Szellőzőkürtők tisztítása

2018-10-29 20:46:14 | Módosítva: 2018-10-29 20:49:49

A gyűjtőszellőző rendszerek túlnyomó többsége 30-35 éve gyakorlatilag tisztítás és karbantartás nélkül üzemel. A vezetékekben található szennyező anyagok nagy része éghető. A lakásban keletkező bármilyen okú tűz esetén a láng, illetve füstgázok a szellőzőrendszerbe bejutva a szennyeződést meggyújthatják, és az elhanyagolt szellőzőkürtő gyújtózsinórként viszi tovább a tüzet más lakásokba is.


Káros vegyi anyagok, rossz szagok

A szellőző vezetékekben felhalmozódott szennyeződések aktív felülete különböző káros vegyi anyagokat nyel el. Ez rossz szagokat áraszt, és táptalajként szolgál különböző biológiai anyagok számára (csírák, baktériumok). A tapadékok kémiai és biológiai vizsgálatok alapján veszélyes hulladéknak, sőt mérgezőnek minősülnek.

A társasházi szellőzőkürtők tisztítására szakcégek speciális technológiákat fejlesztettek ki. Az egyik ilyen, a Panel-Air eljárás. Ez egy szolgáltatás, illetve műszaki rendszer, mely képes a különböző típusú paneles lakóépületekben működő gyűjtőszellőző vezetékek gyors, hatékony, környezetkímélő tisztítására, fertőtlenítésére és teljes körű ellenőrzésére.

A tisztítás tetőről, a tetőn elhelyezett berendezésekkel történik. Az eszközöket a tetőre telepítik, és vastag gumiszőnyeget terítenek alá. A szellőzőkön lévő elektromos működésű ventilátorokat áramtalanítják a tisztítás idejére, és a tisztítás végeztével helyezik csak újra üzembe.

A tisztítás elszívásos rendszerrel történik. A lakásokba nem kell bemennie a kivitelezőknek, azokban semmilyen előkészületi munkára nincs szükség. Kivétel a mellékcsatornás szellőzőkürtők tisztítása, ami csak a lakásokból oldható meg. A tisztítás során keletkező veszélyes hulladékok nem kerülnek a szabadba, hanem zárt technológiával kerülnek a veszélyes hulladékgyűjtő helyre. A művelet a szellőző kürtő fertőtlenítésével fejeződik be.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...


Öko szellőzés és füstelvezetés

Míg öreganyáink ajtó-ablak keretein vígan járt a friss levegő, addíg napjainkban a korszerű építési elemeknek köszönhetően az épületek egyre jobb tömítéssel, szigeteléssel vannak ellátva. Ennek...