Ünnepi asztal

2017-12-21 10:41:47 | Módosítva: 2017-12-21 10:48:19

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú kopogtató és karácsonyfa. Ezek a virágkötészeti alkotások a hagyományokból erednek, de mára szinte összeforrtak a tél végi ünnepnapokkal. Jelentést hordoz a négy gyertya az adventi koszorúban, jelentése van a karácsonyfának, rajta a díszeknek, a csillagnak, a fényeknek.


Virágkötészeti verseny

Ezek megjeleníthetők az ünnepi asztalon is. Az ünnepi étkezésekkor az asztal díszítése már változatosabb képet mutat, hiszen mindenhol máshogy szokás a dekorációt elkészíteni. Érdemes megnézni ötletadóként a virágkötészeti versenyen készültek képeket, ahol a feladat asztaldíszítés volt. Látható, hogy ezek az asztali díszítések elég eltérőek, és jóval merészebbek annál, mint amit otthon általában magunknak csinálunk. Ennek egyrészt az időhiány is oka, hiszen sokszor elmegy az idő a főzéssel az asztal díszítésére már kevesebb jut.

Jól látható, hogy azok az asztalok a legdíszesebbek, ahová nem csak egy-egy asztaldísz került, hanem a teljes asztallap az alkotás részévé vált. Itt az asztallap fölött található egy erős üveglap, és a köztük lévő körülbelül 8-10 centiméteres részben szinte bármilyen dekoráció elkészíthető. Ahhoz, hogy ezt otthon utánozni tudjuk, nem kell feltétlenül új ebédlőasztalt vásároljunk, elegendő egy 5-8 centiméteres fakeretet kialakítani az asztal szélein, és vastag üveggel lefedni. Igaz, így kicsivel magasabbá válik az asztalunk, de a dekoráció a tányérok alá kerülhet. Így nem áll elő az a helyzet, hogy szépen feldíszítjük az asztalt, de tálaláskor nem tudjuk hová tologassuk az asztaldíszeket, hogy elférjen a leveses tál, meg a húsos tál, mert azok nem férnek el a díszektől…


Akárcsak az ajándék díszítéseknél az asztalok díszítésénél is helyet kaphatnak a levelek, termések, fenyőágak, moha, virágok és bármilyen olyan növényi rész, ami ízlésesen beilleszthető a dekorációba. Lényeges arra figyelni, hogy a díszítés soha ne menjen a használat rovására. Semmi értelme annyira telerakni díszekkel az asztalt, hogy utána kényelmetlen legyen rajta étkezni. Az is jó megoldás lehet, ha már előre úgy komponáljuk meg az asztal díszítését, hogy lesznek rajta állandó és elmozdítható elemek. Az állandó elemek az étkezés során is az asztalon maradnak, de az elmozdítható „mobil” díszítések, azok csak az étkezés megkezdéséig díszítik azt. Mielőtt megkezdődik a tálalás, ezek lekerülnek az asztalról.

Csak ha negyed annyira díszítjük fel ünnepi asztalunkat, mint itt a képeken látható, már sokkal meghittebbé varázsolható a hangulat a szeretet ünnepén, és bármilyen jeles alkalomkor.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi bazár

A karácsonyi ajándékozás jó alkalom arra, hogy olyasmit is megvásároljunk magunknak, szeretteinknek vagy barátainknak, amelyekre év közben nem költenénk. És arra is jó alkalom, hogy az ajándékon...


Adventtől vízkeresztig

Ismét karácsony. Elhatározás kérdése csupán, hogy ne hagyjuk belehajszolni magunkat semmi túlzásba, hanem a saját családi szokásaink szerint, békésen készülődjünk, és igyekezzünk meghitt ünnepeket...