Légkondicionálók télre optimalizálva

2018-10-14 19:25:13 | Módosítva: 2018-10-17 17:22:18

Amikor valaki hőszivattyúról beszél, a legtöbb embernek valami méregdrága berendezés jut az eszébe. Sokan nem tudják azt, hogy a splitklíma berendezések is hőszivattyúk. Nem csak alkalmasak fűtésre, hanem hatékonyságban felülmúlják a hagyományos gázkazános fűtési rendszereket. A téli fűtéssel megspórolt összegből fedezhető a nyári hűtés költsége. 


A 2016/2017-es tél átlaghőmérséklete –1,46 °C-volt, de azért az ember szeretne felkészülni a szélsőségekre, ha lakása fűtéséről van szó, és a klíma mégiscsak a kinti, hideg levegőből vonja el a hőt működése során. A fűtési üzemeltetési határoknál legtöbbször –10 °C–20 °C külső hőmérsékleti értéket találunk. Valljuk be, a –20 °C elég biztonságos, de azért felmerül a kérdés, mi történik –21 °C-ban? A splitklíma készülékek az üzemeltetési tartományon kívül is fűtenek, csak a hatékonyságuk csökken a megadott referenciaértékhez képest! Nem mindegy persze, mennyivel.

Mivel jár a fűtés –20 °C alatt?

Ha a készülék választásakor jelezzük a minket segítő szakembernek, hogy kizárólagosan a klímával szeretnénk fűteni, annak megfelelően határozza meg a szükséges teljesítményt. Ez befolyásolja nem csak a hatékonyságot, de a kültéri egység zajszintjét is és a felfűtés gyorsaságát. Ennél a technológiánál sem érdemes azonban nagy hőingadozást tartani a belső hőmérsékletben, mert a falak sugározhatják a hideget. A nagyobb teljesítmény visszaköszön az árban is, ezért aztán jó tudni, hogy a működtetési költségeknél lehet spórolni energiahatékony készülék választásával.

Az üzemeltetési költség becslése

A téma iránt érdeklődőknek ismerős lehet az SCOP érték. Ez az arányszám, mely megmutatja, hogy egységnyi elektromos áram felhasználásával hány egység hőenergia állítható elő. Szemléltetésképp, hősugárzó SCOP-ja 1, a jelenlegi kapható klímáknál pedig 5 körüli érték is található. Az SCOP attól olyan beszédes adat, hogy a fűtési szezonhoz igazították a számítását. Európa területét 3 időjárási zónára osztották, és az átlagosnak nevezett időjárási zónára jellemző óraszámokkal súlyozva szerepelnek a külső hőmérsékletek –10 °C-tól +15 °C-ig számolva fűtéssel. A gyártók feltüntetik a várható éves energiafogyasztást (kWh/év) is, melyet a fenti szabványos külső hőmérsékletek mellett határoznak meg. A valós érték eltérhet ettől, hisz nem biztos, hogy a szabványos óraszámban lesz –20 °C a következő télen. Amikor forintosítani akarjuk, egyszerűen megszorozzuk az aktuális áramszámlánkon található kWh díjjal, és már látjuk is a várható üzemeltetési költséget. Ha igényeljük a H vagy GEO tarifát az áramszolgáltatónknál, még kedvezőbb lesz a költség.


Melyiket válasszuk?

Nagy a választék fűtésre optimalizált készülékekből. A teljesítmény és SCOP szűkítése után a készülék kinézete, mérete, zajszintje, levegőszűrői és kényelmi funkciói kerülnek fókuszba. Kit a növelt hatékonyságú porszűrő, kit a szolid kivitel, kit a wifi-vezérlés szólít meg. Ilyen a komfortos hűtés mellett a téli fűtési igényeket is szem előtt tartó klíma, a Fisher Nordic is. Hűtésben A+++, fűtésben A++ energiaosztályú, energiatakarékos készülék, mely megbízhatóan fűt a legnagyobb hidegben is. Alapfelszereltségben a mindennapokban hasznos funkciókkal rendelkezik, mint pl. gazdaságos vagy csendes üzemmód, de kérhető hozzá pl. wifi-csatlakozás is. H és GEO tarifa igénylését teszi lehetővé, és a várható éves fűtési költség egy átlagos, 302 m-es helyiségnél mindössze 27 412 Ft*, míg a nyári hűtés kijön 4619 Ft-ból.

* A Fisher Nordic FSAIF-NORD-90DE3/ FSOAIF-NORD-90DE3 készülék éves energiafogyasztása fűtésnél 730 kWh, hűtésnél 123 kWh, melyet ELMŰ A1 tarifával (2018. szept.: 37,55 Ft/kWh) szoroztunk fel. A tényleges fogyasztás függ a használat módjától.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...


Klíma vagy nem klíma

A hirtelen beköszöntő hőség felgyorsítja a lakáshűtés iránti igényt. Mondhatnánk kapkodás kezdődik, mert egy évig ugyan nem is gondoltunk rá, de most azonnal kéne valami hatékony hűtőberendezés –...