3D padlóburkolatok

2018-01-17 08:35:11 | Módosítva: 2018-01-17 08:43:04

A különlegességeket kedvelők nagy örömére a 3D-s falburkolatok után már több helyen megrendelhetők a 3D-hatású padlófóliák is. A látvány, amit ezek a különleges burkolatok nyújtanak olykor egészen meglepő. Főként lakószobákban, de fürdő- és hálószobákban is mondhatni, nem mindennapi a hatásuk. Vannak közöttük az egész padlót befedő, illetve csak viszonylag kis felületen alkalmazott megoldások. Ezek csupán a padlóburkolat egyöntetűségét hivatottak megbontani. Az alábbi képeinken mindegyikből adunk egy kis ízelítőt, ami alapján ki-ki maga döntheti el, hogy alkalmazza-e vagy sem az ilyen extra, vagy inkább „extrém” padlóburkolatokat.


Merész és meghökkentő

A 3D-s padlók egyszerűbb változata többnyire erős öntapadó PVC fóliára nyomtatott képeket tartalmaz, amelyek több témaválasztékban, különleges nyomtatással és bármilyen méretben elkészíthetők. Kiválasztásuk előtt ajánlatos a helyiség berendezési tárgyainak helyéről vázlatot készíteni, hogy a teljes padlót beborító képeket megfelelően tájolva lehessen elhelyezni, azaz a berendezés ne rontsa a kép hatását. Aki kisebb képekkel kíván ilyen extra hatást elérni, az szerényebb méretben a Lakásdekor boltban 50x70 cm-es, az Art Matrica cégnél valamivel nagyobb, 60x90 cm-es méretben, bővebb témakört felölelő képek közül rendelheti meg a 3D-s burkolat.

A PVC fóliás, 3D-s padlóburkolatok vízállóak, és nagyon erősen tapadnak a jól előkészített, sima alapfelületre. Felületüket különösen kopásálló, csúszásmentes és erős átlátszó védőfólia fedi, ami megóvja a nyomtatott képet a sérülésekkel szemben. Fontos azonban hogy a fogadófelület teljesen sík és teljesen zsírtalanított legyen. Esetenként szükség lehet aljzat kiegyenlítésre, vagy mélyalapozott, teljesen sima felületre a képek minőségi felragasztásához. Így elkerülhetők a képek optikai hatását zavaró felületi egyenetlenségek.
A dominánsabb hatás kedvéért azonban célszerű az egész padlót 3D-s burkolattal lefedetni. Az ilyen megoldásokat többnyire csak külföldről lehet megrendelni pl. a ColoirMax Store-ban, vagy az Amerial Intewriors LLC cégnél. A kisebb helység részleges felülete azonban kisebb 3D-s fóliával is egyedibbé tehető.

A fogadó felületeknek ilyen esetekben is teljesen simának és szennyeződésmentesnek kell lennie. A felület zsírtalanítását követően a képet és a védőfóliát ragasztással rögzítik. A nagy kopásállóságú laminált bevonattal ellátott padlófóliákat azonban csak szakemberek képesek megfelelő minőségben és garanciával felragasztani.

A 3D-s padlóknak a tartósabb változatai az önterülő műgyantával kialakított megoldások. Az önterülő gyantával megvalósított padlóknál is lehetséges, hogy különböző tárgyakkal, meghökkentő természeti elemeket ábrázoló 3D-fotókkal, különleges hatású élményekkel díszíthetők legyenek. Ezeknél is fontos a képek alatti aljzat teljesen sík kialakítása, simasága. Az ilyen műgyantás padlóburkolatok csak 3-4 mm vastagságúak, és a fotók felületét erősen kopásálló, átlátszó és teljesen sima, fényes felületű műgyanta bevonat védi.

E különleges padlóburkolatok padlófűtéshez is alkalmazhatók. A műgyantás 3D-s padlók semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak, szagtalanok, antiallergén hatásúak, és nagyon könnyű a tisztán tartásuk. A durva mechanikai hatások azonban felületi nyomokat hagynak a legfelső rétegen, ami viszont könnyen javítható is. Az öntött műgyantás tartóssága akár 10 év is lehet, ezért meggondolandó, hogy milyen képet választunk a padlóhoz. A képeket mindig a helyiség berendezéséhez igazodóan kell kiválasztani.

3D-s műgyanta padlókat pl. az ARKdeko Design Kft-nél is meg lehet rendelni. A mintakép választékuk nem túl bőséges, ám rendkívül nagyfelbontásúak a képek, és meghökkentően valószerűek. A képek között a különféle geometrikus minták sem ritkák, amelyek pl. előszobában, vagy a konyhákban érvényesíthetik a szokatlan és egyben egyedi padló látványát. Az alapra ragasztott képek felületét kétrétegű, önterülő műgyanta védi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyegek és lerakásuk

Kedveltségüket az egész helyiségben érvényesülő kellemes lágyságuk adja, ám emellett rendkívül változatos a felületük szín- és minta választéka. Bár egyesek szerint porallergiát okoznak, mégis...


Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...