A mosogatógép nem szemetes
A tányérokat csak akkor kell előkészíteni a gépi mosogatásra, ha pl. sajtot melegítettünk rajta a mikróban. A sajt oda tud úgy tapadni, hogy csak áztatással vagy levakarással lehet eltüntetni. Minden ilyen és ehhez hasonló szennyeződést távolítsunk el, mielőtt a gépbe rakjuk a tányért. Nem szabad hagyni az ételmaradékot rászáradni a tányérokra, edényekre. Ha nem tudjuk azonnal elindítani a mosogatógépet étkezés után, akkor futtassuk le a csak öblítés programot a megpakolt gépen. Ilyenkor az erős vízsugár alaposan leöblíti az edényeket, tányérokat.
A rozsdamentes edények akkor lesznek a legszebbek mosogatás után, ha fémdörzsivel mindenhol kicsit megtisztogatjuk, mielőtt a mosogatógépbe tesszük. Főzés során lesznek lerakódások az edény falán, a tészta sokszor letapad az aljára, kifuthat az étel, és végigfolyik a lábas oldalán stb. Ezeken kívül, a főzési hőtől minden edény máshol, de foltos lehet, kékes elszíneződésű. A kényes helyeket alaposabban dörzsöljük át, így a mosószeres gépi mosogatás után egyenletesen fényesek lesznek mindenhol. Az edények füle nagyon könnyen szennyezett marad a hagyományos kézi mosogatáskor, mert szivaccsal nem férünk be olyan helyekre, ahová az erős, mosószeres vízsugár eljut, és el tudja távolítani a megbújt szennyeződéseket. Igaz, olyan edény is van, ahol ezekre a helyekre a víz ugyan bejut, de ki már nem folyik, csak lassan kicsöpög, vagy esetleg szét is kell szerelnünk és kiszárítani. Amikor új edényeket vásárolunk, gondoljunk erre és válasszunk olyat, amin ez nem tud előfordulni. A lábosokat mindig az alsó kosárba tegyük, mert ott erősebb a vízsugár.
A fából készült kanalakat és deszkákat nem szabad mosogatógépben mosogatni, ennek több oka is van. Az egyik, hogy a fa megszívja magát a mosószeres vízzel, és miután a víz és a nedvesség kiszáradt, maga után hagyja a mosószer-maradványokat, amit a következő leves kevergetésnél szépen beleoldunk az ételbe. Ez nem túl egészséges, még akkor sem, ha nem nagy a mosószermennyiség. Ha pedig nem száradt ki rendesen, mert nedvesen raktuk el, néhány alkalom után el kezd megfeketedni, penészedni. Ez sem túl gusztusos a következő használat során.
A másik ok, gyakorlatilag veszélytelen, de pazarló. A deszkák nem egy darab fából készülnek, hanem több részből vannak összeragasztva. Ezt a ragasztóanyagot a mosogatógép kimossa, és a deszka szétesik, dobhajuk ki. Ha pedig nem rakjuk a mosogatógépbe a húsvágó deszkát, lemondunk a magas hőmérséklet adta fertőtlenítő hatásról. Szerencsére lehet kapni műanyag vágódeszkát és műanyag főzőkanalakat is, amik tökéletesen pótolják a régieket, és veszélytelenül berakhatjuk a mosogatógépbe.
Kevesen tudják, hogy a legtöbb mosogatógép-gyártó a tepsik, sütőrácsok, nagyméretű tálak, tálcák, tányérok mosogatásra is felkészíti a készüléküket. A felső kosár mögött van egy sütőtepsi-szórófej. Ez a szórófej a felső kosár mögött van, ahhoz, hogy innen jöjjön a víz, ki kell venni a felső kosarat, és a megfelelő állásba forgatni a fejet. Így az alsó kosárba pakolt nagyméretű edényeink is elmosogathatók.
És végül: mindig tartsuk tisztán a mosogatógép szűrőit, töltsük fel a mosogatógépsóval, hogy ne legyenek foltosak az edények, ahol kell kívülről is tisztítsuk meg a készüléket. Ne tegyünk se több, se kevesebb mosogatószert az előírtnál. A túl kevés mosogatószerrel szennyezettek maradnak az edények, a túl sok pedig károsítja a készüléket, mert túlzott lesz a habképződés, ami becsapja az érzékelőket. Már a 45 cm széles, 9 személyes gépekbe is elegendő egy félbevágott tabletta, különösen, amikor nem főzéshez használt edényeket mosogatunk.