Fűthető törölközőszárító

2018-10-16 08:12:18 | Módosítva: 2018-10-16 08:18:50

Nagyon gyakoriak a fürdőszobai csőradiátorok, amelyek nemcsak a helyiség fűtését oldják meg, hanem a nedves törölközők szárítására is alkalmasak. Helyigényük csekély, fűtésük gyakran előre programozható, ezért a fogyasztásuk is ideálisan alacsony. Formai kialakításuk egyre igényesebb, és így küllemükkel emelik a fürdőszobák esztétikai összhatását.


Praktikus és elegáns

A fürdőszobákban felszerelt fűtőtestek többnyire azonosak a lakóhelyiségekben használt radiátorokkal, csupán a méretűk kisebb. Ám a magas páratartalom miatt egyik radiátorgyártó sem ajánlja standard termékeinek fürdőszobákban történő alkalmazását. Kivéve a kimondottan e célra készült, és speciálisan felületkezelt típusokat. Ezeknek a helyigénye is kedvezőbb a többi helyiségbe felszereltekénél, és a hőleadásuk is ideálisabb. Az is elvárás ezekkel a fűtőtestekkel szemben, hogy néhány nedves törölközőt is biztonságosan rájuk lehessen teríteni szárítás céljából.

Az ilyen elvárásoknak megfelelően alakultak ki a mai korszerű csőradiátorok, azaz a törölközőszárítós radiátorok. Formaviláguk elég változatos, a megszokottnak mondható létraszerű kialakításuk formailag sokkal igényesebb lett, és a gyártástechnológiájuk, az alkalmazott profilok, bevonati rendszereik jelentős minőségi változáson mentek keresztül.

Az ilyen fűtőtestek többnyire hidegen húzott, precíziósan hegesztett acélcsövekből, illetve különféle zártszelvényekből készülnek. Az idomok csatlakozásait védőgázas hegesztéssel általában 10 bar nyomásra készítik. Felületvédelmük, illetve festésük a foszfátozást követően elektrosztatikus porszórással történik, ám az igényesebb kivitelű típusoknál galvanikusan krómozott felületek kialakítására is mód van.A régebbi fajtáknál gondot okozott a radiátorok kis hőleadó teljesítménye, amit az emelt hőteljesítményű változatoknál már a duplasoros elrendezéssel megoldottak. A megnövelt csőfelület már kellő hőt képes leadni. E mellett még a formájuk is esztétikusabb és változatosabb lett a különféle íves modellekkel.

A törölközőszárítós csőradiátorok időleges használata is megoldható elektromos fűtőpatronok beépítésével, így, pl. nyáron függetleníthetők a központi fűtéstől. Léteznek fűtőtesttel kombinált változatok is, amelyek a hideg évszakban rásegítenek a fürdőszoba fűtésére, és emellett a nedves törülközőket is megszárítják. Az elektromos törülközőszárítókat többnyire csak időleges használatra célszerű igénybe venni, mert bár viszonylag csekély a fogyasztásuk, és az igényesebb típusok programozhatók is, ám egy fürdőszoba ideális 23-25 fokos bemelegítésére ritkán alkalmasak. A helyiség fűtési funkciójának ellátására csak a nagyobb felületű, több ágú változatok felelnek meg. A helyiség légteréhez alkalmazkodva a megfelelő teljesítményű fűtő-szárító radiátor kiválasztását a gyártók fűtőtest méretválasztéka lehetővé teszi.

Beszerezhetők infarapaneles törölközőszárítók is, amelyek sugárzó hőjükkel nemcsak a nedves törülközőket szárítják meg, hanem az adott helyiséget is képesek rövid idő alatt kellemes meleggé változtatni. Az elektromos fűtésű radiátorok teljesítményfelvétele 750-1500 W. Ezek azonban nem alkalmasak egy fürdőszoba kellemes 25 fokos hőmérsékletét tartósan biztosítani, inkább kiegészítő fűtőtestként használhatók. Ha pedig kimondottan a törölközők szárazon tartása a cél, akkor a ventilátoros, törülközőszárító konzollal ellátott hősugárzók is megteszik.
Amennyiben az a cél, hogy a csőradiátor fűtse be a fürdőszobát, akkor több tagból álló, nagy felületű design csőfűtőtestet kell választani, amelynek a helyiség légteréhez igazodó a hőleadó teljesítményük. Ezek a tagokra helyezett nedves törölközőket is megszárítják és melegen is tartják. Fürdés után nagyon kellemes egy meleg fürdőlepedőbe burkolózva letörölni a testünket.

Az elektromos törölközőszárítóknál ügyelni kell arra, hogy a fűtőbetét a fűtőtestben alul legyen beszerelve, és a fűtőteljesítménye ne haladja meg a radiátor hőleadó teljesítményét. Fontos, hogy a fűtőtest hőmérséklete bizonyos határok között szabályozható legyen. Megfelelő méretezés híján előfordulhat, hogy az egyébként nagyon elegáns „design” radiátorok önmagukban nem lesznek elégségesek a fürdőszoba kellemes hőfokra történő felfűtéséhez, de a törölközőket biztosan kiszárítják. Az ilyen kompakt radiátorok kiválasztásánál ezért az elsődleges szempont a kellemes hőmérséklet elérése. Ha az adott fűtőtest ezt biztosítani tudja, akkor a törölközők megszárítására is alkalmas lesz.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés napkollektorral

Az egyre terjedő napkollektorokat elsősorban használati melegvíz előállítására, illetve medence fűtésére alkalmazzák. Logikusan következik ez abból, hogy ezek a berendezések kora nyártól kora...


Elrejtett radiátorok

A lakások különféle funkciójú helyiségeinek eltérő enteriőrjének megteremtése során gyakran felmerül a kérdés, hogy az éppen meglevő fűtőtestek, gázkonvektorok mennyire rontják a berendezés...