Műfenyőfák

2017-12-21 10:50:07 | Módosítva: 2017-12-21 11:05:54

Szinte minden évben karácsony táján felvetődik a kérdés, hogy hagyomá­nyos- vagy műfenyőfát vásároljunk. A valódi fenyőknek azonban szinte csak annyi az előnyük, hogy illatuk betöltik az egész lakást. A megfelelő méretű kiválasztása azonban már egy tortúra, és szinte azonnal kezdik hullatni a tűleveleiket. A műfenyőfák ezzel szemben már szinte csak a jellegzetes illat élményt nem nyújtják, más tekintetben az igényesebbek teljesen valóságosnak tűnnek. Ezek hosszú távú „befektetésnek”, mondhatók, mivel akár 10 évig is használhatók, mégpedig a valódi karácsonyfák kellemetlen velejárói nélkül. Előnyeiken ezért érdemes elgondolkodni.


Minőségi utánzatok

Először is mivel nem hullatják a leveleiket, nincs gond ezek naponkénti eltakarításával, és vízkereszt után sincs gond a lecsupaszodott fa eltüntetésével. Az ágaik ugyanis behajthatók, külön dobozba csomagolhatók, talp is jár mindegyikhez. A világításuk is lehet a hagyományos karácsonyfákéhoz hasonlóan korszerű LED izzós, hálózati feszültségről működtethető.

A műfenyők alapanyag általában PVC-ből készül, és kiviteltől függően elég változatosak a levélformájuk. A magasabbaknak a törzse egymásba illeszthető, a régi PVC ágakat pedig több gyártó már PE csúcsokkal is ötvözi. Ezek kedvező áruk és egyszerű összeszerelhetőségük miatt kedveltek. A formájuk szabályos, amit az oldalágak beerősítése biztosít. Ezek között vannak ún. kihajtható, beakasztható, és pántos konstrukciójúak. Az előbbiek ágait csak ki kell hajtani és az oldalágaik hajlítgatásával lehet a sűrűségüket „beállítani”. A beakasztható oldalágú műfáknál a törzsön elhelyezkedő – betűkkel vagy számokkal jelölt – gyűrűkbe kell a megfelelő számozású oldalágakat beerősíteni. Ezek között is vannak csak PVC vagy PE-vel kombinált ágú műfák. A pántos műfáknál a fő oldalágakat lehet oldalra hajtani, és a kisebb ágainak kihajtogatásával lehet a sűrűségüket igény szerint elhajlítgatva kialakítani a fa szabályos alakját.


Természetesen a műfenyők annál dúsabb hatásúak, minél több oldalágból állnak. Ez pedig bizonyos fokig függ a magasságuktól és fajtájuktól is. Az általános magasság 150, 180, 250 cm, de vannak egészen kicsik is. Átmérőben általában a magasságuk felével, vagy ennél kisebb terjedelemmel lehet számolni. Fontos még az ágak sűrűsége, ami változó. Lehet dúsabb és ritkább ágkonstrukciójú fenyők között választani. Az adott típushoz általában megadják az ágak számát is. Ha dúsan díszített fenyőfa a cél, akkor egy kisebb ágszámú műfenyőt kell választani. A dúsabb, sűrűbb ágúak nehezen díszíthetők, mert a törzshöz közeli ágak nehezebben érhetők el. Ha pedig csak világítással kívánjuk díszíteni a karácsonyfát, akkor minél sűrűbb, és lehetőleg kevert levélzetű műfenyő a megfelelő erre a célra. Az viszont általánosnak mondható, hogy minél magasabb a műfa, annál több oldalág csatlakozik a törzséhez.

A műfák levélzete is fontos, szinte meghatározó a valóságos hatás szempontjából. Ezekből is többféle változat adhatja meg a műkarácsonyfák valódi fenyőfát megközelítő látszatát. A műfák ágain általában 2D-s PVC levélzet van, amelyeknek laposak a szálai, és egyenesek a végei. Az igényesebb kivitelű levelek 3D kialakításúak, amelyek már hegyes végükkel, és az ágat körbevevő elrendezésükkel sokkal jobban hasonlítanak a valódi tűlevelekhez. A vékonyszálú tűlevél inkább a minőségi fákra jellemző, míg a 2D-s és 3D-s levélzetű fák ágvégein alkalmaznak ún. kevert levéltípusokat is a valóságosabb hatás érdekében. Ezek a műfák általában dúsak, tömör hatást keltőek. Ezen kívül választhatók olyan műfák is, amelyeken tobozok és fenyőgyöngyök teszik valóság hűbbé a műfenyőt.

A műfák gyártói színükben is igyekeznek a valódi fenyőfákhoz hasonló színű levélzetet utánozni. Leginkább a fekete-, jegenye-, luc- és Norman fenyő a minta, de ezeken felül már választhatók olyan típusok is, amelyeknek az ágvégei havas bevonatot kaptak. Sőt beszerezhetők olyan műfák is, amelyek teljesen fehér színűek, mintha belepte volna őket a hó. Ez ugyan kissé furcsának tűnhet egy jól fűtött szobában, de vannak, akik e különleges hatás kedvéért választják a fehér műfenyőket.

Akinek pedig kis fenyőfa is elégséges, azoknak az ún. asztali műfenyőfák biztosan megfelelőbbek. Az asztali változatok 30-60 cm magasak, kaspós talpú kis fenyők, amelyek helyigénye csekély, könnyű feldíszíteni, és mégis biztosítják a karácsony hangulatát.


Mindenki igyekszik különféle fényfüzérekkel is feldíszíteni a karácsonyfáját. Aki megunta már az évenként kiégett fenyőfa izzók felkutatását és cseréjét, az váltson LED izzósoros karácsonyfa világításra. Ezt nemcsak színre, hanem a fa magasságához igazodó izzószámmal, és kellő izzóvezeték hossz alapján kell kiválasztani. A 120 cm magas fákhoz legalább 80, a 300 cm magasakhoz akár 500 égőszámú fényfüzér is szükséges lehet. A tápkábel általában 1,5 m. Többségükben 230 V-os hálózati feszültségről működnek, de akad közöttük hálózati adapterről működtethető fényfüzér, illetve elemes is. Ezek között van számos változtatható színű LED fényfüzér is.

Aki a műkarácsonyfa vásárlása mellett dönt, az különböző webshop-ok kínálatában is megtalálhatja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelő fát, és évekre elfeledheti a valódi karácsonyfa vásárlás nyűgjét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyfák és talpak

Amikor a karácsonyfa megvásárlására indulunk, rendszerint már van elképzelésünk, hogy mekkora fát szeretnénk, és mennyi pénzt szánunk rá. Vannak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk, de időnként...


Ünnepi asztal

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú...