Homlokzat festése

2018-01-05 16:04:38 | Módosítva: 2018-01-05 16:07:54

Az épületek külső falai is – a többi szerkezetrészhez hasonlóan – állandó karbantartást igényelnek. Ezt sok háztulajdonos nem veszi komolyan, és csak amikor már nagyon „lepusztultnak” látszik az épület, akkor szánják rá magukat a javítására, átfestésére. A kisebb hibák kijavításának az elhanyagolása miatt ilyen esetekben már nemcsak a külső falak festését kell elvégezni, hanem a vakolatleverődések, leválások kőműves munkáival is számolni kell, ami meghosszabbítja a felújítást.


Megújult külső kevés energiával

Először is számba kell venni az épület vakolatának állapotát. A repedezettség sokszor leválásra hajlamos részekre utal. A már laza vakolatrészeket le kell verni, sőt az épnek látszó felületből is érdemes féltenyérnyit eltávolítani, amivel megteremthető a kijavítandó rész folytonossága. A hibás szakaszt általában tégláig le kell verni. Alapos tisztítás után a foltokat mélyalapozóval kell bekenni, majd jöhet a levert rész javítóhabarcsos feltöltése.

A foltokat kőműves kanállal bőven felcsapott anyaggal, majd azt elsimítva lehet szintbe hozni. A javítóhabarcsba mindig tapadásjavítót is kell keverni. A javított részek anyagának kiszáradása után következhetnek a foltozások, és az egész falfelület átszínezése a fal leendő színéhez hasonló hígított festékkel illetve színezett mélyalapozóval. Ezt már festőhengerrel is lehet végezni. A nem túl magas falazatoknál toldónyélre erősített hengerrel dolgozva mellőzhető a létra használata, ám magasabb épületeknél alkalmi vagy szilárd állványzatra is szükség lehet. A színezett mélyalapozó előnye, hogy így kevesebb fedőfestékre lesz szükség a színre festéshez, és a szín miatt jól követhető, mely részeket vontuk már be. Ez még persze meglehetősen foltos felületet ad, de nem kell megijedni, majd a fedőfesték egyenletessé teszi a bevonatot.
Gyakori hiba az épületek lábazatán a rossz szigetelés miatti vakolat leválása. Javításához olyan javítóvakolatokat kell használni, amelyek szálerősítésűek, vízszigetelők és páraáteresztők. A felületek letisztítása és befröcskölése után már besimítható a javítóhabarcs, amelynek száradása után át lehet festeni kimondottan a lábazatokra készült festékek valamelyikével. Változatos színekben szerezhetők be.

Mivel a külső felületek meghatározó jelleget adnak az egész épület megjelenésének, ezért érdemes festék kiválasztásakor az esetleges eltérő színű falrészek kialakítására is gondolni. Ezt megvalósíthatjuk osztott sávokkal elválasztva, vagy akár csak az ablak és ajtónyílások eltérő színű festett keretezésével is. Ez persze befolyásolja a festék mennyiségének a meghatározását is. Az ilyen színvariációk kiválasztásához érdemes közel szín azonos vázlatokat készíteni, hogy az épülethez legjobban illő változat kerüljön megvalósításra.A kellő mennyiségű falfesték kiszámításakor a falazatok strukturáltságát is figyelembe kell venni, mert a festékek kiadósságát mindig sima falakhoz adják meg. Egy kőporos vakolat átfestéséhez pl. a megadottnál sokkal, akár 1/3-nyival több festékre lesz szükség. Ha pedig kevert színű falfestéket használunk, akkor utólag nem mindig sikerül pontosan azonos színt kikevertetni. Jobb tehát, ha ráhagyással számítjuk ki a festék mennyiségét, a maradékot pedig eltároljuk a későbbi javítások eltüntetéséhez.

A homlokzati festékek esőzések idején valamennyi vizet átengednek a bevonaton, hosszas meleg hatására kiengedik a falszerkezet belső páráját. A megfelelő minőségű festék gyorsan kiszárad, míg a gyengébbek hosszabb ideig maradnak nedvesek, és felfogják a levegőben szálló port. A megült porréteg pedig könnyebben felszívja a vizet, és ez a festékréteg bomlását is okozhatja. A felület felújítását lehetőleg még a burkolat adalékainak a krétásodása előtt el kell végezni. A megfelelő minőségű külső festék nem akadályozza a falak belső párájának kiszellőzését, kiszáradását.

