Erkély-, teraszkorlát

2018-08-05 18:53:03 | Módosítva: 2018-08-05 19:05:06

A címben leírt nevek közül bárhogyan is nevezhetjük, funkciója ugyanaz: véd a kíváncsi szemek elől az erkélyen, teraszon, balkonon, de akár a belvárosi bérházak körfolyosóin is. Ilyet használhatunk a hálós kerítéseken is, ha az átláthatóságát – esetleg csak egyes részeken – meg akarjuk szüntetni. A kisgyermekes családoknak biztonságot is jelenthet, mert a korláton való felmászást is megnehezíti.


Belátásgátló, belátáskorlátozó, korláttakaró

A réz fűzőlyukas (riglis) belátáskorlátozó univerzálisan rögzíthető szinte bármilyen korlátra, akár kívülről, akár belülről felszerelhető. A kb. 50 cm-enként lévő lyukakon átfűzve, zsinórral, gyorskötözővel vagy műanyag kapoccsal lehet a korláthoz erősíteni.Sokféle anyagból, többféle színben és változatos mintával kapható: PVC molinó, szőtt háló, vastag szövetanyag, műanyag szőtt rattan vagy bambusz utánzat, de apró levelekkel zöldsövénynek látszót is beszerezhetünk. Szélességük 75-100 cm, hosszúságuk 2-10 méter között változik. Kerítésekhez is kapható a szőtt hálós kivitel, 120-200 cm-es méretben, és 50 méteres tekercsben. Általában UV-álló anyagból készülnek, 80-85%-os belátásgátlást biztosítanak, hosszméretük ollóval vagy pengével méretre vágható, az anyag vágás után sem foszlik.


A gyártók javaslata szerint 3-4 évente szükséges lecserélni az ilyeneket, mert az időjárás viszontagságai, az eső, a szél igénybe veszi az anyagot, bár nagy a szakítószilárdságuk. Az anyagválasztásnál nagyon fontos figyelembe venni az anyag szélállóságát, ez a biztonság miatt is fontos, mert a szél által átjárhatatlan anyag (pl. belátásgátló PVC molinó) vitorlaként fog működni, és a nem megfelelően rögzített, gyenge kerítést vagy korlátot, már a közepes erősségű szél is elrepítheti. Fontos, hogy mind a rögzítés, mind a korlát biztonságosan erős legyen.

Az alumíniumvázas, könnyen összecsukható árnyékolók is funkcionálnak belátásgátlóként. Némelyik rolós, némelyik esernyőszerűen nyitható/csukható. Ezeket fel kell szerelni a korlátra vagy a falra, és szükség esetén csak kinyitni, mint a napernyőt, és ahogyan a Nap sugarai, úgy a szomszéd sem lát be a teraszunkra. Használhatók belátásgátlóként a térelválasztónak vagy napvédőnek forgalmazott paravánok is, melyek szintén rolós mechanizmussal működnek.A műanyag takarószalag többféle szélességi méretben, tekercsben kapható. Ezeket nem kell külön rögzíteni, hanem be kell fűzni a kerítés rácsai közé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyök és textil-kiegészítők

A függönyök, melyek funkcionálisan belső árnyékolók, meghatározzák a helyiségek atmoszféráját, részben felületi nagyságuk, részben esztétikai, optikai hatásuk miatt. Rosszul megválasztott fazonnal,...


Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...