helyen ma is megvan az ún. spájzszekrény, aminek van egy vagy két kivezetése, de sokszor ezeket lezárják a lakók, hogy „ne húzzon a hideg”.

A központi elszívó működésébe azzal is alaposan bele lehet avatkozni, ha egy lakásban az elszívó csonkjára külön ventilátort szerelnek. Ha ennek még a teljesítménye is elég nagy, akkor ugyan valóban javítja az elszívás hatásfokát az adott lakásban, de a strang többi lakásában már gond lehet, mert a külön motor torlónyomása a strang többi lakásába visszanyomhatja a levegőt, vele a szagokat és a szennyeződéseket.

Tovább romlik a helyzet, ha a konyhában van egy jó erős, szabadba szellőző konyhai szagelszívó. Ennek szívóhatása sokkal erősebb, mint a központi elszívóé, így ez utóbbiban a levegő áramlásának iránya jó eséllyel megfordul; a szagelszívó az egész strang levegőjét kezdi visszaszívni, be a lakásba, mindazokkal a szennyeződésekkel együtt, ami a központi elszívó légcsatornájában az évtizedek során lerakódott. És persze jön a másik lakás pörköltszaga, vagy a dohányzás szaga, még a füstje is.


Nem csak a konyhai szagelszívó, hanem a mobil klíma is megfordíthatja a légáramlás irányát, különösen, ha a vastag csöve nem csak úgy hevenyészve ki van dugva az ablakon (akkor mondjuk nem is ér semmit a hűtőhatása), hanem gondosan be van kötve egy falfuratba. És persze az ablakok most is jól zárnak, mert a meleg ellen is így védekezünk. A klíma hűtőventilátora is sokkal erősebb, mint a központi elszívó, és a fenti áramlási irányváltozás már is bekövetkezik.

Nem is kell központi elszívó, csak mondjuk a mobil klíma és a szagelszívó együtt. Ha mindkettő működik, akkor egymás ellen dolgoznak, egymás hatásfokát rontják. A légáramlás annak megfelelően alakul ki, hogy melyik az erősebb; ebben a vetélkedésben a klíma tűnik esélyesebbnek.


A központi porszívó is beleszólhat a vetélkedésbe. Az erős szívó hatás most is a lakás légteréből a szabadba irányul, és semmi nem akadályozza meg, hogy másik két-három gépészeti eszköz párhuzamosan működjön vele. Szerencsés esetben csak egymás hatásfokát rontják, de ennél súlyosabb helyzet is előadódhat.


Az igazi veszélyforrás – mára már remélhetőleg köztudottan – a nyílt égésterű fűtőkészülékek és a szagelszívó, vagy bármelyik fenti szívókészülék „együttműködéséből” alakulhat ki. Szerencsére ebben a versenyben a mobil klíma és a fűtőberendezés nem indul együtt. A fűtőkészüléket ellenőrző kéményseprők és gázszerelők ismerik ezt a problémát, és ha rálátnak a gondra, akkor figyelmeztetnek és tiltanak is. Őket, és persze a lakástulajdonost is számtalan szabály köti. Az ablakos cégeket – akik korszerű nyílászáróra cserélik ki a régi, rosszul záródót – azonban nem. Ő vagy gondos, és a csere előtt megnézi, hová is szereli be az új ablakokat, vagy nem annyira. És ha nem gázkazán van, hanem cserépkályha, kandalló, kiskályha, akkor már a gázszerelő és a gázszolgáltató is kimarad az ellenőrzésből, marad a kéményseprő. Csak nehogy ő meg túl későn jöjjön az ablakcsere után.

A szabályozott szellőzéseknél ezek a veszélyforrások nem állnak fenn, különösen, ha annak megtervezésében és kivitelezésében profi szakemberek vesznek részt. Megjegyezzük azonban, hogy még hőcserélős szellőztetőkészülékeket is lehet készen, szettben kapni, és egy ügyes kezű amatőr be is tudja szerelni őket. De vajon gondol-e arra, hogy a többi készülékével együtt vajon mit művel majd a legújabb?


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8181/Civakodo_elszivok