Robotporszívók új generációi

2018-07-27 16:58:57 | Módosítva: 2018-07-27 17:14:23

Az első robotporszívók a 2000 évek elején jelentek meg. Alapvetően abban különböznek az összes többi takarítógéptől, hogy önállóan képesek takarítani. A legújabb fejlesztésűeken már beállítani sem kell előre, hogy milyen a padlófelület. Érzékelik, hogy parkettán, kerámiaburkolaton, szőnyegpadló vagy szőnyegen „dolgoznak” éppen, és a szívóerő erősségét is önállóan szabályozzák. A vákuumos szívóhatást és a forgó keféket kombinálva hatékonyan takarítanak, megbirkózva az állatszőrökkel is. A robotporszívók kinyúló oldalkeféikkel a sarkokat is képesek kitakarítani.


Akár okostelefonos applikációval

A robotporszívók hatékonysága nem a motor szívóerejében van. A főkefék és az oldalkefék a tartály közelébe „sepregetik” a szennyeződést, így a motor ereje éppen elegendő arra, hogy azokat a tartályba szívja. Szőnyegen ugyan nagyobb teljesítményre van szükség, de ott is elegendő, ha a robot érzékelve a szőnyeget, kissé nagyobb szívóerőre kapcsol. Ezért még a legnagyobb szívóerejű robotok teljesítménye is eltörpül a hagyományos porszívóké mellett.

Olyan lakásokban sem kell lemondani a használatáról, ahol sok a helyiség vagy a küszöb, és lépcső is van. A legújabb típusok a lakásban lévő tárgyakat feltérképezik, az akadályokat, bútorokat, falakat érzékelik, és ezek ismeretében képesek „takarítási tervet” készíteni. Látszólag véletlenszerűen mozognak a térben, valójában pedig a memóriájukban őrzik a szoba térképét, és egyetlen pontot sem hagynak ki. Saját helyzetük meghatározásához a mennyezetet és a falakat pásztázzák.


Természetesen rugalmasan alkalmazkodnak a változásokhoz is működés közben, ha valami az útjukba kerül, azt kikerülik. Minden induláskor valósidőben tervezik meg a takarítás útvonalát, így az sem okoz problémát, ha egy szék vagy asztal arrébb került. A lehető legrövidebb kitérővel, minél hamarabb a végére érnek a területnek.

Az újabb változatok nem ütköznek neki a bútoroknak és a falaknak, nem ettől az ütközéstől változtatnak irányt, hanem érzékelőkkel, kamerával 360 fokban feltérképezik a teret. Pl. amikor egy széklábat érzékel, lelassít, finoman megérinti a lábat, körbejárja azt, majd tovább halad, azon a vonalon, ahonnan érkezett.

A sok szenzorral ellátott készülékek egyre „okosabbak”, a programok és szenzorok együttesen igyekeznek megakadályozni, hogy a gép beszoruljon pl. az ágy alá. Az érzékelők jóval előbbre néznek/mérnek, mint ahol a porszívó jár, és ha nincs meg elegendő hely, be sem megy a robot, hanem visszafordul.

Külön padlófeltörlő, porszívó és csak felmosó robotok is vannak, de akad olyan robotporszívó is, amelyiknek az aljára fel lehet pattintani a víztartályt, és akkor felmosni is képes.

Az okostelefonos applikációval vezérelhető robotok távirányítója maga a telefon, így lehetőségünk van beavatkozni a robot által felállított takarítási rendbe a telefonnal is. Ha néhány alkalom után az tapasztalhatjuk, hogy túl kevés időt tölt pl. az előszobában, akkor gond nélkül újra kiküldhetjük oda, akár távolról az interneten át, és végig takaríttathatjuk vele újra az előszoba padlóját.

A robotporszívók takarítás után visszamennek a töltőállomásra, és automatikusan feltöltik magukat. Nagyobb lakásban előfordulhat, hogy takarítás közben merülne ki a készülék, de ilyenkor a robotok még visszatérnek a töltőhöz, majd feltöltődés után visszamennek arra a helyre, ahol abbahagyták a munkát, és befejezik a takarítást. Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál nagyobb területet tud egy feltöltéssel kitakarítani.

