Akkus kéziszerszámgépek

2018-07-26 18:31:23 | Módosítva: 2018-07-26 18:35:17

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal végzik, pedig nagyságrendekkel gyorsabb és kényelmesebb elektromos eszközökkel.

Az akkumulátorok elterjedésével ezek a kéziszerszámok könnyen kiválthatók, hiszen akkumulátoros változatban ugyanolyan egyszerűen elővehetők – akár egyetlen kiálló gally levágásához –, mint a kéziszerszám, nem kell hosszabbítóval bajlódni. Szinte minden szerszámgépgyártó kínálatában megtaláljuk ezeket az akkus gépeket. Alapvetően ugyanazt tudják, a különböző gyártók típusai, 3 nagyobb területre bontva a kerti munkákat: fűszegélynyírás, metszés, sövényalakítás.

Akkus kerti fűrész, ágazófűrész
Fákat, nagyobb bokrokat metszhetünk, alakíthatunk, elszáradt, letört ágakat 8-10 cm-es vastagságig vághatunk az akkus kerti fűrésszel, a ravasz meghúzásával. Egy akkufeltöltéssel 30-200 vágás lehetséges, a fa vastagságától függően. Egy kézzel is használhatjuk, mert a rápattintható tartókengyel (ágfogó) megtartja az ágat a vágás közben. Így másik kezünkkel lehetőségünk van kapaszkodni is munka közben. Néhány típushoz extra tartozékként vásárolható gyorscsatlakozós fűrészlap műanyag vagy akár alumínium vágásához, így a készülékkel kisebb barkácsmunkák is elvégezhetők.

Akkumulátoros metszőolló

Egyszerűen használható, könnyű, gyorsan vágó olló, amivel könnyen hozzáférünk az ágakhoz, 5-45 mm vastagságig.

Akkumulátoros fűnyíró- és sövényvágó olló
A gyep szegélyének nyírásához való, de késcserével kisebb bokrok, cserjék is formára nyírhatók vele. A késcsere nem igényel szerszámot, így a kéziszerszám könnyen átalakítható. Teleszkópos nyéllel is használható, így nem kell görnyedni a fű szegélyének nyírásakor.

Mindhárom területnek megvannak a professzionális gépei is, de azokra nincs mindig szükség. Csak azokat a feladatokat akarjuk ilyen gépekkel végezni, melyeket eddig kéziszerszámmal végeztünk. A fűrésszel nem lehet kivágni egy fát, csak a gép leírásában meghatározott max. ágvastagságig metszeni, alakítani azt. Az akkus metszőolló szintén csak arra való, amire kézi társát használtuk, és a sövényvágó olló sem alkalmas hatalmas bokrok tavaszi rendbe rakására, csak kisebb bokrok alakítására, kiálló részek levágására a sövényen. Nagyon vonzó kis gépek ezek, az áruk sem túl magas, érdemes engedni a csábításnak, és beszerezni egyet, megkönnyítve a kert gondozását.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szuperkönnyű akkumulátort ígér a CATL

A kínai akkumulátorgyártó a Li-ion akkumulátorok energiasűrűségének drámai növeléséről beszél. A villanyautókban jelenleg használt akkumulátorok közül a legfejlettebb, a Tesla 4680-as cellája...


Gyorsan tölthető lítium akkumulátorok

Negyed óra alatt feltölthető akkumulátor, ami akár egy hétig ellátja energiával mobil eszközünket? A közeljövőben már ilyen áramforrásokkal találkozhatunk.