Folyamatos alapszellőztetés

2018-03-21 09:38:42 | Módosítva: 2018-03-21 09:46:17

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani szénmonoxid a lakásba. Azonban a lezárt kéményen, a lakásban keletkező elhasználódott, párás levegőt sem viszi ki a gravitáció, hiszen az egész rendszer zárt, független a lakás légterétől.


Az új építésű lakásokba és házakba már sok éve zárt égésterű kazánt telepítenek, és a fentiek tudatában – remélhetőleg –, a hiányzó szellőzést is megoldják az építkezés során. De amikor egy régebbi lakás felújításakor a kazánt is lecserélik, a kialakuló szellőzetlenségből adódó penészesedés hetek, maximum 1-2 hónap múlva megjelenik. Akkor is, ha az ablakok csak „közepes”-en jól záródnak. Amikor az ablakok is ki vannak cserélve újakra – amelyek légtömörek –, a probléma csak fokozódik. Akár műanyag, akár fa az új ablak, mindegyik jól hőszigetelő ablak légtömör.


Nyáron ez még nem okoz problémát, de csak akkor, ha folyamatosan bukóra vannak nyitva az ablakok, mert a légcsere ki tud alakulni a nyitott ablakokkal. De amint hidegebbre fordul az idő, és már nem lehet folyamatosan nyitva az össze ablak, a lakás páratartalma gyorsan 60% fölé megy, egy-egy hétvégi mosás alkalmával pedig még magasabbra. Ilyen magas páratartalom mellett, azonnal elkezdik jól érezni magukat a mindig is jelenlévő, csak az alacsonyabb páratartalom miatt kordában tartott gombák, és kialakulnak a penészfoltok. Hiába takarítjuk le – akár természetes, akár vegyszeres penész irtóval – újra és újra megtelepszenek a lakás legkülönbözőbb pontjain. A penészfoltok sem szépek, de a levegő, amit belélegzünk még egészségtelen is.

Több megoldás is van

Légbevezetés: légtömör ablakokra be kell szereltetni az ún. légbeeresztőket, lehetőleg minél több ablakba. De ezek – a nevük is mutatja –, csak beeresztik a levegőt, a lakásban keletkező párás levegőt nem képesek elvezetni, gondoskodni kell a kivezetésről is.



Levegő kivezetése (légelvezetés): a kémény mellett vagy annak közelében egy üres szellőzőkürtőben elvezethetjük a páradús levegőt. Ilyen kürtő a fürdőszobában és/vagy a konyhában szokott lenni. A kéményhuzat hiánya miatt azonban több az elszállítandó levegő mennyisége, azért szükséges egy ventilátor beépítése is, nem elég a gravitációra bízni. Lehet folyamatos üzemű vagy olyan, ami méri a helyiség páratartalmát és akkor kapcsol be, amikor az a beállított érték fölé kúszik. Ha nincs ilyen kürtőnk, az oldalfalon kell kivezetnünk a levegőt. Ehhez ki kell fúratnunk a falat, legyen az akármilyen vastag is. Általában 80-125 mm-es átmérőjű lyukra van szükség a falon, a ventilátor paramétereitől függően. Jó lenne, ha légtechnikai szakemberrel számoltatnánk ki, hogy mekkora legyen a ventilátor teljesítménye, illetve légszállítása.






Oldalfali hőcserélős szellőztető készülék: a légbevezetést és kivezetést egyetlen készülék oldja meg úgy, hogy a kiáramló elhasznált meleg levegő előmelegíti a beáramló friss, de hideg levegőt, így a kimenő meleg levegő akár 70%-a is visszanyerhető. Az oldalfalba épített hőcserélős szellőztető egy 60-70 m3-es helyiség szellőztetését tudja megoldani egy készülékkel. 70 másodpercen keresztül a szabadba nyomja a helyiség elhasználódott levegőjét, melegét, közben felmelegíti a kerámia betétet. Ezután a készülék megváltoztatja a légszállítás irányát, és kívülről friss levegő áramlik be a helyiségbe, amelyet a kerámia elemben tárolt meleg felmelegít. Ha egy nagyobb helyiségben több hőcserélős szellőztető egyidejűleg üzemel, őket váltakozó üzemmódba kell kapcsolni: az egyik készülék a helyiségbe beszívja a külső levegőt, eközben a másik készülék a szabadba nyomja ki a meleg, elhasználódott levegőt, miközben felmelegíti a kerámia elemet, majd újra megfordul a légszállítás iránya, és így tovább a váltakozó üzemmód. A két készülék rádiófrekvenciás kapcsolat útján kommunikál egymással. A másként nem megfelelően szellőző lakásokban már egyetlen készülék 15%-kal képes csökkenteni a páratartalmat, evvel majdnem pótolva a korábbi kéményhuzat szellőztető képességét.



Fotó: Marley, Cata, Aereco

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Frisslevegős rendszer talajhőcserélővel

A frisslevegős rendszer a korszerű lakások szellőztetési problémáit oldja meg. Alkalmazásával csukott ablakok mellett is folyamatosan friss levegő járja át a lakást, ami kellemes közérzetet...


Penészesedés okai, és megszüntetési lehetőségei

A lakásban megjelenő penészesedés mindenkit rémülettel tölt el, és nem alaptalanul. Mondják, hogy ha a penész felüti a fejét, azt igen nehéz véglegesen megszüntetni. A tüneti kezelések csak...