Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kéménykárokat?

A kémények kritikus pontjai

2018-01-17 08:30:00 | Módosítva: 2018-01-17 08:33:02

A régi falazott kémények vagy az új, de szakszerűtlenül megépített, illetve üzemeltetett kéményrendszerek kisebb-nagyobb bosszúságokat okozhatnak tulajdonosaiknak. A kémények két figyelemre érdemes pontjára hívjuk fel a figyelmet: a kazáncsatlakozásra és a kéménytorkolat kialakítására.


A csatlakozás

A fűtési rendszer kialakítása során kritikus pont a kémény és a kazán összekapcsolása. Nemcsak a megfelelő bekötés magasságára kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a rákötéskor a kéménycsonk és a kazánbekötő között elegendő hézagot hagyjunk.

A kéményszakértő tanácsa: a kéménycsonk és a kazánbekötő cső között hagyjunk minimálisan 1 cm-es hézagot. Ez a hőtágulás miatt fontos. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!

A kéményszakértő tippje: a bekötő adapter. A Schiedel bekötő-bővítő adaptert azért ajánljuk, mert a csonk meghosszabbítása nélkül nyújt rendszermegoldást. Tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a kályhacső és a kémény között, és megakadályozza az anyagok eltérő mértékű hőtágulása miatt gyakran előforduló kéménykárokat.

A kéménytorkolat

Az időjárás próbára teszi az épület külső részeit. A külső vakolat megrepedezhet. A tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak.

A kéményszakértő tanácsa: a kéményt a szabadon álló szakaszon szigeteljük. A heves esőzések miatt a kéménybe kívülről beáramló, nagymennyiségű nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A kéményszakértő tippjei: a hőszigetelt vakolathoz illeszkedő kéményfedlap és az esővédő sapka. A Schiedel fedlapok könnyűbetonból készülnek, és csavarok segítségével rögzíthetők a kéményhez. Ezek a fedlapok a hagyományos nehézbeton, ill. műkő fedkövekhez képest sokkal könnyebbek. A széles méretválaszték lehetővé teszi, hogy a kéményt körbeszigeteljék, díszkővel burkolják, vagy akár kisméretű téglával körbefalazzák. A Schiedel esővédő sapka hatékonyan és egyszerűen védi a kéményt heves esőzések esetén. Már védőrácsos kivitelben is elérhető.

A Schiedel meghatározó kéményszakértő az európai piacon. 70 év tapasztalatával és vezető technológiai megoldásokkal innovatív, biztonságos és minőségi termékekkel a házépítők, kivitelezők, tervezők és a kéménykérdéssel találkozók rendelkezésére áll.


Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
Telefon: (+36-88) 576-700
Fax: (+36-88) 576-704
E-mail: info@schiedel.hu
www.schiedel.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi, jó kémény

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű...


Hőkezelt faanyagok

A termikus kezelés hatékonyan változtatja meg a faanyagok tulajdonságait. Az olyan faanyagokat , amelyeket régebben csak belsőtérben lehetett használni, a termikus kezelés után a külső térben is...