Erkély-, teraszkorlát

2018-08-05 18:53:03 | Módosítva: 2018-08-05 19:05:06

A címben leírt nevek közül bárhogyan is nevezhetjük, funkciója ugyanaz: véd a kíváncsi szemek elől az erkélyen, teraszon, balkonon, de akár a belvárosi bérházak körfolyosóin is. Ilyet használhatunk a hálós kerítéseken is, ha az átláthatóságát – esetleg csak egyes részeken – meg akarjuk szüntetni. A kisgyermekes családoknak biztonságot is jelenthet, mert a korláton való felmászást is megnehezíti.


Belátásgátló, belátáskorlátozó, korláttakaró

A réz fűzőlyukas (riglis) belátáskorlátozó univerzálisan rögzíthető szinte bármilyen korlátra, akár kívülről, akár belülről felszerelhető. A kb. 50 cm-enként lévő lyukakon átfűzve, zsinórral, gyorskötözővel vagy műanyag kapoccsal lehet a korláthoz erősíteni.Sokféle anyagból, többféle színben és változatos mintával kapható: PVC molinó, szőtt háló, vastag szövetanyag, műanyag szőtt rattan vagy bambusz utánzat, de apró levelekkel zöldsövénynek látszót is beszerezhetünk. Szélességük 75-100 cm, hosszúságuk 2-10 méter között változik. Kerítésekhez is kapható a szőtt hálós kivitel, 120-200 cm-es méretben, és 50 méteres tekercsben. Általában UV-álló anyagból készülnek, 80-85%-os belátásgátlást biztosítanak, hosszméretük ollóval vagy pengével méretre vágható, az anyag vágás után sem foszlik.


A gyártók javaslata szerint 3-4 évente szükséges lecserélni az ilyeneket, mert az időjárás viszontagságai, az eső, a szél igénybe veszi az anyagot, bár nagy a szakítószilárdságuk. Az anyagválasztásnál nagyon fontos figyelembe venni az anyag szélállóságát, ez a biztonság miatt is fontos, mert a szél által átjárhatatlan anyag (pl. belátásgátló PVC molinó) vitorlaként fog működni, és a nem megfelelően rögzített, gyenge kerítést vagy korlátot, már a közepes erősségű szél is elrepítheti. Fontos, hogy mind a rögzítés, mind a korlát biztonságosan erős legyen.

Az alumíniumvázas, könnyen összecsukható árnyékolók is funkcionálnak belátásgátlóként. Némelyik rolós, némelyik esernyőszerűen nyitható/csukható. Ezeket fel kell szerelni a korlátra vagy a falra, és szükség esetén csak kinyitni, mint a napernyőt, és ahogyan a Nap sugarai, úgy a szomszéd sem lát be a teraszunkra. Használhatók belátásgátlóként a térelválasztónak vagy napvédőnek forgalmazott paravánok is, melyek szintén rolós mechanizmussal működnek.A műanyag takarószalag többféle szélességi méretben, tekercsben kapható. Ezeket nem kell külön rögzíteni, hanem be kell fűzni a kerítés rácsai közé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Külső és belső árnyékolók

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy...


Zsalugáterek és spaletták

A redőnyök árnyékoló és egyben hőszigetelőként is funkcionálnak. Régebben e feladatokat zsalugáterekkel ésspalettákkal oldották meg elődeink. Az ablak elé szerelt keretes szerkezetek azonban...