LYDOS a hibrid vízmelegítő

2018-03-21 09:05:02 | Módosítva: 2018-03-21 09:26:26

Vegyünk egy jó minőségű villanybojlert, illesszünk rá egy kicsi és egyszerű levegő-víz hőszivattyút, tegyünk rá egy könnyen kezelhető vezérlést, és csinosítsuk igény szerint olasz dizájnnal: az Ariston így készíti a piaci újdonságot,az „A” energiahatékonysági besorolású Lydos hibrid vízmelegítőt. Egyedi megjelenés, könnyű felszerelés (akár készülékcsere esetén is), takart csatlakozások, egyszerű kondenzátum gyűjtés, high-tech kezelőfelület jellemzi.

Egyedi megjelenés, könnyű felszerelés

A készülék a választható 80 vagy 100 literes hasznos térfogatával elegendő melegvizet képes előállítani, kielégítve egy akár 4 fős család teljes HMV igényét. Az már csak beállítás kérdése, hogy kizárólag a környezetünk hőenergiájának felhasználásával, azaz hőszivattyús üzemmódban akarjuk használni, vagy ún. iMemory „kevert” üzemmódban (nevezhetjük még ECO, vagy gazdaságos üzemmódnak), amikor a készülék egy gazdaságos 53 °C tárolóhőmérsékletig hőszivattyús, felette pedig elektromos fűtőpatronos üzemmódban melegíti a vizet. Boost (gyors) üzemmód aktiválása esetén a vízmelegítő egyszerre használja a hőszivattyút (~0,5 kW) és az elektromos fűtőszálat (1,2 kW) a beállított hőmérséklet leggyorsabb elérése érdekében. Boost üzemmódban a készülék felfűtési ideje 15%-kal gyorsabb, mint tisztán elektromos fűtéssel. A kívánt hőmérséklet elérése után a készülék visszaáll a beállított gazdaságos üzemmódra.

Mind a 80 literes, mind pedig a 100 literes tároló mindösszesen 465 mm átmérőjű és összesen 1009 mm (80 l), illetve 1153 mm (100 l) magas, azaz alig 30 cm-rel magasabb, mint egy hagyományos (azonos űrtartalmú) villanybojler. Ezzel együtt az egyedi módon a készülék alá épített hőszivattyú teljesen képes eltakarni a bekötéseket, a hideg- és melegvíz csöveket és csapokat, biztonsági szelepet és kondenzátum elvezetést. Mivel a készülék hőszivattyús üzemmódban a környezeti levegőből vonja el a hőt, így csökkenti a levegő páratartalmát, tehát az épületszerkezet nedvességtől való megóvásán felül össze is gyűjti a kondenzátumot.

Ennek elvezetéséről gondoskodni kell egy kondenzvíz-szifonon keresztül. Ha nincs lehetőségünk a kondenzátum helyszíni elvezetésére, akkor egy tartozékként megvásárolható kondenzátum gyűjtő tartály szerelhető a készülék aljára, amibe 1 heti kondenzátum gyűjthető össze. Ha ez megtelt, a készülék jelzi, és ürítésig kikapcsolja a hőszivattyú funkciót.

A tároló zománcozásának védelmében minden lehetséges eszközt felhasznált a gyártó: titánium összetevőjű zománcozás, magnézium védőanód és egy aktív védőanód, amely hosszú távon megvédi a tartályt a kilyukadástól. A készülék gyári csomagolásában találunk 1/2”-os szigetelő csavarzatot is, amellyel galvanikusan elszigetelhetjük a tartályt a bekötésektől.

A készülék beépített hőszivattyúja a felszerelési helyiség levegőjéből nyeri ki az energiát, így hűti és szárítja azt. Bár egy minimum 13 m3-es fürdőszobát igényel a működése, azonban ha félünk hogy esetleg túlhűtheti a levegőt, beállíthatunk egy minimum komfort hőmérsékletet, aminek elérésekor a hőszivattyú kikapcsol, és a készülék a beépített elektromos fűtőpatronnal melegíti tovább a vizet.


A készülék első bekapcsolásra mindjárt egy teljes antilegionella védelmi programmal kezdi meg működését, azaz automatikusan 60 °C-ra felfűti a teljes víztömeget.

Ha a készülék felszerelési helye nem ideális a működési zaj szempontjából, hiszen mind a ventilátor, mind pedig a kompresszor működése zajjal jár (<49 dB (A)), úgy aktiválhatjuk az éjszakai üzemmódot. Ekkor a beállított időszakban a készülék kikapcsolja a kompresszort, és minimálisra csökkenti a környezeti zajterhelést.

A készülék egy gyönyörű kezelőfelületen keresztül könnyedén kezelhető, első bekapcsolásra is azonnal a szemünk elé tűnik az összes kiválasztható funkció, beállított hőmérséklet és időprogram. A kijelzőn egy levélke megjelenés mutatja, hogy a leginkább energiatakarékos és környezetkímélő a készülék működése.

A későbbiekben Connectivity funkcióval is elérhető lesz a Lydos hybrid vízmelegítő, ami internetes kapcsolódási módot jelent, azaz okostelefonon, applikáción keresztül lehet a készülékről információt szerezni, valamint a készülék funkcióit és paramétereit megváltoztatni.

További információk: http://www.ariston.com/hu/lydos_hybrid

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázról áramra, áramról gázra

A gázfűtéses lakások jelentős részébe építettek be a tulajdonosok hűtő-fűtő inverteres klímát is. Az energia árrobbanás után különösen felgyorsult ez a folyamat. A logika kristály tiszta volt –...


Hővisszanyerős szellőztetés

Egy passzívház fűtése – és hűtése – alapvetően a szellőztetésen keresztül történik. A hőszigetelési követelmények mellett ez a passzívház legfontosabb szempontjai közé tartozik.