Szellőzőkürtők tisztítása

2018-10-29 20:46:14 | Módosítva: 2018-10-29 20:49:49

A gyűjtőszellőző rendszerek túlnyomó többsége 30-35 éve gyakorlatilag tisztítás és karbantartás nélkül üzemel. A vezetékekben található szennyező anyagok nagy része éghető. A lakásban keletkező bármilyen okú tűz esetén a láng, illetve füstgázok a szellőzőrendszerbe bejutva a szennyeződést meggyújthatják, és az elhanyagolt szellőzőkürtő gyújtózsinórként viszi tovább a tüzet más lakásokba is.


Káros vegyi anyagok, rossz szagok

A szellőző vezetékekben felhalmozódott szennyeződések aktív felülete különböző káros vegyi anyagokat nyel el. Ez rossz szagokat áraszt, és táptalajként szolgál különböző biológiai anyagok számára (csírák, baktériumok). A tapadékok kémiai és biológiai vizsgálatok alapján veszélyes hulladéknak, sőt mérgezőnek minősülnek.

A társasházi szellőzőkürtők tisztítására szakcégek speciális technológiákat fejlesztettek ki. Az egyik ilyen, a Panel-Air eljárás. Ez egy szolgáltatás, illetve műszaki rendszer, mely képes a különböző típusú paneles lakóépületekben működő gyűjtőszellőző vezetékek gyors, hatékony, környezetkímélő tisztítására, fertőtlenítésére és teljes körű ellenőrzésére.

A tisztítás tetőről, a tetőn elhelyezett berendezésekkel történik. Az eszközöket a tetőre telepítik, és vastag gumiszőnyeget terítenek alá. A szellőzőkön lévő elektromos működésű ventilátorokat áramtalanítják a tisztítás idejére, és a tisztítás végeztével helyezik csak újra üzembe.

A tisztítás elszívásos rendszerrel történik. A lakásokba nem kell bemennie a kivitelezőknek, azokban semmilyen előkészületi munkára nincs szükség. Kivétel a mellékcsatornás szellőzőkürtők tisztítása, ami csak a lakásokból oldható meg. A tisztítás során keletkező veszélyes hulladékok nem kerülnek a szabadba, hanem zárt technológiával kerülnek a veszélyes hulladékgyűjtő helyre. A művelet a szellőző kürtő fertőtlenítésével fejeződik be.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panelházak épületgépészeti problémái

A lakótelepi lakások komfortját, használhatóságát jelentősen befolyásolja azok épületgépészete. Mivel állandó, vagy időszakos használatuk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért cseréjük...


Egészséges életkörnyezet társasházakban

Életünk nagy részét otthon töltjük. Körülbelül 1/3-át átalusszuk. Ezért az otthoni környezet nagyon fontos. A belső tér bizonyos paramétereit, például a beszívott levegőt, a terhelő zajt, de a...