Nem szeretnénk mindent hallani…

2018-09-10 10:31:46 | Módosítva: 2018-09-19 18:25:53

A mai felgyorsult világban jól esik az otthon nyugalma mindenki számára. Kellemetlen tud lenni a pihenés, vagy akár a munka is, ha azt nem kívánt zajok szakítják meg. A szennyvízhálózatunk egy zajforrás az épületben, akár családi házról, társasházról, akár irodaépületről beszélünk. Célszerű már tervezéskor, valamint a kivitelezés megkezdése előtt számolnunk az ilyen zajhatásokkal.


A zaj csökkentésére a jelenlegi kivitelezések során sok ejtő vezetékhez kerül be normál tokos szennyvíz vezeték testhanggátló szigeteléssel ellátva, melynek időigényes a pontos felrakása, és ha nem folytonos a szigetelés, akkor ugyanúgy megmarad a kellemetlen testhang egy része. Erre a problémára nyújtanak megoldást a hangcsillapított szennyvízvezeték rendszerek. Ezen vezetékek különböző rétegfelépítésben kapható, k a piacon. Az UPONOR DECIBEL három rétegből épül fel: a külső és belső PP-réteg a mechanikai védelmet biztosítja a csővezetéknek, míg a középső réteg ásványi erősítésű polipropilénből áll, mely biztosítja a rendszer zajcsillapítását. A belső PP réteg ellenáll a karcolásoknak, így védelmet nyújt a dugulások ellen.


Kötéstechnikája tokos kivitel, mely jelentősen leegyszerűsíti a csővezeték szerelését. A gumigyűrű gyárilag már a tokban van elhelyezve, ezzel is gyorsítva a kivitelezést. A DECIBEL könnyen csatlakoztatható az esetleges meglévő tokos és öntöttvas rendszerekhez is. Ezáltal a mai kornak megfelelő gépészetet tudunk varázsolni egy meglévő épületbe is viszonylag gyors kivitelezési idő mellett. A rendszer elérhető 50, 75, 110 és 160-as méretben széles idom és csővezeték választékkal. A csőhálózat szabadon történő szerelése is megoldható, hisz a külső réteg esztétikus fehér színű és UV-álló kivitelű. Javasolt alkalmazási terület: szennyvíz/csapadékvíz ejtők/gerincvezetékek szabadon, álmennyezet felett és előtétfal mögötti szerelése során.

Csapadékvíz szállításakor a rendszer maximális nyomása: 0,5 bar lehet. A megfelelő hangcsillapítás elérésé érdekében javasolt a csővezetékek rögzítéséhez testhangszigeteléssel ellátott rögzítő rendszer használata (fix-, és csúszóbilincs)! A jó hangszigetelő képesség végett új, és meglévő épületek magas akusztikai igényét is kielégíthetjük az UPONOR DECIBEL rendszer használatával.


A nagyobb épületekben előforduló különböző tűzszakaszokon történő csővezeték átvezetése kizárólag a mindenkor érvényben lévő tűzvédelmi előírásoknak megfelelő tűzvédelmi mandzsettákkal történhet.

Az UPONOR DECIBEL hangcsillapított vezetékek szerelése egyszerűbb, gyorsabb, mivel nem kell külön foglalkozni az utólagos hangszigeteléssel, ezáltal időt és pénzt tudunk spórolni a beruházásnál.

További, részletes műszaki információ az Uponor DECIBEL segédletben. Letöltés ide kattintva!


Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
Telefon:(+36-1) 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Variációk lépcsőre

Különböző korú és stílusú lakásokban eltérő lépcsőtípusokkal találkozhatunk. Érdekességként bemutatunk néhány formabontó megoldást.


Fémbútorok

A bútorkészítés - lévén "kisépítészet" - mindig is követte az adott kor technikai színvonalát és az ebből következő formanyelvet, vagy az új formai elképzelések inspiráltak egyre tökéletesebb...