Válaszfalak utólag

2017-12-26 08:59:57 | Módosítva: 2017-12-26 09:11:29

A szükség néha úgy hozza, hogy egy nagyobb lakóhelységből kettőt kell kialakítani; pl. gyerekszobát, kisebb hálóhelyiséget vagy egyéb célokra alkalmas teret, esetleg egy elválasztó falat. Ezt természetesen jól meg kell gondolni, mert a szétválasztás számos kompromisszummal jár. Fontos, hogy a kialakítandó helyiségek alapterülete még elviselhető méretű maradjon, és az átalakítás lehetőleg csak kisebb felfordulással járjon. Az utólagos belső átalakításokhoz építési engedély nem szükséges. A kivitelezéshez különböző megoldások között lehet választani.


Gipszkarton

Aki tehát térleválasztó vagy válaszfal kialakításán gondolkodik, annak rendszerint a gipszkartonozás jut eszébe elsőre. Érthető, mivel ez a szárazépítési technika jár a legkevesebb kosszal, akár házilag is kivitelezhető, és gyorsan elkészíthető. Természetesen ez sem nélkülözheti az előzetes terv elkészítését. Kérdés, hogy pl. kell-e ajtónyílás, annak mekkora legyen a mérete, hová kerüljön, és milyen vastag legyen a fal. A terv alapján kell kiválasztania a fémváz anyagait, és a legalább 12,5 mm vastag gipszkarton lapok mennyiségét. Válaszfalaknál mindig két egymást fedő rétegben gondolkodjunk, és hangszigetelő anyagra is szükség lesz a két falburkoló réteg között. Ez lehet lehetőleg kőzet- vagy üveggyapot legyen. Vizes helyiségekben csak a zöld kartonnal fedett, vízálló lapok használhatók!


A leendő fal helyét a mennyezeten ki kell mérni, bejelölni, majd ehhez igazodva függőónnal a padlón is ki kell jelölni az alsó UV profil helyét. Az alsó és felső profilokat, továbbá a falazatra kerülő CW elemeket egymástól 80 cm-re tiplibe hajtott csavarokkal kell rögzíteni. A csavarok a sarkoknál 20 cm-re legyenek. Ezt követően a CW idomokat már az UW idomokba lehet illeszteni. Ezek hossza 15-20 mm-rel rövidebb legyen a helyiség belmagasságánál, rögzítésük nem szükséges, távolságuk egymástól 40-60 cm lehet. A gipszkarton lapok felrakását a fal egyik oldalán teljes lapokkal kezdjük, és arra is ügyelni kell, hogy a lapok széle a CW idomok középvonalába kerüljön. A lapok alja néhány mm-re legyen az aljzattól és a szélektől. 25 cm-enként speciális gyorsépítő csavarokkal kell rögzíteni, amit legjobb csavarozó géppel behajtani. A csavarok a szélektől 10-15 mm-re legyenek. A második réteg gipszkarton borítást legalább 40 cm-nyi eltolással tegyük fel az elsőhöz képest. Az ajtónyílás kialakításánál az alsó UW profilt az ajtónyílás helyén ki kell hagyni, és az ajtó magasságának megfelelő magasságban vízszintes UW és függőlegesen elhelyezett CW idomokból külön kazettás keretet kell készíteni.Ha az egyik oldalborítása már kész, az elektromos vezetékeket is be lehet húzni a CW profilok nyílásain átfűzve. Ezt követheti az ásvány- vagy üveggyapot szigetelés behelyezése a teljes kartonozott felület átellenes oldalán, hézagok nélkül. A fal másik oldalának burkolását az előzőkhöz hasonlóan végezzük el, ügyelve arra, hogy az egyik oldalon elhelyezett lapokkal szemben levő függőleges hézagokkal szemben mindig egész lap kerüljön felerősítésre. Utána már csak a csavarfejek és az illesztések házagainak besimítása, a teljes felület glettes besimítása, a felületek finom átcsiszolása és a festés vagy tapétázás van hátra. Ezzel az építési technikával igen változatos belső átalakításokat is meg lehet valósítani, ezért is olyan kedvelt a gipszkartonozás.


