Nyomtatott vászonképek

2018-10-02 17:13:03 | Módosítva: 2018-10-02 17:17:06

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett képek, ám ezek megszerzése sokszor jelentős kiadással jár. A hagyományos reprodukciók viszont többnyire ismert művészek alkotásairól készült nyomatok, természetesen hatásuk csak hangulati, mivel láthatóan szokványos nyomdai termékek.


Ám ezeknél van már igényesebb megoldás

Mégpedig a vászonra nyomtatott képek. A vászonra nyomtatott képeket is valamilyen grafika, reprodukció vagy akár jó minőségű saját fénykép alapján készítik el. A nyomatok hordozója egy speciálisan felületkezelt 100%-os pamut vagy poliészter anyagból készült vászon. Ezen anyagok valamelyikére kiváló felbontású nyomtatóval másolják át a kiválasztott képet, mégpedig speciális – pl. Ecosolvent, Solvent, UV, latex szublimációs - technológiák valamelyikével. Az így készített képekhez csak jó minőségű fénykép, vagy megfelelő felbontású képfájl használható. Az elkészíthető vászonképek minősége, mérete a fotó felbontásától, élességétől és attól is függ, hogy a felvétel milyen fényviszonyok között készült. Ezek eredményeként kiváló színtartósságú, fotóminőségű nyomatokat lehet készíteni vászonra. Nyomtatás után a vászonképeket 5-10 órán keresztül szárítják és csak ezt követően kerül sor a fakeretre feszítésükre.

A vászonképeket fedőkeret nélkül, ún. vakrámára feszítve készítik el. Ez azt jelenti, hogy az oldaléleken 2-5 cm vastagságban tovább fut a kép, így falra akasztásakor kiemelkedik a fal síkjából, és optikailag 3D hatást keltve kihangsúlyozza a vászonképek térhatását. A nyomtatott képek oldalra futtatása miatt a képet kissé nagyobbra nyomtatják, ezért a szemből látható rész annyival lesz kisebb, mint amennyi az oldalakra kerül. Ezt a lehetőséget azonban csak akkor használják, ha ezek a részek nem tartalmaznak fontos részleteket. Így nincs szükség további keretezésre és átvételük után azonnal a falra akaszthatók.Létezik olyan megoldás is, amelynél egy kiválasztott szín kerül nyomtatáskor az oldal élekre, ún. árnyékfugás keretezéssel, vagy egy fotótechnikai eljárással a képek széle oldaltükrözéssel kitolható az oldalsó élekig. A vászonképek felülete matt, fakulás-mentes és UV-álló - a különleges festékanyag miatt. Bármilyen méretben készülhetnek, sőt akár több részre osztottan is megrendelhetők.

A vakráma, más néven blindráma falécekből készül, és a művészi festővászonra nyomtatott kép kifeszítésére szolgál. Általában a kisebb méretű képekhez a 2 cm vastagságú vakrámák az előnyösek, míg a nagyobb méretűekhez 4-5 cm vastagok szükségesek a szilárdság miatt, és az ilyen nagy képeket még látványosabbá is teszik. A képvásznat a vakráma hátoldalán tűzéssel rögzítik, a nagyobb méretűeknél merevítőkkel biztosítják a vakkeretet vetemedés ellen és a vászon stabilizálása érdekében.


A vászonképeket készítő cégek saját mintakollekcióval is rendelkeznek, amelyek bő választékából is lehet válogatni a különböző táj és egyéb témájú klasszikus, vagy esetleg absztrakt mintájú képek közül.

A minőségük minden esetben igényes. Kifejezetten különleges hatásúak, amennyiben megfelelő méretben és esetenkénti osztásban kerülnek a falra. Ebben a képek készítői szívesen adnak tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni, hiszen ők gyakorlottabbak e téren, mint mi megrendelők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszoba

A gyerekszobának kell lennie a leguniverzálisabban berendezett helyiségnek a lakásban, hiszen a gyerekeknek az a nappalijuk, a hálójuk, a játszóhelyük, a tanulószobájuk, a gardróbjuk is...


Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...