A régebbi vagy egyszerűbb készülékek, nem a fenti szisztematikus (rendszerű) módon működnek, hanem véletlenszerűen. Ezek nem képesek 360 fokban felmérni a helyiséget, majd annak alapján takarítási tervet készíteni, hanem az ütközések után irányt változtatva folytatják útjukat. A robot programja ilyenkor az ütközéseket, az előtte és utána megtett utat számolja, majd ezek alapján „dönt”, hogy merre menjen tovább. Többször áthaladnak egy-egy területen, ezért ezek a robotok is alaposan tudnak takarítani. Hátrányuk, hogy a sok érzékelő ellenére sem tudják megtanulni a lakás alaprajzát, nem tudják, merre jártak, és merre nem. Véletlenszerűen találnak ki az adott helyiségből is. Addig működnek, amíg időzítővel vagy kézzel le nem állítjuk őket, illetve ha kimerül az akkumulátoruk. Néhány típus a lemerülőben lévő akkumulátorral falkövető üzemmódba kapcsol, nem takarít tovább, csak elmegy a töltőjéhez, dokkol és feltölti magát.


Karbantartásra a robotporszívóknak is szükségük van, ki kell üríteni a portartályt, és a kefékről el kell távolítani a rájuk tekeredett hajszálakat, szöszöket. Néhány készülékhez tartozékként adnak egy kis pengét, amellyel a kefére tekeredett hajszálakat és egyéb szöszöket el tudjuk vágni, hogy könnyen el lehessen azokat távolítani. Ez a művelet egyébként nem különbözik, a hagyományos porszívók keféinek tisztításától. A háziállattal élőknek előnyös, amikor a főkefe helyett gumihenger van, mert erre nem tudnak rátekeredni a hajszálak és az állatszőrök.Az egyszerűbb típusok programozhatósága elmarad az okostelefonról irányíthatókétól, időzítés nélkül indulnak, egyszerű gombnyomásra. A bonyolultabb változatokat előre be lehet programozni, hogy mely napokon, hány órakor kezdjék el a takarítást, az okostelefonos típusoknál pedig akár távolról is van lehetőség az irányításukra. A teljes lakás, helyiségről-helyiségre történő takarításához szükség lehet kiegészítőkre – külső érzékelőkre, ún. virtuális fal –, melyek segítenek a helyiségek feltérképezésében a robotnak, és komolyabb programozásra is lehetőség van.

Robotporszívók érzékelői


Infra: a sötétebb felületekről nem verődik vissza, így a robot nem érzékeli az akadályt. Ilyenkor a robot a mikrokapcsolós ütközőjével „nekimegy” az akadálynak, majd irányt változtat.

Ultrahang: tökéletesen érzékeli az akadályokat, nem ütközik neki a tárgyaknak.

Kamera: 360 fokban felméri a helyiséget, kiszámolja a távolságokat, a tárgyak helyzetét.

Lézer: a távolságmérő letapogatja az akadályokat, a nagyobb tárgyakat megbízhatóan érzékeli, de a kisebbeket nem. A robot mikrokapcsolós ütközőjével „nekimegy” az akadálynak, majd irányt változtat.

Mikrokapcsolós ütköző: szinte minden robotporszívón van, az ütközés során a mikrokapcsoló benyomódik, ezzel jelezve a robotnak, hogy akadály van.Fontos kérdések a választáshoz

– Hány m2 a takarítandó terület?

– Milyen padlófelületek vannak a lakásban, és milyen arányban?

– Csak száraz takarításra vagy felmosásra is akarjuk-e használni a robotot?

– Vannak-e 1,5 cm-nél magasabb küszöbök, burkolatváltók a helyiségek között?


– Van-e lépcső a lakásban?


– Van-e macska, kutya vagy más kisállat a lakásban?


– Fontos-e a programozhatóság: napok, óra, perc stb.?

– Fontos-e az okostelefonos elérés?


– Mennyire kényesek a bútorok, sérülnek-e, ha a robot nekik ütközik?


– Mennyi hely van a bútorok alatt, milyen magas lehet a robot?


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Porvédők bútorrésekbe

Otthonunkban a berendezési tárgyak egy része nehezen mozgatható. A kisebbeket könnyebb a heti takarításkor elhúzni a helyükről, ezekkel nincs is baj; a hátoldaluk és a mögöttük levő falrész egy...


Betakarítás, tárolás

Késő tavasztól késő őszig a hazánkban termő zöldségek, gyümölcsök nagy választékkal kényeztetnek bennünket. Téltől tavaszig azonban az van, amit betároltunk, vagy megvehetjük a fóliást, esetleg a...