Ami pedig a festékfajták és márkák kiválasztását illeti, mindig egy adott gyártó festékrendszerében érdemes gondolkodni. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy egyes festéktípusok nem tapadnak kellően a falra, viszont esetenként nem lesz a védőhatásuk megfelelő. Minden festékgyártó cég termékskálája tartalmazza a külső falak előkészítéshez és festéséhez megfelelő festékfajtákat. Sokféle gyártó különböző összetételű festékfajtája közül lehet választani, ezért a különböző festékfajták felsorolásával és tulajdonságaik rövid ismertetésével igyekszünk segíteni a célnak legmegfelelőbb kiválasztását.A meszes homlokzati festékek nagy előnye, hogy nem szükséges hozzájuk speciális eszköz. Vízzel hígítva könnyen a falra teríthetők, és környezetbarát homlokzati réteget alkotnak. A meszes festékek jól takarnak, színezhetők és fertőtlenítő hatásúak. Hátrányuk azonban, hogy jelentősen gátolják a falazat kipárolgását. Csak olyan falazaton használhatók, amelyek megfelelően szigetelve vannak. Fagyásra hajlamosak, ezért csak 5 fok felett lehet a falra felhordani, és azt is érdemes tudni, hogy a meszes alapú falfestékek állnak ellen legkevésbé a külső fizikai igénybevételeknek.

A szilikát alapú festékeket az előmunkálatokat követően a vakolatra, meszelt felületekre közvetlenül fel lehet kenni. Ellenben gipszelt vagy diszperziós festékkel bevont falfelületek bevonására nem alkalmasak. Megfelelő alapozás mellett kémiailag jól tapadnak, jó színtartósságúak, és gazdaságosan alkalmazhatók. Tartós és időálló külső falfestékek. Páraáteresztő képességük jó, ám a kész festés nehezen javítható. Főként régi és műemléképületek felújításánál jó időjárás állóságuk és viszonylagos olcsóságuk miatt gyakran ezt a falfestéket használják.A szilikon alapú kültéri festékeknek nagyon jó a takaró képességük, és kiválóan ellenállnak a külső sugárzásoknak. Ez a szilikongyanta vizes bázisú alapanyagának eleve jó tapadásának köszönhető. Az épületek állagának tartós megőrzése szempontjából ez a legelőnyösebb külső falfesték. Jó a páraáteresztő képessége, és e mellett még vízálló is. Nem engedi bejutni a falszerkezetbe a nedvességet, de remekül szellőzik, és így nem gátolja a belső pára kijutását a külső légtérbe. Szilikongyanta tartalmának köszönhetően jól tapad a falfelületre és kiválóan ellenáll az UV sugárzásnak is, ami egyben e festékfajta színtartósságát és a jó fedőképességét is biztosítja.

A fentiek szerin az is fontos, hogy olyan külső falfestéket válasszunk, amely a vakolatfajtának a legmegfelelőbb, tartós és ellenálló bevonatot biztosít.

Még sima falsíkok esetén is több lehetőség van az épület egyhangú külső megjelenésének a megváltoztatására. Az ajtók és ablaknyílások eltérő színű szegélykeretezésével, vagy a vízszintes felületek festéssel történő megosztásával az ilyen színezések egész más külsőt adnak még az egyszerű típustervek alapján épített házaknak is. Már csak kreatív elképzelés szükséges, és a házunk a külső festéssel szinte teljesen megújítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tető hajlásszöge

Drámai, csaknem 50 százalékos árkülönbség is lehet két azonos méretű családi ház tetőszerkezete között, ha a tulajdonos nem elég körültekintően hoz meg egy, akár mellékesnek tűnő döntést. Nem...


Homlokzati hőszigetelő rendszerek

A fűtési idényben állandóan visszatérő téma az energiahatékonyság, energiatakarékosság. A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének. A homlokzatok...