Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kéménykárokat?

A kémények kritikus pontjai

2018-01-17 08:30:00 | Módosítva: 2018-01-17 08:33:02

A régi falazott kémények vagy az új, de szakszerűtlenül megépített, illetve üzemeltetett kéményrendszerek kisebb-nagyobb bosszúságokat okozhatnak tulajdonosaiknak. A kémények két figyelemre érdemes pontjára hívjuk fel a figyelmet: a kazáncsatlakozásra és a kéménytorkolat kialakítására.


A csatlakozás

A fűtési rendszer kialakítása során kritikus pont a kémény és a kazán összekapcsolása. Nemcsak a megfelelő bekötés magasságára kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a rákötéskor a kéménycsonk és a kazánbekötő között elegendő hézagot hagyjunk.

A kéményszakértő tanácsa: a kéménycsonk és a kazánbekötő cső között hagyjunk minimálisan 1 cm-es hézagot. Ez a hőtágulás miatt fontos. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!

A kéményszakértő tippje: a bekötő adapter. A Schiedel bekötő-bővítő adaptert azért ajánljuk, mert a csonk meghosszabbítása nélkül nyújt rendszermegoldást. Tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a kályhacső és a kémény között, és megakadályozza az anyagok eltérő mértékű hőtágulása miatt gyakran előforduló kéménykárokat.

A kéménytorkolat

Az időjárás próbára teszi az épület külső részeit. A külső vakolat megrepedezhet. A tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak.

A kéményszakértő tanácsa: a kéményt a szabadon álló szakaszon szigeteljük. A heves esőzések miatt a kéménybe kívülről beáramló, nagymennyiségű nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A kéményszakértő tippjei: a hőszigetelt vakolathoz illeszkedő kéményfedlap és az esővédő sapka. A Schiedel fedlapok könnyűbetonból készülnek, és csavarok segítségével rögzíthetők a kéményhez. Ezek a fedlapok a hagyományos nehézbeton, ill. műkő fedkövekhez képest sokkal könnyebbek. A széles méretválaszték lehetővé teszi, hogy a kéményt körbeszigeteljék, díszkővel burkolják, vagy akár kisméretű téglával körbefalazzák. A Schiedel esővédő sapka hatékonyan és egyszerűen védi a kéményt heves esőzések esetén. Már védőrácsos kivitelben is elérhető.

A Schiedel meghatározó kéményszakértő az európai piacon. 70 év tapasztalatával és vezető technológiai megoldásokkal innovatív, biztonságos és minőségi termékekkel a házépítők, kivitelezők, tervezők és a kéménykérdéssel találkozók rendelkezésére áll.


Schiedel Kéménygyár Kft.
8200 Veszprém, Kistó u. 12.
Telefon: (+36-88) 576-700
Fax: (+36-88) 576-704
E-mail: info@schiedel.hu
www.schiedel.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kéménykarbantartás: ne mulasszuk el

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A lerakódott kátrány a magas kéményhőmérsékletnél könnyen begyullad, és komoly lakástűz kiindulópontja lehet. A korábbi évek fűtési szezonjaiban...


Kémények a kéményseprő szemszögéből

A fűtési szezonon kívül is gyakran riasztják a tűzoltókat a mérgező gázok miatt, ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott a rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély...