Napelemes rendszerekhez

2018-06-13 08:41:34 | Módosítva: 2018-06-13 08:49:54

Az okos világban elterjedőben van egy új fogalom a napelemes rendszerekkel kapcsolatban is, a smart- vagyis okos-napelemes rendszer. Lényege egy olyan komplex áramtermelési megoldás, amellyel maximális hozamot érhetünk el úgy, hogy folyamatosan nyomon követhetjük napelem rendszerünk működését, ellentétben egy hagyományos rendszerrel.


SolarEdge inverter

Egy napelemes rendszerben a napelemek pillanatnyi teljesítménye sohasem egyforma, ennek több oka is van. A napelemek gyártási toleranciával készülnek, általában legalább 5% teljesítményszórás megengedett. Az egyes napelemeket részleges árnyékolás érheti, pl. kémény, kiemelkedő tetőablak, antenna vagy a környező fák, épületek által; ez is teljesítménykülönbségeket eredményez. Felületük különböző mértékben koszolódhat be, falevél, madárürülék ragadhat rájuk, vagy télen hótakaró okozhat részleges letakarást. Az elemek hőmérséklete is különböző lehet, ami jelentősen befolyásolja a teljesítményüket. Az is előfordulhat, hogy szállítás, szerelés közben sérülnek, az évek során pedig mindenképpen különböző mértékben öregedhetnek, elhasználódhatnak. Mindezen problémák kiküszöbölésének hatékony megoldása a SolarEdge rendszer.

A SolarEdge két részből áll. Az egyik a napelem modulhoz közvetlenül kapcsolódó teljesítményoptimalizáló eszköz, amely mindig az optimális munkapontban tartja a napelemet, másik maga az inverter, amely a hálózatra táplálást végzi. A napelemekre szerelt teljesítményoptimalizálók intelligensebbé teszik a napelem modulokat. Minden egyes napelem teljesítményét külön-külön figyelik és optimalizálják úgy, hogy közben össze is hangolják a sorba kötött napelemek működését. A teljesítményoptimalizálók állandó feszültségszintet biztosítanak az inverternek, ami így folyamatosan magas hatásfokkal tudja az előállított egyenáramot váltóárammá átalakítani.A hagyományos rendszerek esetében, ha például árnyék vetődik az egyik napelemre, az a többi sorba kapcsolt napelem energiatermelését is csökkenti. A SolerEdge esetében csak egyetlen egy napelem energiatermelése csökken, a többi változatlanul az optimális munkapontban dolgozik.

A napelemenkénti teljesítményoptimalizálás segítségével a SolarEdge rendszereknél nem szükséges a sztringeket (soros napelem köröket) azonos tájolással elhelyezni, rugalmasan lehet alakítani a helyszíni lehetőségekhez. A SolarEdge rendszerrel minden napelem energiatermelése interneten nyomon követhető, így azonnal látszik, ha egy napelem meghibásodik vagy az energiatermelése eltér a többi elemtől. A SolarEdge teljes körű, napelem szintű rendszerfelügyeletet biztosít. Az ingyenes iPhone és Android alkalmazásokkal bárhonnan és bármikor elérhetők a rendszer valós idejű információi – akár egy tablet, vagy okostelefon segítségével is. Így ellenőrizhetővé válik minden egyes napelem modul teljesítménye, ezzel pedig a kisebb, napelem szintű hibák is gyorsan, időben felderíthetők és kiküszöbölhetők. Az online monitoring szolgáltatás pedig a rendszer teljes élettartamára garantált és ingyenes.

A SolarEdge rendszerrel a hagyományos rendszerekhez képest jellemzően 5-25% energiahozam növekedést lehet elérni. A napelemes rendszerekben minden egyes napelem modul egyedi maximális teljesítménnyel (MPP) rendelkezik. Hagyományos inverter használatával a leggyengébb modul minden más modul teljesítményét lecsökkenti. SolarEdge használatakor viszont minden egyes modul a maximális teljesítményét nyújtja, teljesítményveszteség nélkül.

A hagyományos rendszerek – lekapcsolt inverternél és a hálózat leválasztásakor is – veszélyesen magas egyenáramú feszültség alatt maradnak. A SolarEdge rendszer viszont a váltóáramú oldal kikapcsolásakor a napelem köri egyenáramú vezetékek feszültségét is automatikusan biztonságos szintre, napelemenként 1 voltra csökkenti, ezzel biztosítva a védelmét az épületben tartózkodóknak, a szerelőknek, vagy a tűzoltóknak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem dupla hatásfokkal

Egy német cég olyan napelemet fejlesztett ki, ami a jelenleginél kétszer több energiát termel. A piacokon nagyjából 2022-ben debütál majd az újdonság, mely alakossági felhasználók számára...


Okos „smart” napelemes rendszerek

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy...