Déligyümölcsök

2018-01-11 08:51:36 | Módosítva: 2018-01-11 09:10:00

Bár már télen is kapható szinte mindenféle gyümölcs, melyek nálunk nyáron teremnek, ezek vagy betároltak, ezért nem ugyanolyan ízűek, vagy a világ másik feléről utaztatták ide őket féléretten leszedve, és út közben utóértek, ezért nem olyan ízűek, mint a hazánkban napon érlelt társaik. Érdemes mindent a szezonjában fogyasztani. Télen ezért is vásárolunk több déligyümölcsöt, mert nálunk nincs termő-szezonja éppen semminek.


Meg kellene különböztetni mediterrán és trópusi gyümölcsöket, de ezek nálunk eléggé összemosódnak a déligyümölcsök név alatt, lévén Földünk mediterrán része és a trópusi része egyaránt Délre van tőlünk.

Banán


A banán különlegessége, hogy egyszikű, tehát gyakorlatilag fűféle, de termetét tekintve fává nő. Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat magtalan. Magok hiányában sarjaztatással, vegetatív módon szaporítják, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjai, és az így kialakuló genetikailag egyforma egyedekből álló monokultúrák betegségekkel szembeni ellenálló képessége elmarad a vad ősökétől. Mi nyersen fogyasztjuk gyümölcsként, de van zöldség változata is, sőt lisztet, és banánpelyhet is készítenek belőle. Fűtőanyag is készül banánból: a rothadt gyümölcsöket és a banánhéjat pasztává keverik. Ehhez a keverékhez fűrészport vagy szárított banántörzs morzsalékot kevernek. Az anyagot brikettformába préselik, és negyvenfokos kemencékben szárítják.

Ananász



Mint a banán, ez is egyszikű, de nem a fűfélékkel rokon, hanem broméliaféle. Az ananász legértékesebb anyaga a bromelia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs jó kiegészítője a diétás étrendnek. Mivel édeskésen savanykás, csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

Mangó



A mangó édes ízű, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai man-gay portugál formájától (manga) származik. A mangófa az indiaiak szent fája. Legtöbbször a gyümölcssalátába keverve fogyasztják, de kiválóan illik halételekhez, valamint lekvár és aszalt gyümölcs is készül belőle. Virága sűrű, édes mézet ad, amely önmagában is fogyasztható. A fa világosbarna törzsét bútorkészítéshez használják fel. Enzime gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. A hinduk a levelek füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak. A pestis-, és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették.

Avokádó



Az avokádó egy univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív-, és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. A gyümölcs magjából gyógy szirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.

Kivi



Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Az önporzós kivi növény ritkább és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. A jól termő kivi gyümölcs terméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre. Némi A-, nagy mennyiségben B-, C-és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. A kivi fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomást.

Gránátalma



A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy nagyra nőtt bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyas ételek, valamint gyümölcssaláták készítéséhez.

Kókusz



Trópusokon sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket, és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint, szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készítésére lehet felhasználni. A kókuszszőnyegek rendkívül rugalmasak, korábban így készültek a tornatermi szőnyegek. 1000 kg kókuszdióból kb. 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani. Szintén a terméséből nyerik ki a koprát, ami a kókuszdió kiszárított húsa, és alapanyaga a kókuszolajnak és számos takarmánynak. Kókusztejet a reszelt húsából állítják elő préseléssel, és a kívánt konzisztenciától függően vizet adnak hozzá. Tejet és tejszínt helyettesíthet különböző ételekben. A folyadék, ami a kókuszdióban van nem használható, mint kókusztej. A kókuszt tartalmazó krémek használnak ekcéma és pikkelysömör ellen. A kókuszzsír laurinsav tartalma kedvezően hat az immunrendszerre és az emésztőrendszerre.

Lime



A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli időszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erősítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Őshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerűségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-, vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is. Nagyon jó hatással van az emésztésre, enyhíti a székrekedést, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig erősíti immunrendszerünket.

Narancs



A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját flavedó”-nak nevezik. A külső héj illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet „albedó”-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús. Az érett gyümölcsök magjai bármikor elvethetők. Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás, vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez is használják. A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal és flavonoidokkal. Nagyon jó íz-javító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Érdekes még a kürasszó kéreg, ami egy narancsféle kérge, ebből készítik a „Curaçao” néven ismert likőrt (kürasszó-likőr), vagy a narancsos csokoládét is.

Kumkvat



Kínában őshonos. A kumkvat vagy kvamkat egy kis ehető gyümölcs, ami hasonlít a narancsra. Használják lekvárba és dzsembe, de szeszes italokban is megtalálható, például egyes likőrökben. A tajvaniak a teájukat ízesítik vele, míg mások megfőzik, és a torokfájás gyógyítására használják.

Pitaja



Mexikóban, Közép- és Dél-Amerikában őshonos oszlopkaktuszok termése. A sárkánygyümölcs vagy pitaja több kaktuszfajtának a gyümölcse, aminek édes íze és krémes húsa van. A legelterjedtebb sárkánygyümölcs a vörös pitaja, de vannak más fajtái is. A gyümölcséből üdítőt vagy bort lehet készíteni, de a virágai is ehetőek, és tea készítésére is használják.

Licsi



Dél-Kínában őshonos, de megtalálható Indiában és Tajvanon is. Egy örökzöld fa gyümölcse, ezek kis, fehér húsos gyümölcsök, amiket vörös héj borít. A szőlőhöz hasonló állagú gyümölcs gazdag C-vitaminban. A licsi az utóbbi időkben világszerte meghódította a piacokat, fagyasztott gyümölcsként vagy befőttként árulják.

Csillaggyümölcs (karambola)



A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztják, magas a C vitamin tartalma. Üdítő hatású, de egyesek még bort is készítenek belőle.

Kiwano (tüskés uborka)



A Kalahári-sivatagból származik, és jelenleg megtalálható Kaliforniában és Új-Zélandon is. A sötétzöld belseje a banánra, a zöld citromra, a maracujára és az uborkára emlékeztet. Gyakran használják ételek díszítésére, de fagylaltokban is lehet adalékanyag.

Sharon gyümölcs (datolyaszilva)



Korábbi magyar neve kakiszilva volt, valószínűleg marketing okok indokolták a névváltoztatást, mert egy igen kellemes aromájú gyümölcsnek kár volt először ilyen kellemetlen nevet adni, még ha latin nevének magyarosításából eredt is ez... Hajdanán, amikor a cukor ritkaságnak számított, a megaszalódott gyümölcsét nagy becsben tartották édessége miatt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műgyantabeton, más néven polimerbeton

Az építészet egyik legfontosabb alapanyaga abeton; kavics, víz és cement. Ebben az összetételben a kötőanyag a cement, amely önmagában is képes megszilárdulni. A klasszikus betonnak azonban van...


Akár a törpebanán levelében is főzhetünk

Érdekes felhasználási módjuk a banánféléknek, hogy levelükbe csomagolva ételeket főzhetünk, melyek így kellemes ízzel gazdagodnak, és állaguk is javul, megváltozik. A hazánkban egyre...