Megelőzhető a dugulás

2018-08-30 08:21:38 | Módosítva: 2018-08-30 11:08:49

Mosdó, mosogató használata során sokszor nem figyelünk arra, hogy a vízzel együtt a lefolyóba szennyező anyagok is kerülnek, amelyek a cső falára fokozatosan lerakódva szűkítik annak áteresztő képességét. Több odafigyeléssel azonban elkerülhető ez a probléma, és szakember közreműködése nélkül is megelőzhetők a lefolyódugulások.


Csak rajtunk múlik

Egészen addig, amíg lefolyik a koszos víz, szinte oda sem figyelünk, hogy a szennyvíz egyre lassabban távozik a mosdóból, kádból, zuhanyozótálcából vagy a konyhai mosogatóból, netán a WC kagylóból. Sőt, arra sem figyelünk, hogy a szennyvízzel milyen anyagok távoznak a lefolyócsőbe. Ahány lefolyó, annyiféle szennyezőanyag lerakódása okozhat idővel dugulást. A fürdőszobákban a különféle szappanok, samponok maradékának lerakodása mellet haj- és a szőrszálak, egyéb nagy zsírtartalmú anyag is kerül a lefolyókba, szifonokba, padlóösszefolyókba. Ezért a padlóösszefolyókat és a lefolyócsöveket 3 havonta ajánlott kitisztítani. E célra használhatunk különféle lefolyótisztító géleket. A lefolyóba öntve adjunk időt a szernek, hogy hasson, utána forró vízzel alaposan öblítsük át. Nem árt ilyenkor a régi WC pumpát is bevetni, hogy növeljük a forró vizes öblítés hatékonyságát. A túlfolyó nyílását ilyenkor mindig egy nedves ronggyal el kell tömni.

Szerencsés esetben a zsíroldó mosogatószer is megfelel a fürdőszobai lefolyók, padlóösszefolyók kitisztításához, ha havonta egyszer a lefolyórendszerbe öntve forró vízzel alaposan átöblítjük a hálózat nagy részét, és ilyenkor a szifonokat is alaposan kitisztítjuk. Amint azt tapasztaljuk, hogy a víz lassabban folyik le, ne várjunk, mert ekkor még könnyen megtisztíthatjuk a lefolyórendszert a szennyeződésektől. Kád vagy zuhanytálca esetében, töltsük fel a rendszert legalább félig, majd kezdjük el le-fel pumpálni a lefolyót, hogy megmozdítsuk a lágy lerakódásokat. Így szinte teljesen megszabadulhatunk a lefolyóba lerakódott szennyeződésektől.

A WC és a mosogatómedence fokozottan ki van téve az elszennyeződésnek. Ami nem való a WC-be – pl. higiéniás kendő, fültisztító pálcika, arcpamacs, tampon, pelenka betét és zsíros ételmaradékok – azoknak a háztartási szemétben a helyük, ne a WC-be landoljanak. Ezek viszonylag gyorsan dugulást okozhatnak, ami – csak szerencsés esetben – a lefolyótisztítók valamelyikének a használatával és a túlnyomást előidéző WC pumpával hárítható el. Rosszabb esetben „csőgörény” duguláselhárító eszköz szükséges a szennydugó fellazításához és a lefolyás helyreállításához. A WC kagyló tehát nem szemétkosár, ezért ne használjuk ilyen hulladékok eltávolításához. Mellőzzük a főleg zsíros anyagok WC-be öntését, még ha azok az öblítővízben szét is áznak, a zsír azonban letapad a csővezeték falára, és fokozatosan hízva csökkenti a csatornacső áteresztőképességét. A lerakódásba pedig még az apró darabos ételmaradékok is könnyen megtapadnak, tovább csökkentve a vezeték belső átmérőjét. Az ilyen szennyeződések azért is veszélyesek, mert szerves anyag tartalmuk miatt vírusok és baktériumok melegágyai, ami egészségtelen és kellemetlen szagokat is „termel”. Az ilyen szagokat még a WC frissítők illata sem mindig képes elnyomni.

A mosogatóknál még nagyobb a zsírlerakódások kialakulásának a lehetősége. Nagyobb mennyiségű olajat vagy zsiradékot, ezért soha ne a mosogatóba öntsünk, hanem az elhasznált olajat egy flakonban gyűjtve tároljuk. Ez veszélyes hulladéknak minősülnek, és az ilyen anyagok telepén lehet tőlük megszabadulni. A főzéshez használt nagyon zsíros edényeket zsíroldó mosogatószerrel, forró vízben kell megtisztítani, majd a mosogatóvíz leeresztése után forró vízzel azonnal öblítsük át a lefolyórendszert.

A mosogató lefolyója látszólag gátolja a nagyobb háztartási hulladékoknak a lefolyócsőbe jutását, ám a kisebb méretűeket átengedi, és ezek többnyire a szifon alján gyűlnek össze. Ez ellen egy sűrűbb szitás szűrő lefolyóba helyezésével védekezhetünk, amelynek tartalmát a szeméttartóba kell – a konyhai előkészületek és a mosogatás után – kiüríteni.

Azonban még így is előfordulhat, hogy a mosogató lefolyója lassan ereszti le a vizet. Ezen még könnyen lehet segíteni, ha a lefolyóba kávézaccot öntünk, és forró vízzel leöblítjük. Még hatásosabb, ha a lefolyóba konyhasót és egy kis mosogatószert öntünk, majd kis idő múlva forró vízzel leöblítjük. Az elzsírosodás ellen a sütőpor és az ecet keveréke is nagyon hatékony szer, 4 evőkanál sütőpor lefolyóba szórása után, 1 dl ecetet kell önteni. Ez a sütőporral keveredve hangos sistergés közben kezd hatni. Ha a sistergés megszűnik, forró vizes öblítéssel mossuk ki a feloldott szennyeződést a lefolyóvezetékből.

Ne feledjük, hogy a szifonokat legalább 6 havonta érdemes leszerelve kitisztítani. A burás szifonoknál nemcsak a bura belsejét, hanem a levezető csövet és a vízszintes vezetékrészt is zsíroldószerrel kell kimosni. A hattyúnyakas változatoknál erős huzallal lehet a szennyeződéseket fellazítani, majd erős forró vizes átmosással teljesen megtisztítható az ívelt idom belseje. A vízszintes becsatlakozó csövek kitisztítását sem szabad mellőzni, mert a zsíros lerakódások minden felületen kialakulnak, és fontos ezektől is megszabadítani a lefolyók csöveit.


A mosdók és kádak lefolyóiban a tisztálkodó szerek lerakódásán kívül jelentős mennyiségű hajés szőrszálcsomók is gátolják a víz gyors leürítését


A szaniterek lefolyónyílásán kívül a padlóösszefolyók kitisztítása sem hanyagolható el


A kádba, mosdóba öntött tisztítószerek fellazítják a szennydugókat, hatékonyságukat a hagyományos WC pumpával lehet növelni


A már nehezen lefolyó WC kagyló lefolyójának az áteresztését is megnövelheti a pumpa használata


A mosogató lefolyójába helyezett finom szűrő sok apró szennyeződés lefolyóba jutását előzi meg


A szódabikarbóna, a konyhasó vagya sütőpor ecetes keveréke is hatásos lefolyótisztító, ha hagyjuk pezsegni, majd forró vízzel leöblítjük


A tisztítószerek hatása a WC pumpa túlnyomásával fokozható


A lefolyók tisztításakor a bűzelzáró szifonokat is mindig ki kell tisztítani


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-8411/Megelozheto_a_dugulas