Kényelem és praktikum a mindennapokban: ajtófékek

2018-08-19 08:39:40 | Módosítva: 2018-08-30 07:33:11

Számos társasház bejáratánál, valamint számos ipari létesítménynél ma már természetes, hogy az áthaladás után nem kell becsuknunk az ajtót, ez automatikusan megtörténik, köszönhetően a felszerelt ajtófékeknek. Kulturált és kényelmes megoldás sűrűn használt ajtók bezárásához.


A Kling Kft.-nél megtalálható ajtófékek precíziós kialakítású, formatervezett, alumínium, teljesen zárt öntvényházzal rendelkeznek. Belül egy spirálrugó és egy hidraulikus dugattyú biztosítja a megfelelő működést. A felhasznált szintetikus olaj csak minimálisan érzékeny a hőmérsékletingadozásra, ezzel biztosítva, hogy csak ritkán legyen szükség után állításra – a korábbi típusokkal szemben, melyeknél akár naponta, reggel és este is szükség volt erre a napi hőingadozás miatt.

Jó megoldás, ha az ajtóbehúzó a lépcsőház belső terébe kerül, ahol sokkal kisebb a hőmérséklet ingadozása, mint kívül, de sajnos nem mindegyik típus alkalmas arra, hogy belülre felszerelhessük. Az ajtóbehúzók szerkezetében egy spirálrugó található, melyet szabályozva az olajnyomás, és ezzel együtt az ajtófék ereje állítható. Ezen kívül két nyomáskiegyenlítő szelep található még a készülékházon, amelyekkel a zárási sebesség – az adott típusnak megfelelően, bizonyos határok között – szabályozható, ami a megbízható és ideális működést szolgálja. A záródási sebességet két tartományban lehet állítani: az 1-es szelep segítségével 15-180 fok között, a 2-es szelep segítségével pedig 0-15 fok között.
Az ajtófékek 500 000 nyitással tesztelve kerülnek forgalomba, nagyobb méretű és súlyú ajtókhoz alkalmas ajtófékeket tűzvédelmi szempontok alapján is tesztelik. Az ajtófékek jobbos és balos ajtókra egyaránt felszerelhetőek, a kar felszerelés megfordításával. A mozgatókar – kialakítását tekintve – a hagyományos normál- vagy ollókaros, illetve csúszókaros lehet. Normálkaros ajtófékek befelé nyíló ajtók esetén alkalmazhatóak, azonban fordított felszerelés esetén – az ajtófék testét a szemöldökfára, a kart pedig az ajtólapra szerelve – kifelé nyíló ajtókhoz is használhatóak. A csúszókaros megoldás esztétikusabb a normálkaros kialakításnál, ezen kívül általában helyszűke estén célszerű használni.


A Kling ajtófékek felszerelése nagyon egyszerű, a szerkezetek helyének meghatározását ugyanis gyárilag adott sablon könnyíti meg.

A Kling Kft. kétféle termékcsaládot forgalmaz, az egyik a Gold Line, melyet széleskörű alkalmazhatóság, a másik pedig a Silver Line, amit a jó minőség mellet a kedvező ár-érték arány jellemez. A Kling Gold Line családhoz tartozó normálkaros ajtófékek alapkivitelben rögzítős karral és kicsapódás-gátlós kivitelben is kaphatók.

Bővebb információ:
Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos utca 6.
Telefon: 433-1666
Fax: 262-2808
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ajtófékek, ajtóbehúzók

Sűrűn használt ajtók kulturált nyitásához-zárásához elengedhetetlen a megfelelő ajtóbehúzó. Bár ezek ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, rengeteg változat található a Kling kínálatában,...