Füstölgő szellemváros

2018-04-25 08:16:27 | Módosítva: 2018-04-25 08:19:03

Centrália egy elhagyatott kisváros az amerikai Pennsylvaniában. Az egykor virágzó bányászvárosban háromezren laktak, mára viszont alig maradtak. Az ok, hogy 1962-ben önkéntes tűzoltók a város vezetőségének megbízásából az összegyűjtött szemetet a régi bányajáratokba hordták és meggyújtották, majd hagyták égni.


Legalábbis azt hitték

Amikor szerintük minden szemét elégett, eloltották a tüzet. A szakszerűtlenül eloltott tűz azonban tovább parázslott, és belobbantotta a felszínhez közeli antracit eret, ami a legtisztább és legnagyobb fűtőértékű szén. A tűz onnan terjedt tovább a város alatt kanyargó, elhagyott járatokba. Ma két négyzetkilométeres területen ég a szén, de akár 15 négyzetkilométer is begyulladhat. A város alatt így hatalmas mennyiségű szénkészlet nagy része izzott, aminek eleinte nem tulajdonítottak jelentőséget egészen addig, amíg egy gyerek alatt beszakadt az út. A 45 méter mély hasadékból sikerült a fiút kimenteni, ám a lakosság megrémült és elhagyta a várost és egy közeli városba költözött. A földalatti tűz eloltása szinte lehetetlen, akár még 250 évig éghet és a felszíni hatásai szinte beláthatatlanok.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel oltsunk tüzet?

A tűzoltó készülék kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a védendő anyagokat és a helyi sajátosságokat. A tűzvédelmi szabályzat konkrét iránymutatást ad az adott felhasználási területre...


Így tegyük minél tűzbiztosabbá lakásunkat

Egy felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős hányadának van komoly félelme a tűzesetekkel kapcsolatban, vagyis tartanak tőle, hogy ingatlanjukban tűz üt ki, és így elveszhet lakásuk és...