Mintás csempe másképpen

2018-03-09 12:50:28 | Módosítva: 2018-03-09 12:52:10

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót kialakítani.

Kényes kérdés ez, mert a végeredmény lehet valóban érdekes és ízléses egyedi megoldás, de lehet zűrzavar is, amikor készen látjuk a falon alkotásunkat. És persze megítélés, ízlés dolga is, hogy kinek, mi tetszik, ezért az ilyen megoldásokat inkább a merészebbeknek ajánljuk.

Néhány alapszabály betartásával azért csökkenthetjük a melléfogás veszélyét. Az első és legfontosabb, hogy a kevert csempékből készítendő falat előzőleg számítógépen vagy a valóságban, mintacsempékkel meg kell tervezni. Az első megoldás számítógépes ismereteket igényel, a második pedig valamiféle előzetes elképzelést, amely szerint aztán beszerezzük vagy a csempeboltból kölcsön kérjük a szóba jöhető csempéket, és azokból minél nagyobb felületen kikísérletezzük a kompozíciót.

A különböző csempékből valamilyen koncepció és néhány alapszabály betartásával építkezzünk. Változtathatjuk a mintákat, de azonos színtónust használjunk, vagy fordítva, a minták legyenek azonosak, és a színeket variáljuk. A méretek csak bizonyos kereteken belül változhatnak; egymás többszörösei legyenek, hogy kijöjjenek a komplett egységek. Még érdekesebb lehet a végeredmény, ha a különböző árnyalatú csempék együtt valamilyen formát adnak ki. Dolgozhat a fantázia, és ellenőrizzen az óvatosság!

Képes ötletadó


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugák és színek

Még az egyszínű kerámialapokból készült csempeburkolat is mutatósabb, ha színes fugával készül. Az elszíneződött, megszürkült fuga javítható, átszínezhető fugaszínező pasztával. Ezek nem csak...


Járólapok és csempék fényesítése

Sokan panaszolják, hogy idővel a járólapok és csempeburkolatok fénye elfátyolosodik, felületük pedig foltos, matt lesz. Ezt két dolog okozhatja; először is maga a választott lap felületi...