Ytong

Az Ytong elemekből épített válaszfalak stabil ásványszerkezetük miatt a hosszú távú megoldásokhoz ajánlottak. Jó hangszigetelők és könnyen megmunkálhatók, stabil falszerkezet alakítható ki belőlük. Az Ytong elemekből épített válaszfalak még nagy súlyú berendezési tárgyakat is elbírnak, és a pontos méretű blokkelemekkel a falszerkezet kivitelezése rövid idő alatt elkészíthető. Vékonyágyazású falazó habarcs alkalmazásával azonnal vakolásra kész falazat készíthető. A homogén alapanyagú elemek könnyű megmunkálhatósága, méretre szabása miatt csekély lesz az építési hulladék. Mivel az Ytong termékek kizárólag ásványi alapanyagokat tartalmaznak, ezért nem éghető, biztonságos falszerkezet kialakítására alkalmasak. A válaszfalakat mindig megfelelő szilárdságú fogadószerkezetre kell építeni.A fal helyének pontos kitűzésére most is szükség van. A fogadószint egyenletes vízszintességét mindenkor ellenőrizni kell, ez fontos a többi elem beépítésének pontossága szempontjából. Az első sor alatti szint hagyományos falazó habarccsal egyenlíthető ki. Az első sor után a következő sorokat mindig kötésben, a vízszintességre, továbbá a függőlegességre folyamatosan ügyelve kell elhelyezni. Az egyes elemek mindig vékony habarcsréteggel kapcsolódjanak egymáshoz. A sima és vágott elemeknél az álló hézagokat is ki kell tölteni habarccsal. Előre ki kell alakítani a falvégek csatlakozási módját, amit a falvégek kétsoronkénti mechanikus rögzítésével, vagy előre kialakított falhoronyba történő illesztésével, és a falazat kötésbe rakásával lehet megteremteni.

A födémhez való csatlakozását úgy kell megoldani, hogy a födém alakváltozásaiból vagy szerkezeti mozgásokból terhelés ne adódjon át az új falazatra. A kisebb alakváltozások esetén lehetséges a rugalmas PUR habbal történő hézagkitöltéses ékelés, a nagyobb mértékben elmozduló csatlakozásoknál, pl. fa tetőszerkezeteknél azonban kétoldalú, mozgómegtámasztást ajánlott alkalmazni. Az esetleges ajtó, vagy egyéb nyílások áthidalásához mindenképen teherhordó áthidalók beépítése szükséges, ami igazodik a fal vastagságához, és legalább egy-egy téglahosszban az oldalsó falazatra támaszkodva kerüljön beépítésre.
Az Ytong falazat vakolataként nem használható az általánosan használt glett, mert ez repedésekre hajlamos. Helyette a minimális vastagságban felhordott és rugalmas, hagyományos mész-cement vagy gipsz kötőanyagú vakolóanyag használható, amely egyébként megfelel a gyártó technológiai utasításainak. A vakolat finom átcsiszolását követően a felületeket már lehet festeni, tapétázni vagy akár csempézni is. A kivitelezést érdemes kőművesre bízni, aki járatos az ilyen és hasonló falazási munkákban.

Tégla

Tégla válaszfalak csak méretezett alapra, illetve szilárd, és megfelelő teherbírású födémekre építhetők. A falazat kitűzését követően az aljzat esetleges egyenetlenségeit ez esetben is falazó habarccsal kell kiegyenlíteni. A válaszfalat alkotó téglasorokat mindig kötésben kell rakni, és a vízszintes hézagokban vezetett 2,8 mm-es lágyvas huzalokkal kell kimerevíteni, a teherhordó falakhoz erősíteni, azaz bekötni. A merevítő huzalokat a vízszintes fugák habarcsrétegébe kell ágyazni és kampós szegekkel rögzíteni. A válaszfalak egymáshoz csatlakoztatásánál 8 mm-es köracél pálcákhoz kell kifeszíteni az erősítő huzalokat. Az ajtó fa vaktokjaihoz a lágyvas huzalok szegekkel rögzítendők.


Teherbíró áthidalásra a téglafalaknál is szükség van. A válaszfal felső síkja és a födém között 2-3 cm hézagot kell hagyni a mennyezethez történő rögzítéshez és ennek megfelelően kell a téglasorokat kiosztani. A legfelső sorokat tégla ékekkel szokás kiékelni. A téglasorokat falazáskor habarcságyba kell fektetni, a fugák általában 12 mm vastagok, a habarcs pedig a téglák széléig ki legyen töltve.


A téglákat úgy kell kiosztani, hogy a szélekre mindig gyártott szélű darabok kerüljenek. A válaszfalakat az áthallások csökkentése érdekében ún. hang gátló téglákból ajánlott megépíteni. Ezek általában vakolás után legalább 54-56 dB-es hanggátlást biztosítanak. Ilyen téglák a legtöbb gyártó választékában megtalálhatók. A hangszigetelést a téglák és azok összeépítése, póruskialakítása és különleges üregkialakítása, továbbá az oldalanként 12-12 mm vastagságú mész cement vakolat homokszemcséi között kialakuló térhálósított kötés együttesen biztosítják. Így a hangenergia hőenergiává alakul és jelentősen csökken a helyiségek közötti áthallás. Az ilyen válaszfalakat azonban csak szakavatott kőműves képes kivitelezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8192/Valaszfalak_utolag