LYDOS a hibrid vízmelegítő

2018-03-21 09:05:02 | Módosítva: 2018-03-21 09:26:26

Vegyünk egy jó minőségű villanybojlert, illesszünk rá egy kicsi és egyszerű levegő-víz hőszivattyút, tegyünk rá egy könnyen kezelhető vezérlést, és csinosítsuk igény szerint olasz dizájnnal: az Ariston így készíti a piaci újdonságot,az „A” energiahatékonysági besorolású Lydos hibrid vízmelegítőt. Egyedi megjelenés, könnyű felszerelés (akár készülékcsere esetén is), takart csatlakozások, egyszerű kondenzátum gyűjtés, high-tech kezelőfelület jellemzi.

Egyedi megjelenés, könnyű felszerelés

A készülék a választható 80 vagy 100 literes hasznos térfogatával elegendő melegvizet képes előállítani, kielégítve egy akár 4 fős család teljes HMV igényét. Az már csak beállítás kérdése, hogy kizárólag a környezetünk hőenergiájának felhasználásával, azaz hőszivattyús üzemmódban akarjuk használni, vagy ún. iMemory „kevert” üzemmódban (nevezhetjük még ECO, vagy gazdaságos üzemmódnak), amikor a készülék egy gazdaságos 53 °C tárolóhőmérsékletig hőszivattyús, felette pedig elektromos fűtőpatronos üzemmódban melegíti a vizet. Boost (gyors) üzemmód aktiválása esetén a vízmelegítő egyszerre használja a hőszivattyút (~0,5 kW) és az elektromos fűtőszálat (1,2 kW) a beállított hőmérséklet leggyorsabb elérése érdekében. Boost üzemmódban a készülék felfűtési ideje 15%-kal gyorsabb, mint tisztán elektromos fűtéssel. A kívánt hőmérséklet elérése után a készülék visszaáll a beállított gazdaságos üzemmódra.

Mind a 80 literes, mind pedig a 100 literes tároló mindösszesen 465 mm átmérőjű és összesen 1009 mm (80 l), illetve 1153 mm (100 l) magas, azaz alig 30 cm-rel magasabb, mint egy hagyományos (azonos űrtartalmú) villanybojler. Ezzel együtt az egyedi módon a készülék alá épített hőszivattyú teljesen képes eltakarni a bekötéseket, a hideg- és melegvíz csöveket és csapokat, biztonsági szelepet és kondenzátum elvezetést. Mivel a készülék hőszivattyús üzemmódban a környezeti levegőből vonja el a hőt, így csökkenti a levegő páratartalmát, tehát az épületszerkezet nedvességtől való megóvásán felül össze is gyűjti a kondenzátumot.

Ennek elvezetéséről gondoskodni kell egy kondenzvíz-szifonon keresztül. Ha nincs lehetőségünk a kondenzátum helyszíni elvezetésére, akkor egy tartozékként megvásárolható kondenzátum gyűjtő tartály szerelhető a készülék aljára, amibe 1 heti kondenzátum gyűjthető össze. Ha ez megtelt, a készülék jelzi, és ürítésig kikapcsolja a hőszivattyú funkciót.

A tároló zománcozásának védelmében minden lehetséges eszközt felhasznált a gyártó: titánium összetevőjű zománcozás, magnézium védőanód és egy aktív védőanód, amely hosszú távon megvédi a tartályt a kilyukadástól. A készülék gyári csomagolásában találunk 1/2”-os szigetelő csavarzatot is, amellyel galvanikusan elszigetelhetjük a tartályt a bekötésektől.

A készülék beépített hőszivattyúja a felszerelési helyiség levegőjéből nyeri ki az energiát, így hűti és szárítja azt. Bár egy minimum 13 m3-es fürdőszobát igényel a működése, azonban ha félünk hogy esetleg túlhűtheti a levegőt, beállíthatunk egy minimum komfort hőmérsékletet, aminek elérésekor a hőszivattyú kikapcsol, és a készülék a beépített elektromos fűtőpatronnal melegíti tovább a vizet.


A készülék első bekapcsolásra mindjárt egy teljes antilegionella védelmi programmal kezdi meg működését, azaz automatikusan 60 °C-ra felfűti a teljes víztömeget.

Ha a készülék felszerelési helye nem ideális a működési zaj szempontjából, hiszen mind a ventilátor, mind pedig a kompresszor működése zajjal jár (<49 dB (A)), úgy aktiválhatjuk az éjszakai üzemmódot. Ekkor a beállított időszakban a készülék kikapcsolja a kompresszort, és minimálisra csökkenti a környezeti zajterhelést.

A készülék egy gyönyörű kezelőfelületen keresztül könnyedén kezelhető, első bekapcsolásra is azonnal a szemünk elé tűnik az összes kiválasztható funkció, beállított hőmérséklet és időprogram. A kijelzőn egy levélke megjelenés mutatja, hogy a leginkább energiatakarékos és környezetkímélő a készülék működése.

A későbbiekben Connectivity funkcióval is elérhető lesz a Lydos hybrid vízmelegítő, ami internetes kapcsolódási módot jelent, azaz okostelefonon, applikáción keresztül lehet a készülékről információt szerezni, valamint a készülék funkcióit és paramétereit megváltoztatni.

További információk: http://www.ariston.com/hu/lydos_hybrid

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázabszorbciós hőszivattyúk

Kompresszoros hőszivattyúkkal több ízben foglalkoztunk már, de régóta léteznek elektromos energiát nem igénylő, gázüzemű típusok is. Ezeket mutatjuk most be.


Használati melegvíz készítés hőszivattyú technológiával

Az elektromos energia ára az elmúlt tíz évben közel a négyszeresére emelkedett hazánkban. Jelenleg a nappali áram ára 51Ft/kWh, de a vezérelt áramé (anno: éjszakai áram) is ár 30Ft fölött van....