Lőtér hangszigetelése

Kedves Olvasó!

 A Knauf Insulation e havi hírlevelében egy két részből álló felújítást fog bemutatni Önöknek, amely egy budapesti lőtérnél volt esedékes. A B.T.K SE lőtér 2017 őszén nyitotta meg kapuit egy nagy irodaépület alagsorában. A sportlövészek között többen a legmagasabb szintű európai világversenyeken vesznek rész, így hát nem meglepő az évtizedes tapasztalat a hátuk mögött.


A lőtér látogatottsága rendkívüli mértékben növekedett az átvétel óta, több mint 2000 látogatója van. Ennek következtében nyilvánvalóan az iroda együttes számára, és a látogatók számára is fontos, hogy megfelelő hangszigetelés legyen beépítve. A lőtér állapota megkívánta, hogy egy nagyobb felújításba kezdjenek, amelyben a hangtechnikát légtechnikát és a világítástechnikát fogják korszerűsíteni, és a külső és belső igényeknek megfelelően megoldani.

Ennek első lépése a hangtechnika. Egy zárt termű lőtérben, ahol nincs megfelelő hangelnyelő anyag, a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ez alatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utórezgési időt is, melyek alacsony értékei rendkívül károsak is lehetnek az épületet használók számára. Mindamellett a lőfegyverek a rendkívüli halláskárosító hatásairól nem is beszéltünk. Természetesen a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen egy ilyen sportnál, viszont nem elegendő. A fenti igények, valamint a Heraklith termékkör kiváló akusztikai tulajdonságainak tudatában, keresték fel a Knauf insulation szakembereit, és kérték a segítségüket.

A terem szélessége, és hossza sajnos elég nagy korlátott szab abban, hogy milyen anyagot lehet alkalmazni, mint hangelnyelő tábla. A választás a Heraklith fehércementes kötőanyaggal rendelkező 25 mm vastag táblára jutott. Fontos volt, hogy ne vegyen el nagy teret a térből, illetve hogy a termet minél inkább világos színű anyaggal burkolják be! Esztétikai szempontból pedig élképzéssel kell ellátni, valamint faváz szerkezetre kompakt csavarral fogják rögzíteni.

A kivitelezés várhatóan november első felében fog elkészülni, és egy következő hírlevelünkben fogjuk bemutatni Önöknek! A fényképek a felújítás előtti állapotot mutatják még.