Hőszigetelés üveghabból

2018-06-20 09:02:08 | Módosítva: 2018-06-20 09:03:11

Az új épületeknek talán a legkritikusabb szerkezeti megoldása a padló és a külső falak, valamint a lábazat energia hatékony kiépítése. Ezért kiemelt fontosságú az épületszerkezetek megfelelő hőszigetelése, a belső terek hőfüggetlenítése, és egyben a hőhidak kialakulásának elkerülése. Ez ellen hatékony védelmet nyújt az ún. habüvegből készült hőhíd-megszakító elemek beépítése, továbbá az alapok és a födémek kialakításánál is hatékonyan alkalmazhatók.


Hatékony megoldás hőhidak ellen

A hazai kereskedelemben kétféle formában találkozunk a habüveggel. Az egyik a külsőre a habkőre hasonlít, csak a színe fekete. Az alapanyaga több mint 2/3-ában újra hasznosított üveg, amelyet tisztítás és porráőrlés után még egyéb speciális kiegészítőkkel, pl. szénporral, 850 fokra hevítve fölhabosítanak. Így alakul ki az anyag egyedi cellaszerkezete, amelyet különféle méretű formára préselnek. Előállítása ugyan energiaigényes, ám beépítésével ennél sokkal több energia takarítható meg.

Építésnél az egyik nehezen megoldható épületszerkezeti rész a padló és a külső fal csatlakozásánál – a lábazati részeken – a falak alatti felületek hőszigetelése, mivel ezeknek speciális elvárásoknak kell megfelelniük. E célt a habüvegből kialakított hőhíd-gátló építőelem beépítése jelentősen megkönnyíti. Az építőelem nagy, 1,6 N/mm2 nyomószilárdsággal rendelkezik, zsugorodás és összenyomódás-mentes, kiváló pára és vízzáró tulajdonságú. E mellett jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ezért tökéletesen megfelel az elvárásoknak.Zárt cellaszerkezetük miatt a habüveg elemek nem igényelnek különleges beépítési technológiát, és a falazatokat megvédi a felszívódó nedvességtől. Anyaga tűzálló, nem tartalmaz éghető-, vagy a környezetre káros anyagokat és a talajt sem károsítja. A falakon kialakuló penészesedés is teljesen kizárt. Bár a hőszigetelés nagy teherbírású, alkalmazását mindenkor statikai ellenőrző számítással kell igazolni.

A habüveg elemek különféle méretben és célokra készülnek. Az oldalfalakhoz használható HL elemek hossza egységesen 45 cm, szélességük 50, 65, 80, 100 és 115 cm-es is lehetnek. A lapos tetők, homlokzatok alépítmények hőszigetelésére használható T4-es elemek mérete 30x45, illetve 45x60 cm. Az S3-as elemek különösen nagy terhelésű padlók és lapos tetőkhöz használhatók, amelyeknek a mérete 45x60 cm. Extrém terhelésű padlókhoz azonban az F típusú, 60 mm hosszúságú és 45,8-46,6 cm méretű elemeket lehet alkalmazni.Az üveghabnak van egy másik változata is, amely üveghab granulátumként ismert. Ez is újra hasznosított üvegből és hozzákevert adalékanyagokból készül. Az őrölt üvegliszt 900 fokos hőmérsékletű kemencében szintereződik, majd 300 fokra hűtéskor – a hűlési hőmérséklet feszültségéből adódóan – jellegzetes üveghab granulátumokra törik szét. Az üveghab granulátum zárt sejtekből áll és kiválóan alkalmas a teherhordó hőszigetelések, a különféle padozatok, alapok és pincepadozatok alatt használt XPS lemezek helyett. Átveszi a kavicstöltés drén funkcióját, helyettesíti a sávalapozást, a fagygátat, és egyben hőszigetelésként szolgál a talaj felé. Képes átvenni a kavicsfeltöltés vízelvezető funkcióját, így egyszerűen, egy lépésben alakítható ki a hőhíd-mentes és terhelhető padló felépítése. Könnyű feltöltéssel (180 kg/m3) karcsúbbra tervezhető a tető. A habüveg feltöltést a statikailag szükséges tömörítés után azonnal lehet betonozni.Alkalmazásakor előbb elhelyezésre kerülnek a különféle csővezetékek, és bevibrálással tömörítik a kiásott és zsaluzattal ellátott alapfelületet. A tömörített talajra geotextíliát terítenek és jelző cövekekkel jelölik a habüveg vastagságának szintjét. Ezután következhet a habüveg réteg egyenletes elterítése. A 30 cm-nél kisebb rétegű habüveget egy rétegben, az ennél vastagabbakat két rétegben, közbenső tömörítéssel kell felteríteni. A tömörítés után az oldalfalakon túlnyúló geotextíliát visszahajtják, és az egész habüveg réteget PE-fóliával fedik le. Ezután következhet az alaplemez kialakítása, és a zsaluzatok eltávolítása után következhet a felület körbe-drénezése. Talajvízben, illetve a talajvíz feletti kapilláris zónában és a víznyomással terhelt talajban a habüveg hőszigetelés nem alkalmazható, csak jó vízáteresztő altalajnál használható ez a fajta hőszigetelés.

Habüveg tetőelemek beépítése


Üveghab granulátum tömörítése


Vastagságjelző oszlopok

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meglévő hőszigetelő rendszerre: homlokzati hőszigetelés

Az első homlokzati hőszigetelések már két évtizedesek, és az akkori szokásoknak megfelelően 4-6 cm vastagságú hőszigetelő lemezzel készültek. A mai előírásoknak és elvárásoknak ez már nem felel...


Zaj és akusztika a munkahelyen

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban azunió lakosságának 45 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 30százaléka, azaz mintegy 3 millió ember él és dolgozik az...