Harmincszor olcsóbb napelem

2018-06-27 10:35:31 | Módosítva: 2018-07-18 08:54:09

A Newcastle-i Egyetem kutatói 20 éven át dolgoztak a technológián, ami forradalmi változást hozhat a napelemek piacán. Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatóinak bejelentése úgy tűnik, valódi változást hozhat. Nagyjából egy évvel ezelőtt "game changer" jelzővel illeték azt az általuk fejlesztett napelemet, amely méretében, képességében és árában is forradalminak tekinthető.


A kutatók egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre “nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket, így aztán a felhelyezés is jóval egyszerűbb. Arról nem is beszélve, hogy a fejlesztők szerint a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok. És ami szintén nem elhanyagolható szempont: nagyjából 2000 forintba kerül négyzetmétere.

A tavaly száz négyzetméternyi panelt gyártottak le, hogy az egyetemen teszteljék az eszközt, nemrég pedig elkészült az első, "kereskedelmi forgalomba" szánt változat prototípusa is. Az olcsó ár titka abban rejlik, hogy elektronikus festéket nyomtatnak a műanyagra, majd laminláják azt. A nyomtatáshoz semmilyen különleges eszközre nincs szükség, vagyis a jelenleg rendelkezésre álló technológiával is létre lehet hozni a paneleket. Tíz ipari nyomtató folyamatos működése elég lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára nyomtassanak napelemet. A befektetők részéről már most nagy az érdeklődés a technológia iránt, így remélhetőleg néhány éven belül a világ más részén is megjelenhet majd.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Számolgatnak a napelemesek

Bár egyes részletek még mindig függőben maradtak a napelemes elszámolások körül, azért nagyjából kibontakoztak az új szabályok. A meglévő, illetve az elmúlt időszakban engedélyezett napelemekre...


Energia verseny

A magyarországi árampiacon kettévált az ipari felhasználók és a lakossági felhasználók versenyzési lehetősége. A rezsicsökkentés és a szolgáltatás monopolizálása jelentős részben megszüntette a...