Napelemes rendszerekhez

2018-06-13 08:41:34 | Módosítva: 2018-06-13 08:49:54

Az okos világban elterjedőben van egy új fogalom a napelemes rendszerekkel kapcsolatban is, a smart- vagyis okos-napelemes rendszer. Lényege egy olyan komplex áramtermelési megoldás, amellyel maximális hozamot érhetünk el úgy, hogy folyamatosan nyomon követhetjük napelem rendszerünk működését, ellentétben egy hagyományos rendszerrel.


SolarEdge inverter

Egy napelemes rendszerben a napelemek pillanatnyi teljesítménye sohasem egyforma, ennek több oka is van. A napelemek gyártási toleranciával készülnek, általában legalább 5% teljesítményszórás megengedett. Az egyes napelemeket részleges árnyékolás érheti, pl. kémény, kiemelkedő tetőablak, antenna vagy a környező fák, épületek által; ez is teljesítménykülönbségeket eredményez. Felületük különböző mértékben koszolódhat be, falevél, madárürülék ragadhat rájuk, vagy télen hótakaró okozhat részleges letakarást. Az elemek hőmérséklete is különböző lehet, ami jelentősen befolyásolja a teljesítményüket. Az is előfordulhat, hogy szállítás, szerelés közben sérülnek, az évek során pedig mindenképpen különböző mértékben öregedhetnek, elhasználódhatnak. Mindezen problémák kiküszöbölésének hatékony megoldása a SolarEdge rendszer.

A SolarEdge két részből áll. Az egyik a napelem modulhoz közvetlenül kapcsolódó teljesítményoptimalizáló eszköz, amely mindig az optimális munkapontban tartja a napelemet, másik maga az inverter, amely a hálózatra táplálást végzi. A napelemekre szerelt teljesítményoptimalizálók intelligensebbé teszik a napelem modulokat. Minden egyes napelem teljesítményét külön-külön figyelik és optimalizálják úgy, hogy közben össze is hangolják a sorba kötött napelemek működését. A teljesítményoptimalizálók állandó feszültségszintet biztosítanak az inverternek, ami így folyamatosan magas hatásfokkal tudja az előállított egyenáramot váltóárammá átalakítani.A hagyományos rendszerek esetében, ha például árnyék vetődik az egyik napelemre, az a többi sorba kapcsolt napelem energiatermelését is csökkenti. A SolerEdge esetében csak egyetlen egy napelem energiatermelése csökken, a többi változatlanul az optimális munkapontban dolgozik.

A napelemenkénti teljesítményoptimalizálás segítségével a SolarEdge rendszereknél nem szükséges a sztringeket (soros napelem köröket) azonos tájolással elhelyezni, rugalmasan lehet alakítani a helyszíni lehetőségekhez. A SolarEdge rendszerrel minden napelem energiatermelése interneten nyomon követhető, így azonnal látszik, ha egy napelem meghibásodik vagy az energiatermelése eltér a többi elemtől. A SolarEdge teljes körű, napelem szintű rendszerfelügyeletet biztosít. Az ingyenes iPhone és Android alkalmazásokkal bárhonnan és bármikor elérhetők a rendszer valós idejű információi – akár egy tablet, vagy okostelefon segítségével is. Így ellenőrizhetővé válik minden egyes napelem modul teljesítménye, ezzel pedig a kisebb, napelem szintű hibák is gyorsan, időben felderíthetők és kiküszöbölhetők. Az online monitoring szolgáltatás pedig a rendszer teljes élettartamára garantált és ingyenes.

A SolarEdge rendszerrel a hagyományos rendszerekhez képest jellemzően 5-25% energiahozam növekedést lehet elérni. A napelemes rendszerekben minden egyes napelem modul egyedi maximális teljesítménnyel (MPP) rendelkezik. Hagyományos inverter használatával a leggyengébb modul minden más modul teljesítményét lecsökkenti. SolarEdge használatakor viszont minden egyes modul a maximális teljesítményét nyújtja, teljesítményveszteség nélkül.

A hagyományos rendszerek – lekapcsolt inverternél és a hálózat leválasztásakor is – veszélyesen magas egyenáramú feszültség alatt maradnak. A SolarEdge rendszer viszont a váltóáramú oldal kikapcsolásakor a napelem köri egyenáramú vezetékek feszültségét is automatikusan biztonságos szintre, napelemenként 1 voltra csökkenti, ezzel biztosítva a védelmét az épületben tartózkodóknak, a szerelőknek, vagy a tűzoltóknak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemes tévhitek és cáfolatok

A tragikus nemzetközi események valószínűleg még inkább a napelemek felé fordítják a lakosság figyelmét. Sokan, sok forrásból igyekeznek tájékozódni, és sajnos megbízhatatlan, rossz hírforrások...


Napelem 100%-os állami támogatással

Az innovációs és technológia miniszter nemrég jelentette be, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a hatalmas, 159 milliárd forintos lakossági napelemes...