Társasházi garázskapuk

2018-08-03 17:02:34 | Módosítva: 2018-08-03 17:05:43

Az új építésű társasházak szinte kivétel nélkül közös teremgarázzsal, mélygarázzsal készülnek. Egy ilyen közös garázs kapuja a családi házak garázskapujához képest sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, és a hatósági előírások is szigorúbbak lehetnek ránézve.


A kapuk mérete jóval nagyobb lehet, mint a családi házaknál megszokott, hiszen szükség lehet arra is, hogy szembetalálkozó gépkocsik is elférjenek. A Kling cég kínálatában akár 7500 mm széles kapu is megtalálható, a magasságnak pedig az adott szint belmagassága szab határt.

A társasházi szekcionált kapuk anyagukban is eltérhetnek a normál kapuktól, mert az adott garázs kialakításától függően a tűzoltóság speciális megoldásokat írhat elő, pl. a garázs szellőzésének, elszívó rendszer felszerelésének függvényében megkövetelheti a teljes kapu, vagy felületének bizonyos százalékos átszellőzését. Ennek megfelelően a teli panelek helyett vagy mellett rácsos szerkezet is kerülhet a kapuba.
A társasházi garázskapuk kivétel nélkül motoros vezérlésűek. A távvezérlés történhet távkapcsolóval, de nagyobb gépkocsi szám esetén már telefonos applikációk, sms küldés vagy adott telefonszám felhívása segítségével nyithatják-zárhatják a tulajdonosok a kaput. A kapunyitó-motor automatikus zárási üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a kapu teljes kinyitása után (amennyiben a fotocella nem érzékel tárgyat) a zárás automatikusan megtörténik a beállított idő után.

A kapu mozgását is több biztonsági kiegészítés felügyeli, mint egy családi ház esetén, bár ezek a kiegészítők az utóbbinál is használhatók. A kaput biztonsági fotocella védi a rázáródás ellen. A fotocella pár a kapulap előtt van felszerelve. Amennyiben a fotocella pár zárás során tárgyat érzékel (pl. áthaladnak a kapu alatt), a kapu mozgását a vezérlés automatikusan megfordítja és a kapu teljesen kinyílik. A kapu nyitott állapotában, amennyiben a fotocella folyamatosan tárgyat érzékel (áll valami vagy valaki a kapu alatt, vagy le van takarva, esetleg koszos) nem zárható le a kapu automata üzemmódban mindaddig, amíg a fotocella érzékel. El kell távolítani a tárgyat, ami a záródást akadályozza.

A kaput az alsó panel gumijába épített élvédelmi opto-szenzor (érzékelő) is védi a rázáródás ellen. Ez az opto-szenzor az alsó gumi nyomását érzékeli. Amennyiben zárás során az alsó panel akadályba ütközik és az alsó réselzáró gumi benyomódik, a gumiba szerelt élvédelmi opto-szenzor érzékel, a kapu mozgását a vezérlés automatikusan megfordítja és a kapu teljesen kinyílik. Nyitott állapotban, amennyiben az alsó gumiba épített opto-szenzor folyamatosan tárgyat érzékel, nem zárható le a kapu mindaddig, amíg a opto-szenzor érzékel (pl. sérült alsó gumi esetén sem).

A társasházi garázskapu helyzetét és mozgását piros-zölt lámpa jelzi – a garázs felől és az utca felől is. Ez információt ad az autóvezetőnek és a kívül közlekedő – pl. gyalogosoknak – egyaránt.

Új funkcióként a társasházaknál követelmény a tűzjelre nyitás is. Ezt a funkciót a motorra kell rákötni, és ki lehet egészíteni akkumulátorral, hogy akkor is működjön, ha áramszünet következik be.

Bővebb információ: Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
Fax: 262-2808
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tolókapu és szárnyaskapu automatikák

A Vasveret Kft. kiváló minőségű kapuautomatizálási termékeket forgalmaz. Termékkínálatuk olyan gyártók magas minőségű, megbízható és tartós működésű termékeiből áll, melyek szinte minden...


Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...