Hatékony tisztítás konyhában, fürdőszobában

2018-04-25 09:26:22 | Módosítva: 2018-04-25 10:16:18

A kereskedelemben számtalan, különféle célra kifejlesztett tisztítószert árusítanak, kiválasztásuk sokszor saját tapasztalatok alapján történik, így akár egy tucat különféle tisztítószer is sorakozhat az erre alkalmas tároló helyen. A hatásuk többnyire csak néhány felület tisztításánál hatásos. Léteznek ugyan ún. általános tisztítószerek is, amelyek rendszeres használat mellett a felszíni szennyeződések eltávolítására alkalmasak. Ám a használati tárgyakra a szokásosnál makacsabb szennyeződések is lerakódnak, amelyek csak agresszívabb tisztítószerek használatával távolítható el.


A drasztikusabb hatású szerek elég sokba kerülnek és számos esetben csak egy-két felületen alkalmazhatók. Nem helyettesíthetők ezek más, kevesebbe kerülő, és legalább ilyen hatású általánosan használt házi vegyszerekkel? A válasz egyértelmű igen, csak valahogy elszoktunk a szüleink által alkalmazott technikáktól, házi vegyszerektől. Sokszor a bevásárló központok polcain sorakozó tisztítószerek bő választéka, és a „korszerűség” illúziója is befolyásolja a döntésünket. Ám mindenkor el kell olvasni az adott tisztítószer apró betűs használati utasítását is, mert abban az is megtalálható, hogy milyen felületek tisztítására nem alkalmas az adott szer.

A felhordás módja eltérő lehet, bár e tisztítószerek többnyire szóró fejes flakonokban kerülnek forgalomba, ami megkönnyíti a használatukat. A hatásuk kifejtéséhez több- kevesebb idő szükséges, és ezt követően bő vizes öblítésre, majd a tisztított felületek szárazra törlésére is mindig szükség van.


Konyhai eszközök tisztítása

Vannak olyan esetek, amikor tényleg csak speciális tisztítószerek képesek az adott szennyeződéstől megszabadítani a felületet. Ilyenek például a konyhai eszközök, az inox edények vagy a sütők. A konyhai edények fokozottabban ki vannak téve a makacsabb szennyeződéseknek, amelyek a főzés közben kerülnek a felületükre, és mosogatáskor nehezen eltávolíthatók. Később szinte ráégnek az edény falára. Az ilyen foltokat kimondottan e célra kifejlesztett tisztítófolyadékkal lehet eltávolítani. A dörzsis szivacs használata ezeknél is káros, és nem is hatékony, mert csak a felületet karcolja össze, a foltok pedig legfeljebb halványabbakká válnak. Az inox tisztítók közül a folyadékosak kevésbé hatékonyak a pasztáknál, ezért az edények belső felületét pasztával, a polírozott külsejét pedig folyékony inox tisztítószerrel kell letisztítani, majd leöblíteni, szárazra törölni. Ez vonatkozik a mosogatókra is, amelyeknél a folyadék használatával megőrizhető a fényesre polírozott felületek fénye. E szerekhez csak puha, mikro szálas textíliát, érdemes használni, és fontos a szárazra törlésük is.

Sokkal kellemetlenebb feladat a főzőedények fogantyúi, fülei mentén óhatatlanul kialakuló zsíros ételmaradékokat is tartalmazó lerakódások eltávolítása. Ezeket előbb forró vízben kell fellazítani, majd erős zsíroldószerrel bekenni. A szer hatásához némi idő kell, majd eltávolíthatók a szennyeződések. A munka könnyebb, ha az edény fülét le lehet szerelni, így még a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolíthatók a lerakodott szennyeződések.

A konyhában a sütő tisztán tartása is fontos. E célra tűzhelytisztító szerek használhatók. Ilyenkor minden egyéb kelléket, pl. a különféle sütőrácsokat, tepsiket el kell távolítani, és külön-külön letisztítani. A sütőtér minden falára és az ajtó keretére kell a tisztítószert testesen, ecsettel felkenni, majd fél óra elteltével forró vízbe mártott szivaccsal lehet lemosni. Sokszor a ráégett zsíros szennyeződéseket csak a műveletet megismétlésével lehet teljesen eltávolítani. E speciális szerek azonban csak zománcozott felületeken használhatók, krómozott vagy alumínium anyagokon tilos a használatuk, mert a szerek általában nátrium-hidroxidot tartalmaznak, ami károsíthatja az egyéb fémes anyagokat.


A készen kapható szanitertisztítók mellett azonban legalább ilyen hatásosan „működő” háztartási vegyszerek is alkalmasak még a makacs vízköves és egyéb szennyeződések eltávolítására is. Íme, néhány ötlet – a teljesség igénye nélkül –, amivel kiválthatók az általános kereskedelmi tisztítószerek.

Ilyenek pl. a 20%-os ecet, a citromsav, a szódabikarbóna vagy a mosószóda. Hatásukat esetenként keverékükkel, pl. az ecet és a szódabikarbóna összekeverésével lehet növelni. Az ecethez kevert sütőporral még a makacs vízkőlerakódások is eltávolíthatók, csak időt kell hagyni, hogy a pépes anyagnak legyen ideje hatni. Ez a pépes keverék még a penész ellen is hatásos, sőt fugatisztításra is jól használható, ha fogkefével lesz átdörzsölve a fugák felülete. Utána jöhet az öblítés és a szárazra törlés. A hatásához legalább fél óra szükséges, de a makacsabb lerakódások eltüntetéséhez akár egy éjszaka is kellhet.


Fürdőszobai felületek tisztítása

Az ecet – rendszeres használata mellett – kádakon, mosdókon, zuhanyozózókon és csempéken is hatásos. Egy szivacsra öntött kevés ecettel vagy citromsavval könnyű a felületeket áttörölni, majd leöblítve szárazra törölni. A szódabikarbóna még az eldugult kád és mosdólefolyóknál is hatásos, ha a lefolyókba beleszórunk egy jó adagot, és hagyjuk 1 óráig hatni. A WC csésze vízkövességét is meglehet a tisztítani, ha a nedves csészét beszórjuk szódabikarbónával, majd másnap reggel erős sörtéjű kefével mindenhol alaposan átkeféljük, és leöblítjük. Ha nagyon makacs szennyeződésektől szeretnénk megszabadulni, akkor a sütőpor és az ecet pépes masszájával kell a szennyezett részt bekenni. A hatás 1 óra múlva várható, ám ha az eredmény nem megfelelő, újabb pépes kezelés után már letisztítható a felületre rakódott szennyeződés. A makacsabb szennyeződéseket a citromlé és az ecet keverékével is hatékonyan lehet eltávolítani.
E szerek szinte minden háztartásban megtalálhatók és azonnal bevethetők. A felületek leöblítését és szárazra törlését soha nem szabad mellőzni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...


Takarítás a kertben

Az ősz beköszöntével, a lombhullás és a metszési időszak kezdetével egyre több zöldhulladékot kell feldolgoznunk és eltüntetnünk a kertből. Nem minden hulladék szemét, így ezekből sok mindent...