Öt tipp

Hogyan spóroljunk a gázkazán fűtéssel

2018-11-05 15:16:41 | Módosítva: 2019-01-15 08:22:35

Beköszöntött a hidegebb idő, itt az ideje beindítani a kazánokat. Ellenőrizzük, nem levegős-e a radiátor, pakoljunk le a tetejéről, és kezdjük estére elhúzni a függönyt. De hol van az megírva, hogy energiatakarékos trükkök csak radiátorra léteznek?


Könnyű megfeledkezni a pincében álló kazánról, amikor az otthon lakórészét már annak rendje módja szerint téliesítettük. Azonban, aki gázkazánnal fűt, abban a szerencsés helyzetben van, hogy a rendszer egészére hatva már a hőtermelésnél megfoghatja a költségeket. Természetesen sok múlik a fűtésrendszer korszerűsítésén, de nem csak azon áll vagy bukik a hatékonyság, hogy mennyit tudunk beruházni. Hogyan spórolhatunk tehát a gázkazán fűtésen?


Áramlás szabályozása

A fűtési hálózat rendszert alkot az otthonunkban, amely jó szabályozás mellett sokkal energiahatékonyabban működik, nem termel annyi energiát fölöslegesen. Amennyiben hagyományos radiátorszelepekkel látták el a fűtést, ezeket is ellenőrizzük! A megfelelő áramlás érdekében minden radiátor alján van egy visszamenő ág, ezekből érdemes a kazánhoz közelebbit jobban lefojtani, a soron következőt kevésbé, a legutolsót pedig teljesen nyitva hagyni. Ez azt eredményezi majd, hogy a fűtővíz java nem fordul meg ideje korán, hanem elér az utolsó radiátorig is.


Szivattyú

A kazánházban érdemes úgy szabályozni, hogy a szivattyúk a lehető legalacsonyabb fordulaton menjenek csupán. A pazarló üzemmód olyankor szokott tudatosulni, ha az ember magas fordulaton járatja a szivattyút, majd a felszálló vezetéken ezt az áramlást lekorlátozza egy másik szabályozóval (pl. ferdeszelep). Minek?Karbantartás

Érdemes olykor kitisztíttatni az elvízkövesedett gázkészülékünket. Egyfelől javít a berendezés élettartamán, biztonságos működésén, de nem utolsó sorban növeli a készülék hatékonyságát is.

Programozható termosztát

A modern termosztátok lépcsőzetesen közelítik a kívánt hőfokot, ahelyett, hogy egy hirtelen túlfűtést finanszírozva érjük el ugyanazt a hőmérsékletet. Egy programozható termosztát kényelmi szempont, de megfelelő programozással hozzájárul a költséghatékonysághoz is. A programot állítsuk be szokásaink szerint: éjszaka, illetve, ha nem vagyunk otthon, elég a 19 °C, nappal 20, reggel 21 °C. Hasznos funkció a szabadság üzemmód, ami 15 °C-on tartja az otthont, és haza érkeztünkre fűti csak fel újra.


Kazán

A túlméretezett kazán többet fogyaszt a kelleténél, érdemes jól átgondolni, mekkora teljesítményre van szükségünk a beruházás előtt. Ha történetesen kondenzációs kazánt használunk, a legelőnyösebb, ha a rendszer nagy felületen ad le hőt, ugyanis a víz csak akkor csapódik le, ha megfelelően lehűl, mire visszaér a kazánhoz. Jó megoldás a padlófűtés, de segíthet a külső hőmérséklet érzékelős vezérlés is, amely áttétesen csökkenti a víz hőfokát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületautomatika ma már nem luxus…

Napjainkban mindenhonnan az energia-megtakarítás szlogenje „csöpög”..., ennek szellemében energiát használni csak ott, csak akkor és csak annyit szabad, amennyi a kellő komfort eléréséhez kell....


Korszerű gázkonvektorok

A kisebb családi házak, hétvégi házak, lakások, üzletek, irodák ideális fűtése a gázkonvektor. Német gázszolgáltatók vizsgálatai szerint a gázkonvektorok átlag hatásfoka a legtöbb esetben...