Teremtsünk csendet a földszintre!

2018-04-11 08:45:34 | Módosítva: 2018-05-03 09:21:54

Igazán családbarát háznál, ha meg akarjuk teremteni a kellemes légkört, nem árt, ha kiküszöböljük a házon belüli zajokat is. A válaszfalak szigetelése szükséges, de ha nagy a család és többszintes a ház, nem feltétlenül elég a komfortos lakóterek biztosításához. A szinteket elválasztó födém zajmentesítésére is törekednünk kell, hiszen nem felhőtlen a földszinten tartózkodók pihenése, ha közben a felső szintről folyamatosan izgés-mozgás hangjai szűrődnek le. Nem állítható, hogy az emeleten visítva randalírozó gyerekek zaját teljesen kiküszöbölhetjük – nem is cél –, azonban sokat tehetünk azért, hogy legalább a család normál üzemét élvezhető decibel keretek közé szorítsuk a házban.


Lég- és lépéshangszigetelés

Köztes födémek lég- és lépéshang szigeteléséről akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet lakószintet lakószinttől választ el. Mivel ilyen esetben az elválasztott terek hőmérséklete gyakorlatilag azonos, ezért ezeknél a födémeknél inkább az akusztikai szigetelés a megoldandó műszaki feladat, nem a hőszigetelés. A léghang fogalma alatt a levegőben terjedő hangot értjük, lépéshangként a járkálás, bútortologatás által okozott hangokat definiáljuk. A léghang-gátlás mértéke egyenesen arányos a födémszerkezet tömörségének és tömegének növekedésével, míg a lépéshang szigetelés értékének növelését az aljzatbeton (esztrich réteg) és a szigetelő anyag vastagságának növelésével tudjuk befolyásolni. A két forrásból keletkező zajok csökkentésének komplex igényét egyszerre oldjuk meg, speciális, magas akusztikai teljesítményt nyújtó ásványgyapot szigetelések – URSA TEP és TSP BiOnic – szerkezetbe való beépítésével.


A kivitelezés során az egyszerű kézifűrésszel vagy éles késsel is könnyen megmunkálható URSA Bionic ásványgyapot hangszigetelő táblákat a födémre egymás mellé kell lefektetni, a sorokat egymáshoz képest kötésben (elcsúsztatva). Ügyelni kell a szoros illesztésekre, hogy a betonozás közben ne tudjanak a táblák szétcsúszni, mert ennek következtében a lefolyó és megszilárduló beton anyaga hanghidat képezne a födémszerkezet irányába. A peremszigetelő szegélycsíkokat max. 2 cm vastagságú padlós termékből vágjuk le, és a hangszigetelő táblák lerakásával egy időben azokat is elhelyezzük. A csíkok magassága akkor van helyesen kimérve, ha túllóg a tervezett padlóburkolat síkján, így azt a burkolat elkészülte után síkba fogjuk tudni vágni – ezzel elkerülhetjük a hanghidak kialakulását.

Az URSA hangszigetelő táblákra egy min. 0,2 mm vastag PE-fóliát helyezünk el, szélét felvezetjük a peremszigetelő szegélycsíkokra. A toldásoknál átlapoljuk kb. 10-15 cm szélességben és az átlapolásokat leragasztjuk. Ez a technológiai szigetelés fogja megakadályozni az aljzatbeton készítésekor a cementtej beszivárgását a szálas szigetelőanyagba. Leterítjük az aljzatbetont – melynek vastagsága szintén statikai méretezés függvénye, kb. 5-7 cm – majd ezt tömörítjük, felületét simítjuk. (Fémháló elhelyezésére is szükség lehet.)

Végül elhelyezzük a hideg vagy meleg padlóburkolatot, amely felületi kialakítás szerint lehet ragasztott kerámia burkolat vagy parketta, vagy pedig habalátétre helyezett szalagparketta, laminált padló.

A 30 év szakértői tapasztalatával bíró URSA vállalat szigetelőanyagai megfelelnek a legmagasabb építőipari követelményeknek, mindemellett pedig messzemenően kielégítik a háztulajdonosok igényeit is.URSA Salgótarján Zrt. www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hol érdemes szárazpadlót beépíteni?

Lakásfelújítás esetén vagy tetőterek beépítésekor sokszor felmerül a kérdés, hogy hogyan alakítsunk ki járható és jól szigetelt födémet, a meglévő fagerendás szerkezetből. Ilyenkor figyelembe...


Könnyűszerkezetes épületek aljzatai és padlói

A gyorsan kivitelezhető, könnyűszerkezetes épületekben alapos szakmai előkészítő munkát igényel a megfelelő akusztikai tulajdonságú födémek és padlószerkezetek kialakítása.