Falak nedvesség elleni szigetelése injektálással

2018-03-09 12:15:24 | Módosítva: 2018-03-09 12:18:57

A nedvesedő falak sajnos a régebbi épületeknél szinte általános problémát jelentenek. Nem elegendő a probléma elkendőzése, pl. a penészes fal letisztítása. Nagyon fontos megbízható utólagos falszigetelés készítése, hiszen sem egészségügyi, sem esztétikai okokból nem szerencsés vizes falú lakásban élni. Számos hatásos utólagos vízszigetelés létezik, azonban legtöbbjüket nehéz megvalósítani, ráadásul szakkivitelezői munkát igényelnek.


Utólagos falszigetelés

A falak injektálása az utólagos falszigetelés egyik legjobban elterjedt technológiája. Az építőanyagokban meglévő hajszálcsövekben, kapillárisokban felszívódó nedvesség ellen jellemzően olyan vízszigetelő anyagot használnak, mely víztaszítóvá, azaz hidrofóbbá teszi a kapillárisok falát, meggátolva ezzel a víz további felszívódását. A vízszigetelő anyag falba juttatására különböző anyagokat és technológiákat fejlesztettek ki.

Hagyományos megoldás a vízben oldott emulziók alacsony nyomású injektálása, melynek során jelentős mennyiségű többlet-nedvességet is a falba juttatnak, így a falszigetelés hatása csak később válik érzékelhetővé. Az utólagos falszigetelés szakszerű elvégzéséhez az ilyen vegyi szigetelő anyagokhoz speciális injektáló berendezés szükséges. A vízszigetelő paszta rendelkezik a hagyományos kapilláris nedvesség elleni injektálás anyagainak előnyös tulajdonságaival, de egyáltalán nem juttat többlet-nedvességet a már amúgy is vizes falba és speciális berendezés sem szükséges alkalmazásához.

A nyomás nélküli injektálás technológiával gyorsan elkészíthető az utólagos vízszigetelés. Elegendő egy furatsort nyomás nélkül injektálni, nem kell megvárni, míg nyomás alatt szétterjed a folyadék. Egyszerűen alkalmazható vízszigetelő technológia - kevesebb esély van a kivitelezés elhibázására. A magas hatóanyag tartalom miatt biztos a hidrofóbizáló képesség, nagyon jó a terjedése. Teljesen veszélytelen – nem gyúlékony nem maró hatású a vízszigetelő anyag, nem ömlik ki, nem koszol – a szomszédos helyiségeket nem „árasztja el” vízszigetelő anyaggal a falszigetelés készítése közben. A szükséges vízszigetelő anyag mennyiség egyszerűen kiszámolható. Elektromos injektáló berendezés nélkül - akkor is elkészíthető a vízszigetelés, ha nem áll rendelkezésre hálózati áram.


A vízszigetelő krém hatásos utólagos falszigetelő anyag, akár házilagosan is alkalmazható, ehhez azonban elengedhetetlen betartani a szigetelőanyag alkalmazásával kapcsolatos szabályokat.

Az utólagos falszigetelés kezdő lépéseként el kell távolítani a nedves vakolatot legalább a nedvesedés szintje feletti 50-80 cm magasságig. Ezzel nem csak elősegítjük a vizes fal száradását, de a sók által szennyezett (köznyelvben: salétromos) részeket is eltávolítjuk, melyek képesek a levegő nedvességét is magukba szívni és állandó problémát okozni.

A sikeres falszigetelés talán legfontosabb lépése a megfelelően kiválasztott szigetelési sík. A vízszintes furatsort a padlóhoz legközelebbi habarcsrétegben kell kialakítani úgy, hogy a környező talaj szintjénél magasabban legyen. Amennyiben ez nem megoldható, kiegészítő függőleges falszigetelés alkalmazására lehet szükség. A furatokat 12 mm vastag fúrószárral fúrja, téglafalazatban max. 12 cm-enként, a gyártó által megadott mélységekben. A furatsort egy oldalról is ki lehet alakítani, de vastagabb falazatoknál – a kivitelezés könnyítése céljából – fésűfogas eltolásban két oldalról javasolt a szigetelési sík elkészítése úgy, hogy az adott oldalról fúrt furatokat csak a fal közepéig mélyítjük.


