Akkus kéziszerszámgépek

2018-07-26 18:31:23 | Módosítva: 2018-07-26 18:35:17

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal végzik, pedig nagyságrendekkel gyorsabb és kényelmesebb elektromos eszközökkel.

Az akkumulátorok elterjedésével ezek a kéziszerszámok könnyen kiválthatók, hiszen akkumulátoros változatban ugyanolyan egyszerűen elővehetők – akár egyetlen kiálló gally levágásához –, mint a kéziszerszám, nem kell hosszabbítóval bajlódni. Szinte minden szerszámgépgyártó kínálatában megtaláljuk ezeket az akkus gépeket. Alapvetően ugyanazt tudják, a különböző gyártók típusai, 3 nagyobb területre bontva a kerti munkákat: fűszegélynyírás, metszés, sövényalakítás.

Akkus kerti fűrész, ágazófűrész
Fákat, nagyobb bokrokat metszhetünk, alakíthatunk, elszáradt, letört ágakat 8-10 cm-es vastagságig vághatunk az akkus kerti fűrésszel, a ravasz meghúzásával. Egy akkufeltöltéssel 30-200 vágás lehetséges, a fa vastagságától függően. Egy kézzel is használhatjuk, mert a rápattintható tartókengyel (ágfogó) megtartja az ágat a vágás közben. Így másik kezünkkel lehetőségünk van kapaszkodni is munka közben. Néhány típushoz extra tartozékként vásárolható gyorscsatlakozós fűrészlap műanyag vagy akár alumínium vágásához, így a készülékkel kisebb barkácsmunkák is elvégezhetők.

Akkumulátoros metszőolló

Egyszerűen használható, könnyű, gyorsan vágó olló, amivel könnyen hozzáférünk az ágakhoz, 5-45 mm vastagságig.

Akkumulátoros fűnyíró- és sövényvágó olló
A gyep szegélyének nyírásához való, de késcserével kisebb bokrok, cserjék is formára nyírhatók vele. A késcsere nem igényel szerszámot, így a kéziszerszám könnyen átalakítható. Teleszkópos nyéllel is használható, így nem kell görnyedni a fű szegélyének nyírásakor.

Mindhárom területnek megvannak a professzionális gépei is, de azokra nincs mindig szükség. Csak azokat a feladatokat akarjuk ilyen gépekkel végezni, melyeket eddig kéziszerszámmal végeztünk. A fűrésszel nem lehet kivágni egy fát, csak a gép leírásában meghatározott max. ágvastagságig metszeni, alakítani azt. Az akkus metszőolló szintén csak arra való, amire kézi társát használtuk, és a sövényvágó olló sem alkalmas hatalmas bokrok tavaszi rendbe rakására, csak kisebb bokrok alakítására, kiálló részek levágására a sövényen. Nagyon vonzó kis gépek ezek, az áruk sem túl magas, érdemes engedni a csábításnak, és beszerezni egyet, megkönnyítve a kert gondozását.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bozótirtás hatásosan

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény...


Ehető sövények

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, azáthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt azújabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított...