MultiVolt akkumulátorok a Hitachitól

2018-06-15 10:30:29 | Módosítva: 2018-07-02 09:54:35

Az akkumulátoros gépek népszerűsége vitathatatlan és mára megteremtette a piaci igényt az egyre nagyobb teljesítményigényű hálózati gépek kiváltására is. Minden gyártó próbálja követni a piaci trendet, de minden márka más utat választ.

Forradalmian új

A szerszámgépek motorikus felépítésében és belső vezetékrendszerében a gépeket tápláló akkumulátorokban az ideális működéshez maximum 30 amper lehet a pillanatnyi áramerősség, ami azt jelenti, hogy a legelterjedtebb 18 volt feszültség mellett (18 V x 30 A) 540 W-os teljesítményre képesek ezek a gépek. Az akkumulátorok áramerősségét hiába emeljük, az „csak” arra megoldás, hogy ezt a teljesítményt egy feltöltéssel hosszabb ideig tudja leadni, de arra nem, hogy erősebb legyen a gépünk. Gondoljunk arra, hogy van egy autónk, aminek 50 literes az üzemanyagtankja. Hiába teszünk bele még egy 50 literes tartályt, attól nem fog gyorsabban menni a kocsi, és nem is lesz erősebb, legfeljebb nagyobb távolságot tudunk vele megtenni.

Ezen felül az elektronikában a hőveszteséggel is számolni kell, ami az áramerősséggel négyzetesen arányos. A Joule-törvény alapján (W = I x U x t) a többletteljesítmény hővé alakul. A teljesítmény az áramerősség és a feszültség szorzata (P = I x U). Ha az Ohm törvényből (U = R x I) a feszültséget behelyettesítjük a teljesítmény képletébe, akkor (P = I2 x R) látható, hogy a hőveszteség valóban az áramerősséggel négyzetesen arányos. Az 1 ohm ellenállású belső vezetékekkel számolva a hőveszteség:

302 (A) x 1 (ohm) = 900, ha az áramerősséget csak megduplázzuk 602 (A) x 1 (Ohm) = 3600, akkor a hőveszteség már a négyszeresére ugrik, ami azt jelenti, hogy a teljesítmény növeléséhez ezért sem lehet emelni az akkumulátorunk áramerősségét, mert a gép, vagy az aksi belső túlmelegedése miatt állandóan leállna, vagy letiltana, rosszabb esetben leégne. Tehát ha 1 kW teljesítményű gépeket szeretnénk akkumulátorral üzemeltetni, akkor a fizikából ismert képlet szerint (P = U x I) az akkumulátorok feszültségét kell emelni és nem az áramerősségét.


Ezt tudja sok gyártó, azonban a megoldásokban lényeges különbségek vannak. Van olyan márka, aki 2 db 18 voltos akkumulátor egyidejű használatában látja a megoldást. Ennek nagy hátránya egyrészt, hogy a két akkumulátor kétszer akkora helyet foglal, így lényegesen megnöveli a szerszámgép méretét, másfelől pedig a gép bruttó tömege is jóval megnő, ami viszont a profi felhasználóknak, akiknek szinte egész nap folyamatosan a kezükben van a szerszámgép, kimondottan hátrányos. Ráadásul két akkumulátor ára is kétszer annyi, mint eggyé. Más márkák, bár kifejlesztették a 36, illetve az 54 voltos akkumulátoraikat, azok mérete és tömege jóval nagyobb, mint a 18 voltosak voltak, így szintén nem mondható felhasználóbarátnak. De akkor milyen az ideális akkumulátor?


A Hitachi Koki (HiKOKI) mérnökei erre a kérdésre találták meg a megoldást, és egy új cellatechnológiával kifejlesztették a MultiVolt rendszert, melynek lényege hogy az új 36 voltos akkumulátoraik mind méretben, mint tömegben teljesen megegyeznek a jelenlegi 18 voltos aksik paramétereivel, így a felhasználók komfortérzete nem sérül. Nem nehéz belátni, hogy ez valóban zseniális mérnöki teljesítmény, hiszen egy adott térbe kétszer annyi cellát kellett beépíteni, mint előzően, ráadásul a méreten kívül a tömeg sem változhatott. A nagyobb feszültség miatt az új 36 voltos gépek még erősebbek, mint az elődeik, de méretük nem változik, valamint új, nagyobb teljesítményigényű Hitachi (az év második felétől HiKOKI néven) gépek is piacra kerülnek cordless kivitelben.


És ami egyedülállóan plusz, hogy a Hitachi gondolt az eddigi felhasználóikra is, azokra, akik már évek óta használják a 18 voltos Hitachi gépeket, és azokra is, akik most szeretnének vásárolni ilyet. Nem kell lecserélniük a meglépő gépparkjukat, mert egy új akkumulátor érkezik, ugyanis az új 36 V-os Hitachi aksik felismerik, ha egy 18 V-os gépet kell táplálniuk és automatikusan átváltanak 18 voltos üzemmódra. Ezt nevezzük intelligens kapcsolási technikának, ugyanis a gépek akkumulátor dokkolója és az új akkumulátorok csatlakozói úgy vannak kialakítva, hogy a MultiVolt aksik képesek legyenek felismerni a kívánt feszültséget, és átváltani erre a feszültségre mindenfajta külső ráhatás, így a felhasználók közreműködése nélkül. Egy gép kívánt teljesítményéhez 36 V feszültségen fele akkora áramerősség szükséges, mint 18 V-on így az akkumulátor felmelegedése is sokkal kisebb, de ezen felül ezek az akkumulátorok még plusz beépített hűtőrendszerrel is rendelkeznek, így alkalmasak huzamosabb időn keresztül is a nagy teljesítményt kívánó munkák elvégzésére.

Minden eddigi Hitachi csúszótalpas akkumulátortöltő alkalmas a MultiVolt aksik töltésére, de termé­szetesen kaphatóak új töltők is UC18YSL3 néven, melyek 32 perc alatt képesek teljesen feltölteni ezeket az akkumulátorokat.

A kompatibilitást tekintve a Hitachi Koki/ HiKOKI új MultiVolt akkucsomagok egyedülállóak az iparágban. Hasonló watt teljesítmény esetén könnyebbek és kisebbek, mint a versenytársak akkumulátorai. A forradalmi akkucsomag technológia új fejezetet nyit az akkus gépek által biztosított szabadság tekintetében. „Az új MultiVolt akkucsomag generációval a Hitachi Koki – HiKOKI – áttörte azokat a korlátokat, amelyeket a jelenlegi feszültségkategóriák jelentenek.


2018. október 1-jétől a Hitachi Koki szerszámgépeinek márkaneve HiKOKI lesz. Csak a név változik, minden más a régi!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi multifunkcionális fűkasza

A professzionális elektromos kéziszerszámaival a magyar piacon 1999 óta jelenlévő Hitachi Power Tools Hungary Kft, a tavalyi évben ismét egy nagyot dobott. A japán anyacég és a kétütemű...


Hitachi gyémántfúrók

Megszámolta valaha, hogy hány furatot kell készítenie egy átlagos méretű házban? Elég sokat! Fúrni kell a tartozékok rögzítéséhez és fúrni a gépészeti csővezetékeknek. Így gyakran előfordul, hogy a...