Ötrétegű csövek

2018-10-12 12:06:02 | Módosítva: 2018-10-12 12:07:26

Bizonyára sokan gondolkoztak már azon, hogy amikor új lakást vásárolnak, mi a legfontosabb szempont, mi teszi igazán jó vétellé? Legyen jó a fekvése? Legyen szépen berendezett? Jó elosztású legyen? A jó megközelíthetőség, esetleg az értéktartás a legfontosabb? Mindezek mellett ellenőrizte-e vajon, hogy mi van a falak mögött, mi működteti a lakást? Mennyire gazdaságos és megbízható a vízellátás vagy a fűtés? Hogy az elektromos vezetékek elöregedtek-e már? Valószínűleg nem, mert ezek láthatatlan, mégis legalább olyan fontos elemek, mint az előtér padlólap mintája.


Láthatatlan csövek a falban és a padlóban

Nézzük meg tehát, hogy mi lehet a falak mögött, ami a gépészeti vezetékeket illeti. A házunkban, lakásunkban vízellátásra, radiátorok bekötésére, valamint padlófűtésre a leggyakrabban alkalmazott csőfajta az ötrétegű cső, ami műanyagból készül, de van benne egy alumínium réteg is.

Az ötrétegű csőben található alumíniumréteg nyomásállóvá és alaktartóvá teszi a csövet, valamint azt is megakadályozza, hogy oxigén kerüljön a csőbe, ezzel megelőzve az egyéb szerelvények rozsdásodását. A fűtővízbe kerülő oxigén korróziót okozhat, ami a rendszer fém alkatrészeit hosszú távon tönkreteszi. Az alumínium réteg csökkenti a hőtágulást is (a hőmérséklet változásakor kevésbé megy össze vagy tágul ki, ezért elkerülhetőek az ebből adódó repedések), egyszerűbb szerelést és rendkívül hosszú élettartamot biztosít.


A csővezetékek esetében fontos szempont a gyártástechnológia. Ha tisztán műanyag csővezetékről beszélünk, akkor célszerű olyan csövet választani, ami térhálósított polietilénből készült. A nem térhálósított műanyagok közismerten hajlamosak az öregedésre, illetve a hőhatások, a hideg és a nyomás is radikálisan csökkenti az élettartamukat. A térhálósított műanyag csővezetékek a térhálósítás minősége szerint lehetnek PE-Xa, PE-Xb vagy PE-Xc. Ezek közül a legmagasabb minőséget a PE-Xa csővezetékek jelentik, itt a legmagasabb az anyag térhálósítása, így a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik.


Az alumíniumréteget tartalmazó ötrétegű csövek között is tapasztalhatunk minőségbeli különbségeket. Amennyiben a gyártás során felhasznált alumíniumréteg túl vastag (0,2 mm vagy vastagabb), a cső nehezen lesz hajlítható, így a szerelők nem szívesen dolgoznak majd vele. A legfejlettebb megoldás a vékonyabb alumíniumréteg felhasználásával, húzott technológiával, átlapolás vagy hegesztés nélkül előállított varrat nélküli cső, ami nem csak hajlékonyabb, de hegesztés hiányában sokkal biztonságosabb, mint versenytársai, gyakorlatilag nincs meghibásodási lehetősége.

Rendszergarancia és műszaki támogatás

Garanciális (jogilag jótállási) szempontból is nagy különbségekkel találkozhatunk. Egy hosszú távú beruházásnál érdemes megfontolni, hogy megéri-e a törvények szerinti minimális garanciális feltételeknek megfelelő, olcsóbb termékeket beépíteni egy nagy értékű ingatlanba. Javasolt inkább egy rendszergaranciával rendelkező termékcsaládot választani, ahol akár 10 év rendszergarancia is növelheti a biztonságot.

A beépítés technológiája és minősége szintén nagymértékben befolyásolhatja a rendszerek élettartamát. A legtöbb gyártó „csak” egy-egy termékelemet biztosít, terméktámogatást és műszaki felügyeletet egyáltalán nem. Az üzemeltetési, vagy esetleges javítási költségek minimalizálása érdekében érdemes lehet olyan gyártót választani, amelyik a szerelés folyamán is tud segítséget nyújtani, és szolgáltatásaival bármikor, akár a beépítést követően is rendelkezésre áll.


A magyarországi kereskedelmi forgalomban lévő ötrétegű csövek között nehéz eligazodni, ha nem ismerjük alaposan a termék jellemzőit. Látszólag ugyanolyan, többnyire fehér színű csövek kaphatók, sok esetben saját idom nélkül, és csak korlátozott átmérőkben és idomfajtákban. Elérhetőek azonban kiváló minőségű, hosszú élettartamú, és ezért valamelyest magasabb árfekvésű csővezeték-rendszerek, amelyeket leginkább arról lehet megismerni, hogy a cső és az idomok gyártója azonos. A csúcstechnológiás termékek esetében jogos elvárás, hogy a termékhez idomokat és célszerszámokat is be lehessen szerezni a gyártótól a gyorsabb, szakszerű és biztonságos szerelés érdekében. Ezeknek a kritériumoknak csak a nagy tapasztalattal rendelkező márkák tudnak megfelelni, amelyek a hosszú távú üzletben hisznek.

Amikor 1990-ben az első ötrétegű csővezetéket bemutatták, az az iparágban hatalmas innovációnak számított, mivel sikerült egy termékben egyesítenie a fém és műanyag csővezetékek előnyeit. A termék fejlesztése azonban a bevezetés óta sem állt meg, a technológia tovább fejlődött, intelligens szerelvényekkel, szerszámokkal és idomokkal rendelkező komplett rendszerré alakult. Ma már sok gyártónál megtalálhatók a kifejlesztett technológiák egy része, de bizonyos megoldások még mindig nem általánosan elterjedtek.


Összefoglalva, ha lakást vásárolunk, érdemes rákérdezni a vezetékrendszerek korára, a vezetékek típusára, illetve, hogy rendszert építettek-e be, vagy csak különböző elemeket építettek össze. Ha kitérő választ kapunk, akkor kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg a látható gépészeti vezetékeket, ebből már sok minden kiderülhet. Gyakran a csillogó első benyomást követően igénytelen megoldásokat találhatunk a „láthatatlan” eltakart területeken, ilyenkor joggal gondolhatjuk, hogy esetleg mást is szándékoztak eltakarni. Ha azonban az eladó bemutatja a gépészeti vezetékekre vonatkozó rendszergaranciát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az épületben szakszerű szerelés történt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor öntapadós padlófűtési rendszer

Magas fokú kényelem és költséghatékony szerelés, valamint kiszámítható és alacsony energiaköltség. Az Uponor már a szereléskor teljesíti ezeket az igényeket az öntapadós padlófűtési és hűtési...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...