Új elegáns, korcolt tető az egyházi műemléképületen

Swedsteel tető

2018-09-20 15:27:01 | Módosítva: 2019-06-25 09:00:59

1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Női Kanonok és Iskola épületegyüttese. A svédacél komplett tetőt a Swedsteel biztosította. A kivitelezést végző fővállalkozó cég, a Tető-Épszer Kft. vezetője, Adamek Imre beszélt az összetett tetőzet fedésekor jelentkező szakmai kihívásokról, a Swedsteellel való kapcsolatukról és a PLX-szel történő munka előnyeiről.


A tetőfedés kiválasztását esztétikai, statikai és építészeti tényezők egyaránt befolyásolták. Meghatározó szempont volt a műemléki vagy műemléki jellegű házak alkotta építészeti környezethez való stiláris illeszkedés. A Swedsteeltől származó PLX függőlegesen futó korcaival, letisztult textúrájával ezt az elegáns, ugyanakkor klasszikus látványt lehetett megvalósítani.


A lágylemezes termék használata mellett szólt az is, hogy kis önsúlya miatt kevésbé terheli a harmincas években emelt iskola tartófalait. Meg kellett oldani továbbá az egyszintes épület tetőterében kialakított lakószobák tökéletes védelmét egy olyan burkolati réteggel, amely garantálja a tökéletes vízzárást, illetve a külső környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot.

A Swedsteel PLX tető kapcsán elsősorban az acél rugalmasságát, lágyságát és erős mechanikai szilárdságát, a tartósságát emelte ki a tetőmester, és üdvözölte a gyártó által biztosított gazdag színkínálatot is. A könnyű megmunkálhatóság kiemelten fontos volt, hiszen a műemlék kanonok épületen a nyeregtető részek nyolc helyen csatlakoznak - ráadásul szintkülönbséggel. Ezek a csomópontok, az attika- és az oromfedések, a gépészeti kivezetések és kémények gallérozása, az új síkba került tetőablakok peremeinek elkészítése esztétikusan és pontosan megvalósítható volt a PLX-szel - dupla korcolással, korctömítő szalag és páraáteresztő fólia alkalmazásával a tökéletes vízzáróságért.

 Hogyan tudja ezt a Swedsteel PLX síklemez?

A PLX esetében a 0,6 mm vastagságú svédacél alapanyagú lemez két oldalán tűzihorganyzásos technológiával felvitt extra vastag (350 g/m2) cinkréteg, azon pedig még további védelmet biztosító poliészter színbevonat is található. Mivel a termék hidegen hengerelt eljárással készült, nagyon jól formálható.


Bár víz és fém a tetőn – a laikusok számára – együtt rosszul hangzik, de a PLX svédacél tető olyan ellenálló a korrózióval szemben, hogy a Swedsteel 50 év garanciát vállal, és helyszíni mérnöki segítséget nyújt nem csak a bádogosoknak, tetőfedőknek, hanem az építkezőknek és beruházóknak is.


Elegáns, tartós és stabil tetőt sikerült építeni, amiről elmondható, hogy több mint fél évszádos védelmet biztosít.

További információ itt

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tető, swedsteel, műemlék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyári hűtés, szellőztetés

MESTER+Kint a forróság, bent meg őrizni szeretnénk a hűvösebb levegőt. Azért a friss levegőre is vágyunk, denem a kinti forróra. Ott van persze a klíma, de sokan a folyamatos klimatizálást is...


Ültető zsákok

A növények ültetésére szolgáló zsákok a kertészeti termesztésben már régóta használatosak, ám mostanában a házikertekben is kezdenek elterjedni e praktikusan használható látványos eszközök.A...