Kőfurnér

2018-07-02 09:56:15 | Módosítva: 2018-07-02 09:59:57

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal rendelkezik, pl. ívesen meghajlítható, és magán hordozza az eredeti palakő anyagának jellegzetes mintázatát. Bármilyen burkolat kialakításához felhasználható, viszonylag könnyen megmunkálható és minden építészeti stílussal harmonizál. Fával, fémmel és üveggel is kombinálható, így kiválóan alkalmas egyedi, exkluzív burkolatok kialakítására.


Új burkoló anyag

A pala köztudottan réteges felépítésű, így könnyen hasítható kőzet. A hasíthatóság előnye, hogy ezzel nem veszíti el az anyag eredeti szépségét, azaz meghagyja azt a maga természetességében. A kőfurnér nagy tömbökben kifejtett anyagát előbb kézzel 1-2 cm vastag palalapokká hasítják, majd a palatábla rétegeknek izolációs hőtechnikai szétválasztásával jön létre az ultra vékony pala kőfurnér. Ennek egyik oldala valódi pala, a hátoldala pedig fekete vagy áttetsző, üvegszál erősítésű műgyanta, illetve természetes rost. A hasított palák színben eltérőek lehetnek egymástól, ezért a különböző lapokból vegyesen célszerű a burkolatot kialakítani, mert a színbeli változatossága adja meg a vékony kőburkolat jellegzetesen egyedi szépségét.


A kőfurnér lapok alkalmazásának számos előnye van. A színválasztékát 22-féle természetes strukturáltságú lap alkotja. A lapmérete 122x61 cm, ám ettől eltérő, 210x105 és 240x122 cm-es méretekben is beszerezhető. A lapok vastagsága 1,5-2 mm, amelyeknek a felülete 100%-ban természetes anyag. Könnyű, ezért gipszkarton falra is közvetlenül felragasztható, egy-egy falszakasz kiemelésére is alkalmas. Ívelt felületekre is könnyen felrakható, mivel a kőfurnérok fajsúlya 1,5-1,8 kg/m2 és könnyen hajlítható. Szükség esetén a kőfurnér lemezek könnyen vághatók a hagyományos asztalosipari szerszámokkal, vékony vágókorongokkal. A megmunkálásuk így nem igényel különleges, gyémánt szemcsés vágószerszámokat.

A kőfurnér lapok felragasztására belső és külső térbeni felhasználásnál MS-Polymer bázisú kartusos ragasztó használható. A beltéri száraz helyiségekben megfelel a Henkel Thomsit K188E jelzésű kontakt ragasztója is. Vizes helyiségekben és külső térben a kőfurnér lapok ragasztásához bevált a Mapei Keralastic-T kétkomponesű műgyanta ragasztója is. A ragasztó használata előtt a kőfurnér lapok hátoldalát oldószerrel, vagy a gyártó által javasolt alapozóval ajánlott kezelni.
A kőfurnér lapok szinte bármely felület beborítására alkalmasak. Sőt, egyes változatuk hátulról megvilágítva egészen különleges hatású, a kőmintázatot kiemelő látványa, pl. bárpultok oldalborításaként nagyon dekoratív. Szinte bármilyen falfelületre – még közvetlenül a csempére is – felragaszthatók. Bútordarabok külső bevonására is kiválóan használhatók éppen úgy, mint épületek falrészeinek, bútor frontok, asztalok, kandallók vagy konyhafalak borításaként, mivel könnyen alakra vághatók és a felületekre ragaszthatók.

A kőfurnér burkolatok felülete a terméskő burkolatokhoz hasonlóan víz- és olajtaszító, illetve felületi fényező és keményítő bevonattal is ellátható, amivel megóvhatók a nem kívánt felületi szennyeződések megtapadásától. E sokoldalúan és kreatívan használható új burkoló anyag – főként a természetes felületével és könnyű alakíthatóságával – tág lehetőségeket ad a különféle célú burkolatok kialakításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...


Sarokkád beépítése

A fürdőszoba talán leglátványosabb berendezési tárgya a kád. Különösen, ha egyik oldala ívelt felületű. A hagyományos, ún. egyenes kádaknál valamivel helyigényesebbek, kis alapterületű...