Hatékony tisztítás konyhában, fürdőszobában

2018-04-25 09:26:22 | Módosítva: 2018-04-25 10:16:18

A kereskedelemben számtalan, különféle célra kifejlesztett tisztítószert árusítanak, kiválasztásuk sokszor saját tapasztalatok alapján történik, így akár egy tucat különféle tisztítószer is sorakozhat az erre alkalmas tároló helyen. A hatásuk többnyire csak néhány felület tisztításánál hatásos. Léteznek ugyan ún. általános tisztítószerek is, amelyek rendszeres használat mellett a felszíni szennyeződések eltávolítására alkalmasak. Ám a használati tárgyakra a szokásosnál makacsabb szennyeződések is lerakódnak, amelyek csak agresszívabb tisztítószerek használatával távolítható el.


A drasztikusabb hatású szerek elég sokba kerülnek és számos esetben csak egy-két felületen alkalmazhatók. Nem helyettesíthetők ezek más, kevesebbe kerülő, és legalább ilyen hatású általánosan használt házi vegyszerekkel? A válasz egyértelmű igen, csak valahogy elszoktunk a szüleink által alkalmazott technikáktól, házi vegyszerektől. Sokszor a bevásárló központok polcain sorakozó tisztítószerek bő választéka, és a „korszerűség” illúziója is befolyásolja a döntésünket. Ám mindenkor el kell olvasni az adott tisztítószer apró betűs használati utasítását is, mert abban az is megtalálható, hogy milyen felületek tisztítására nem alkalmas az adott szer.

A felhordás módja eltérő lehet, bár e tisztítószerek többnyire szóró fejes flakonokban kerülnek forgalomba, ami megkönnyíti a használatukat. A hatásuk kifejtéséhez több- kevesebb idő szükséges, és ezt követően bő vizes öblítésre, majd a tisztított felületek szárazra törlésére is mindig szükség van.


Konyhai eszközök tisztítása

Vannak olyan esetek, amikor tényleg csak speciális tisztítószerek képesek az adott szennyeződéstől megszabadítani a felületet. Ilyenek például a konyhai eszközök, az inox edények vagy a sütők. A konyhai edények fokozottabban ki vannak téve a makacsabb szennyeződéseknek, amelyek a főzés közben kerülnek a felületükre, és mosogatáskor nehezen eltávolíthatók. Később szinte ráégnek az edény falára. Az ilyen foltokat kimondottan e célra kifejlesztett tisztítófolyadékkal lehet eltávolítani. A dörzsis szivacs használata ezeknél is káros, és nem is hatékony, mert csak a felületet karcolja össze, a foltok pedig legfeljebb halványabbakká válnak. Az inox tisztítók közül a folyadékosak kevésbé hatékonyak a pasztáknál, ezért az edények belső felületét pasztával, a polírozott külsejét pedig folyékony inox tisztítószerrel kell letisztítani, majd leöblíteni, szárazra törölni. Ez vonatkozik a mosogatókra is, amelyeknél a folyadék használatával megőrizhető a fényesre polírozott felületek fénye. E szerekhez csak puha, mikro szálas textíliát, érdemes használni, és fontos a szárazra törlésük is.

Sokkal kellemetlenebb feladat a főzőedények fogantyúi, fülei mentén óhatatlanul kialakuló zsíros ételmaradékokat is tartalmazó lerakódások eltávolítása. Ezeket előbb forró vízben kell fellazítani, majd erős zsíroldószerrel bekenni. A szer hatásához némi idő kell, majd eltávolíthatók a szennyeződések. A munka könnyebb, ha az edény fülét le lehet szerelni, így még a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolíthatók a lerakodott szennyeződések.

A konyhában a sütő tisztán tartása is fontos. E célra tűzhelytisztító szerek használhatók. Ilyenkor minden egyéb kelléket, pl. a különféle sütőrácsokat, tepsiket el kell távolítani, és külön-külön letisztítani. A sütőtér minden falára és az ajtó keretére kell a tisztítószert testesen, ecsettel felkenni, majd fél óra elteltével forró vízbe mártott szivaccsal lehet lemosni. Sokszor a ráégett zsíros szennyeződéseket csak a műveletet megismétlésével lehet teljesen eltávolítani. E speciális szerek azonban csak zománcozott felületeken használhatók, krómozott vagy alumínium anyagokon tilos a használatuk, mert a szerek általában nátrium-hidroxidot tartalmaznak, ami károsíthatja az egyéb fémes anyagokat.


A készen kapható szanitertisztítók mellett azonban legalább ilyen hatásosan „működő” háztartási vegyszerek is alkalmasak még a makacs vízköves és egyéb szennyeződések eltávolítására is. Íme, néhány ötlet – a teljesség igénye nélkül –, amivel kiválthatók az általános kereskedelmi tisztítószerek.

Ilyenek pl. a 20%-os ecet, a citromsav, a szódabikarbóna vagy a mosószóda. Hatásukat esetenként keverékükkel, pl. az ecet és a szódabikarbóna összekeverésével lehet növelni. Az ecethez kevert sütőporral még a makacs vízkőlerakódások is eltávolíthatók, csak időt kell hagyni, hogy a pépes anyagnak legyen ideje hatni. Ez a pépes keverék még a penész ellen is hatásos, sőt fugatisztításra is jól használható, ha fogkefével lesz átdörzsölve a fugák felülete. Utána jöhet az öblítés és a szárazra törlés. A hatásához legalább fél óra szükséges, de a makacsabb lerakódások eltüntetéséhez akár egy éjszaka is kellhet.


Fürdőszobai felületek tisztítása

Az ecet – rendszeres használata mellett – kádakon, mosdókon, zuhanyozózókon és csempéken is hatásos. Egy szivacsra öntött kevés ecettel vagy citromsavval könnyű a felületeket áttörölni, majd leöblítve szárazra törölni. A szódabikarbóna még az eldugult kád és mosdólefolyóknál is hatásos, ha a lefolyókba beleszórunk egy jó adagot, és hagyjuk 1 óráig hatni. A WC csésze vízkövességét is meglehet a tisztítani, ha a nedves csészét beszórjuk szódabikarbónával, majd másnap reggel erős sörtéjű kefével mindenhol alaposan átkeféljük, és leöblítjük. Ha nagyon makacs szennyeződésektől szeretnénk megszabadulni, akkor a sütőpor és az ecet pépes masszájával kell a szennyezett részt bekenni. A hatás 1 óra múlva várható, ám ha az eredmény nem megfelelő, újabb pépes kezelés után már letisztítható a felületre rakódott szennyeződés. A makacsabb szennyeződéseket a citromlé és az ecet keverékével is hatékonyan lehet eltávolítani.
E szerek szinte minden háztartásban megtalálhatók és azonnal bevethetők. A felületek leöblítését és szárazra törlését soha nem szabad mellőzni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falburkolatok új generációja

Az idén 20 éves újHÁZ Centrum a növekvő fogyasztói igények miatt évről évre bővíti termékeinek körét. A szaniterek és csempék mellett most a legújabb építészeti trendeknek megfelelő beton...


Központi porszívó társasházba, családi házba

Központi porszívó rendszert leggyakrabban nagy alapterületű, többszintes házakban építenek ki. Enneka megoldásnak társasházakban, közepes méretű lakásokban is van azonban létjogosultsága.