Régi pult felújítása csempével

2018-01-29 17:31:11 | Módosítva: 2018-01-29 17:34:23

A régi, megkopott felületű laminált munkapultok, asztalok felületét elég nehéz újra cserélni. Sokkal könnyebb, ha a felületüket alapos csiszolást követően csempével fedjük le.


Készítsünk tervet

Előtte azonban érdemes ún. kiosztási rajzot készíteni a kiválasztott csempe méretének alapján, így elkerülhetők a felesleges vágások. Fontos a fuga szélessége. Szorosan egymás mellé rakott lapokat is lehet alkalmazni, ám ezek oldalát felhasználás előtt ajánlatos élben megcsiszolni, hogy pontosabban illeszkedjenek egymáshoz. A fugahézag 2 mm-nél szélesebb ne legyen. A felületek alapos portalanítását követően a lapokat vékony ágyazású csemperagasztóval kell felragasztani. Ha az első élek lekerekítettek, a hiányt a lapok alá bedolgozott ragasztóval kell kipótolni.
A vágott darabok a pulton mindig hátra, asztallapnál pedig a szélekre kerüljenek, mintegy keretezve a munkafelületet. Ha szorosan egymás mellé helyezett lapokból áll a burkolat, akkor is másnap besimított vízlepergető fugázó anyaggal töltsük fel, a felesleg pedig alig nedves szivaccsal könnyen letörölhető, és a lapok közötti kis hézagokba simítható a kellő vízzárás érdekében.

Ha fugahézagokkal vannak lerakva a lapok, akkor már a lerakás után ki kell tisztítani a réseket, majd másnap gumilappal két oldalról besimítva és tömörítve lehet a vízlepergető és flexibilis fugaanyagot a csempék felszínével azonos szintbe hozni, lesimítani. Ez akár nedves lehúzó gumilappal is megoldható. Így elkerülhető, hogy a fugákba kerülő szennyeződések megtapadjanak, amit később csak nehezen lehet letisztítani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fiókok, fogantyúk nélkül

A bútortervezés minimál irányzata hozta létre a letisztult, egyöntetű front felületeket a bútorokon, amelyekről eltűntek a fogantyúk. No, de akkor hogy nyílnak?


Indul a konyhai zöldhulladék gyűjtés

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben...