Társasházi garázskapuk

2018-08-03 17:02:34 | Módosítva: 2018-08-03 17:05:43

Az új építésű társasházak szinte kivétel nélkül közös teremgarázzsal, mélygarázzsal készülnek. Egy ilyen közös garázs kapuja a családi házak garázskapujához képest sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, és a hatósági előírások is szigorúbbak lehetnek ránézve.


A kapuk mérete jóval nagyobb lehet, mint a családi házaknál megszokott, hiszen szükség lehet arra is, hogy szembetalálkozó gépkocsik is elférjenek. A Kling cég kínálatában akár 7500 mm széles kapu is megtalálható, a magasságnak pedig az adott szint belmagassága szab határt.

A társasházi szekcionált kapuk anyagukban is eltérhetnek a normál kapuktól, mert az adott garázs kialakításától függően a tűzoltóság speciális megoldásokat írhat elő, pl. a garázs szellőzésének, elszívó rendszer felszerelésének függvényében megkövetelheti a teljes kapu, vagy felületének bizonyos százalékos átszellőzését. Ennek megfelelően a teli panelek helyett vagy mellett rácsos szerkezet is kerülhet a kapuba.
A társasházi garázskapuk kivétel nélkül motoros vezérlésűek. A távvezérlés történhet távkapcsolóval, de nagyobb gépkocsi szám esetén már telefonos applikációk, sms küldés vagy adott telefonszám felhívása segítségével nyithatják-zárhatják a tulajdonosok a kaput. A kapunyitó-motor automatikus zárási üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a kapu teljes kinyitása után (amennyiben a fotocella nem érzékel tárgyat) a zárás automatikusan megtörténik a beállított idő után.

A kapu mozgását is több biztonsági kiegészítés felügyeli, mint egy családi ház esetén, bár ezek a kiegészítők az utóbbinál is használhatók. A kaput biztonsági fotocella védi a rázáródás ellen. A fotocella pár a kapulap előtt van felszerelve. Amennyiben a fotocella pár zárás során tárgyat érzékel (pl. áthaladnak a kapu alatt), a kapu mozgását a vezérlés automatikusan megfordítja és a kapu teljesen kinyílik. A kapu nyitott állapotában, amennyiben a fotocella folyamatosan tárgyat érzékel (áll valami vagy valaki a kapu alatt, vagy le van takarva, esetleg koszos) nem zárható le a kapu automata üzemmódban mindaddig, amíg a fotocella érzékel. El kell távolítani a tárgyat, ami a záródást akadályozza.

A kaput az alsó panel gumijába épített élvédelmi opto-szenzor (érzékelő) is védi a rázáródás ellen. Ez az opto-szenzor az alsó gumi nyomását érzékeli. Amennyiben zárás során az alsó panel akadályba ütközik és az alsó réselzáró gumi benyomódik, a gumiba szerelt élvédelmi opto-szenzor érzékel, a kapu mozgását a vezérlés automatikusan megfordítja és a kapu teljesen kinyílik. Nyitott állapotban, amennyiben az alsó gumiba épített opto-szenzor folyamatosan tárgyat érzékel, nem zárható le a kapu mindaddig, amíg a opto-szenzor érzékel (pl. sérült alsó gumi esetén sem).

A társasházi garázskapu helyzetét és mozgását piros-zölt lámpa jelzi – a garázs felől és az utca felől is. Ez információt ad az autóvezetőnek és a kívül közlekedő – pl. gyalogosoknak – egyaránt.

Új funkcióként a társasházaknál követelmény a tűzjelre nyitás is. Ezt a funkciót a motorra kell rákötni, és ki lehet egészíteni akkumulátorral, hogy akkor is működjön, ha áramszünet következik be.

Bővebb információ: Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
Fax: 262-2808
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A garázskapuk hőszigetelése

Akár új garázskaput építünk, akár a régit cseréljük, célszerű a hőszigetelt változatot beépíttetnünk, ugyanis az utólagos hőszigetelés drágább, illetve aplusz súly miatt a kapu kiegyensúlyozása...


Napelemmel is működtethető kapunyitó rendszer a Hörmanntól

A háztól távol fekvő kapuk mozgatásához általában komoly költséggel kell kábeleket fektetni. Ezen változtat most a Hörmann újonnan kifejlesztet kapumozgató rendszere, amely akkumulátorról működik,...