Beszélgető autók

2018-01-25 14:37:06 | Módosítva: 2018-02-07 08:29:54

A balesetek jelentős többsége nem történne meg, ha az autók kommunikálnának egymással. Amerikai szakemberek szerint egy jól működő hálózat létrehozásával nyolcvan százalékkal lehetne csökkenteni a közlekedési balesetek számát. Különösen akkor, ha a párbeszédbe a forgalom passzív elemei - magyarán a közlekedési lámpák vagy az utak - is bekapcsolódnának. Utóbbiak például úgy, hogy idejében közlik, hol és milyen hosszú sávlezárásokra kell számítani.


Egyes márkák – pl. a Cadillac – már kísérleteznek azzal, hogy gépkocsijaikba beépítenek ilyen rendszert, amellyel a márkatársak kommunikálnak egymással. A V2V (vehicle to vehicle, azaz jármű a járműhöz) hálózathoz csatlakozó kocsik kapcsolatot létesítenek egymással, amint a köztük lévő távolság 300 méter alá csökken. Folyamatosan sugározzák, hol, merrefelé és milyen gyorsan haladnak, vagyis a többi kocsi akkor is tudja, merre vannak a többiek, ha épületek, dombok eltakarják őket egymástól. A zöld jelzésre éppen indulni készülő gépkocsi észleli például, hogy a kereszteződéshez nagy sebességgel érkezik egy másik jármű, nemigen tud már megállni, tehát letiltja a szabályos autó elindulását.


A kocsik közötti beszélgetéssel például elkerülhetők lesznek az olyan esetek, mint az a nagy visszhangot kiváltó amerikai karambol, amelyben egy önvezető módban használt Tesla belerohant egy szemből balra kanyarodó kamionba.

Kötelező lesz

Egyértelműnek látszik, hogy néhány éven belül az összes új jármű képes lesz a párbeszédre a többivel. Az USA-ban az tervezik, hogy 2023-tól kötelező lesz a V2V-rendszerek beépítése az új járművekbe –, de az még nem dőlt el, milyen nyelven beszélgetnek majd. Az egyik rendszer a Cadillac kísérletéhez is választott, az otthoni wifihez hasonló elven működik. Ennek az az előnye, hogy a technológia már kész van, és hogy most ez tűnik gyorsabbnak: az egymással folyamatos kapcsolatban lévő járművek mindössze milliszekundumokban mérhető késéssel kapják meg a forgalmi információkat. Így a kocsik akkor is nagy biztonságban haladhatnak, ha igencsak közel vannak egymáshoz.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens épületvillamosság

Az "intelligens" házak által kínált szolgáltatásokat három nagy csoportba tudjuk sorolni. Ezek a kényelem, a biztonság és a kommunikáció. Egyszerűen programozható, innovatív megoldások állnak...


Stilo audio/video kaputelefon szettek

A STI1294 Stilo video interkommunikációs rendszer kültéri kamerával, színes beltéri TFT monitorral rendelkezik. LCD kijelzője 7 col átmérőjű és 16:9 képarányú, felbontása pedig 800x3(RGB)x400...