Szabályosan rakott terméskő falazatokban a vízszigetelő paszta a téglafalhoz hasonlóan alkalmazható. Szabálytalanul rakott kőfal esetén az utólagos falszigetelés kialakításakor törekedni kell arra, hogy a habarcsréteg vonalát kövessük egymástól legfeljebb 12 cm távolságra lévő furatokkal. A kőzet anyagától függően akár vízszintesen (a kőbe belefúrva) is elkészíthető a vízszigetelés, ám javasolt sűrített, 8-10 cm-es furattávval dolgozni. Ez a megoldás függ a kőzet anyagától, ezért kivitelezés előtt érdemes érdeklődni szakértőknél.

Vázkerámia falazatok és lyukacsos téglák esetében az utólagos falszigetelés folyamán ügyelni kell arra, hogy a furatokat a habarcs fugáinál kicsivel feljebb készítsük el, hogy a vízszigetelő krém a habarcsrétegre kerüljön, így elkerülhető, hogy a krém a cellákba hulljon, és anyagveszteség keletkezzen. Az alkalmazandó furattáv 12 cm.

Vályogfalak esetén a megfelelő vízszigetelő hatás elérése érdekében 8 cm-re kell sűríteni a furattávokat. A vályogfalazatok szerkezete, anyaga és kivitelezésének minősége rendkívül változatos, ezért fokozott odafigyelést igényel.

Belső oldalon történő fúráskor a falak találkozásánál biztosítani kell a teljes falkeresztmetszet szigetelését úgy, hogy a sarokból több irányba is indítunk furatokat, melyeknek távolsága a külső íven ne legyen több mint 12 cm (vályogban 8 cm). A krém jobb felszívódása érdekében a furatport célszerű eltávolítani a furatokból.

Injektáló anyagot kartuskinyomóval juttatjuk be a furatsorba. Helyezzük az injektáló csövet a furat mélyére, majd húzzunk folyamatos csíkot a furatba, törekedve az egyenletes anyageloszlásra. A munkaoldalon hagyjunk 1 cm-t a furatok lezárására, melyhez ne használjunk mást, mint habarcsot. Gipsz használata szigorúan tilos!

A falszigetelés elkészítése és a furatok lezárása után fontos a falazat vízszigetelésének folytonossá tétele a padló alatti szigeteléssel, ún. teknőszigetelés). Ez sok esetben a padlószigetelés anyag-azonos toldásával megoldható, de vízszigetelő habarcs alkalmazása is megfelelő. A falszigetelés munkafolyamatának lezárásaként a visszavakoláshoz szigorúan csak légpórusos, páraáteresztő, javító vakolatot használjunk, esetleg alkalmazzunk adalékkal készült szárító vakolatot. Az így kialakított felület helyreállítására alkalmazott festék legyen jó páraáteresztő képességű, mész- vagy szilikát alapú.


A furatok a fugába kell fúrni


Ez szakszerűtlen, a furatokat a fugába kell fúrni

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frisslevegős hőcserélő

Aki szigetel, nem feledkezhet meg a szellőztetésről sem. Az új Marley frisslevegős hőcserélő gondoskodik az ellenőrzött szellőztetésről, és még a fűtési energia megtakarításában is segít, mivel...


Utólagos falszigetelések

Régi épületeknél gyakran okoz problémát a falak nedvesedése. Oka, hogy az épületszerkezetek azon részei, amelyek érintkeznek a talajjal, nedvességet vesznek fel, és a kapilláris elv miatt a...