Viaszvirágok

2018-03-13 13:16:49 | Módosítva: 2018-03-13 13:17:41

Kevés növény van, ami a panelházakban is jól érzi magát, de a viaszvirág ilyen. Már 20-30 éve is kedvelt szobanövény volt, és mint ilyennek mára számos szebbnél szebb változatát nemesítették ki. Így nem csak virágszín, virágforma, hanem már levéldísz változataival is találkozhatunk, főleg ha a gyűjtőknek szóló külföldi oldalakat böngésszük az interneten. Agglegények virágainak is nevezik azokat a fajokat, melyeket pont a túlzott gondoskodással lehet tönkretenni, hiszen ezek kifejezetten kedvelik azt, ha nem sokat törődünk velük. Ilyenek a viaszvirágok is a Hoya carnosa, és más Hoya változatok, melyek nem viselik el a gyakori öntözést, valamint a tápdús friss talajba való átültetést sem várják el tőlünk gyakran.


Új változatok

A viaszvirág magyar nevét valószínűleg viaszos látványú virágairól, vagy fényes bőrszerű leveleiről kapta. Népszerű és könnyen tartható virágos kúszónövény. Szárai akár a 3 m-es hosszúságot is elérhetik, ezért érdemes huzalra, mohakaróra felfuttatni. Levelei oválisak, a szárakon kettesével állnak, kemény viaszréteggel borítottak. A virágon található fényes bevonat mézhez hasonlít. Ne mozdítsuk el a helyéről, amikor a bimbók megjelennek, ne vágjuk le róla a hervadt virágokat, és csak akkor ültessük át, ha ez már elkerülhetetlen.

Virágaira türelmesen kell várnunk, ugyanis csak az idősebb tövek nevelnek virágzatot, mikor már nem is remélnénk. Világos helyet kedvel, némi közvetlen napsütés sem árt neki, de a déli napsütéstől óvni kell. Sötétebb helyen is növekszik, de ott virágozni nem fog. Kedveli az átlagos meleg lakásokat, ahol télen is jól érzi magát, de ha tudjuk, ajánlottabb télen hűvösebb helyen, 14-16 °C-on tartani.Tavasztól őszig bővebben öntözhetjük, akkor gyorsabban növekszik, de a szárazságot is remekül elviseli, csak akkor lassabban fejlődik. Pangó vizet semmi esetre se hagyjunk cserépalátét-tálkájában. Fontos, hogy télen ritkábban locsoljuk, és két öntözés között hagyjuk, hogy földje kiszáradjon. Szereti a párát, kedveli, ha vízzel permetezzük, kivéve virágzása alatt. De mivel tág tűrésű, szárazabb levegőjű lakásban sem látszik, hogy a pára hiánya gondot okozna neki.

A virágzás elmaradásának oka a lehet a már tényleg nagymértékű tápanyaghiány, a rendszeres bolygatás, gyakori átültetés, áthelyezés, a sötétség vagy az elvirágzott hajtások visszavágása. Kártevők közül a pajzstetű, és a gyökérgubacs fonálféreg okozhat problémát.

Levéldugvánnyal, vagy hajtásdugvánnyal szaporítható tavasztól nyár elejéig. Vágjunk le a növény egy egészséges oldalhajtását, majd távolítsuk el a hajtásról az alsó leveleket, hogy csak egy darab levele maradjon, ezután dugványozzuk nedves tőzeges-homok ültető közegbe. Borítsunk rá átlátszó befőttes üveget (üvegburát), hogy a magas páratartalom biztosításával elősegítsük a gyorsabb gyökeresedést.">A viaszvirág mellet érdemes még megemlíteni a zámiákat, a szanzaviériákat, a buzogányvirágokat, a zöldikét vagy a futókát; ezek mind régi jól bevált, sok mindent eltűrő szobai dísznövények.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Költségmegosztós tapasztalatok

Lassan húsz éve használjuk a távfűtési rendszerekben a fűtési költségmegosztókat. A mai szerkezetek ugyan már nem nagyon hasonlítanak kezdetiekhez, de maga az elv azonos; nem hőmennyiséget...


Zöld homlokzatok

Már hatezer évvel ezelőtt is készítettek lugasokat Egyiptomban, Babilóniában - ezek tekinthetők a zöld homlokzatok elődeinek. A futónövényekkel felöltöztetett házfalaknak számos előnye van, és ha...